Home

Achtergrond 220 x bekeken

Zorg om diergezondheid na illegaal bezoek van activisten

Meer dan twintig varkensbedrijven kregen de afgelopen weken illegaal bezoek. Bij nacht en ontij werden in de varkensstallen beelden gemaakt van varkens en biggen. Op de website www.achtergeslotendeuren.org zijn de beeldverslagen geplaatst, met als doel de varkenshouderij aan de kaak te stellen. Varkenshouders zijn geschokt.

”Een staartbijter willen wij ook niet. Maar af en toe heb je er toch mee te maken. En dode biggen heb je ook ’s nachts. Dat is niet iets wat ik plezierig vind”, zegt voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland. Zij is nog lang niet bekomen van de impact van heimelijke filmopnamen, die op haar bedrijf zijn gemaakt.

”Dit zijn activisten. Die komen altijd binnen als ze willen”, zegt Ten Have. Zij voelt zich in haar privacy aangetast en daarbij komt dat mensen illegaal op haar bedrijf geweest zijn. De telefoon gaat maandagochtend onophoudelijk, nadat de actiegroep Ongehoord via het Algemeen Dagblad grote weerklank kreeg voor haar actie.

Ongehoord is een nieuwe actiegroep die naar eigen zeggen niet geïnteresseerd is in verbetering van het dierenwelzijn. De actiegroep is tegen elke vorm van varkenshouderij. Woordvoerder Johan Boonstra zegt dat je de boeren wel verwijten kunt maken, maar dat zij uiteindelijk ook gewoon hun best doen om de bank af te betalen. Ongehoord heeft de beelden op de website gezet om te laten zien hoe het in de varkenshouderij toegaat, ”zodat mensen begrijpen dat het nu tijd is te stoppen met vlees eten.”

Boonstra vertelt dat de onderzoeksgroep heimelijk opereerde, omdat een registratie met open vizier geen goed beeld geeft van de manier waarop varkens worden gehouden. Op de vraag of de onderzoeksgroep ook vooraf contact heeft gelegd om met filmcamera een bezoek te mogen afleggen, antwoordt Boonstra: ”Zullen we een discussie voeren over objectieve journalistiek?”

Boonstra heeft overigens wel een kijkje genomen op een zichtbedrijf, vertelt hij. ”Dan zie je een stal waar alles in orde is. De beelden die ’s nachts gemaakt zijn in een andere stal bij hetzelfde bedrijf toonden een heel andere situatie.”

Jaco Geurts, secretaris van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond is een van de 26 varkenshouders die heimelijk bezoek heeft gehad. ”Het is dieptriest wat er gebeurt. Hier wordt de sector in diskrediet gebracht door momentopnamen achter elkaar te plakken. Ik maak me inmiddels ernstig zorgen over de diergezondheid, als die mensen op 26 bedrijven zijn geweest in zo’n kort tijdsbestek.” Geurts doet aangifte, net als Annechien ten Have. ”We raden elke varkenshouder aan, dat te doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.