Home

Achtergrond 2618 x bekeken

Topigs introduceert voerrichtlijn zeugen

Heelweg - Zeugenhouders moeten zeugen gaan wegen en ook spekdikte meten om daarmee gerichter te kunnen voeren.

Dat stelt fokkerij-organisatie Topigs. Die is bezig om een zogenoemd ‘voermanual’ te ontwikkelen voor Topigs 20 en Topigs 40 zeugen. Een voermanual is een richtlijn voor de voeding van opfokzeugen tot en met oudereworps zeugen, waarmee zeugenhouders nauwkeuriger en efficiënter moeten gaan voeren. Dit beoogt niet alleen de resultaten van de zeugen te verbeteren, maar ook die van de mesterij, vertelde Chris Opschoor van Topigs onlangs op de kennisavond van Varkens KI Nederland in Heelweg.

Om elke individuele opfokzeug, gelt en zeug goed te kunnen voeren, moet de zeugenhouder veel meer aan gegevens gaan verzamelen. De dieren moeten vaak worden gewogen en ook de spekdikte moet worden gemeten, adviseert Topigs. Opschoor: ”Zeugenhouders zouden er eens goed over na moeten denken hoe zij gemakkelijk hun dieren zouden kunnen wegen."

Volgens Topigs moeten opfokzeugen bij de eerste inseminatie (op 8 maanden) 140 tot 150 kilo wegen. Aan het eind van de dracht moet een gelt tussen 200 en 210 kilo wegen. Tijdens de lactatie mag een zeug tussen 25 en 30 kilo aan gewicht verliezen. Een volwassen zeug moet rond de 250 kilo wegen en bereikt dit gewicht na de vierde worp. De voerrichtlijn moet uiteindelijk leiden tot een advies op maat voor de eiwit- en energieopname voor de dracht en zoogperiode.

Lia Hoving van Varkens KI Nederland doet een promotie-onderzoek naar het zogenoemde ‘second litter’ syndroom: slechtere vruchtbaarheidsresultaten na de eerste worp. De oorzaak ligt mogelijk in het feit dat een eersteworpszeug in de vroege dracht nog volop bezig is met het conditieherstel na de eerste worp én dat deze periode zeer belangrijk is voor een goede embryonale ontwikkeling.

In het onderzoek zijn twee groepen met verschillende voergiften met elkaar vergeleken. De proefgroep kreeg van dag 2 tot en met dag 32 2,5 kilo voer. Vervolgens van dag 33 tot en met dag 35 2,8 kilo.
De andere groep kreeg extra voer. In de eerste 32 dagen 3,25 kilo, dag 33 3,1 kilo, dag 34 2,95 en dag 35 2,8 kilo. Daarna was het voerschema gelijk voor beide groepen.
De groep met hoge voergift leverde twee biggen meer op. Echter het afbigpercentage was 13,2 procent lager. Verder onderzoek is dus nog nodig, aldus Hoving.

Of registreer je om te kunnen reageren.