Home

Achtergrond 1227 x bekeken

'Stilzetten luchtwasser geen optie'

Luchtwassers draaien op lang niet alle bedrijven optimaal. DLV en Wageningen UR deden de afgelopen maanden een project op een vijftiental bedrijven om het functioneren van de luchtwassers te verbeteren. Hans Reuling was één van hen.Hans Reuling heeft een zeugenbedrijf met 1.400 vermeerderingszeugen en 400 zeugen voor eigen aanfok in het Gelderse Vethuizen. Hij heeft sinds 2007 ervaring met luchtwassers. Er zijn twee chemische luchtwassers van Inno+, die zorg dragen voor de reiniging van de lucht van 1.100 van de 1.400 zeugen. Hij draaide mee in het project ’Doelmatig gebruik van luchtwassers’, van de DLV en Wageningen UR.

Hoe waren de ervaringen met luchtwassers voor dat u in het project stapte?
”We hadden veel problemen. Het grootste probleem was wel dat de reinigingspakketten dichtslibden. Dat had weer tot gevolg dat de ventilatoren er veel te hard aan moesten trekken wat een veel te hoog stroomgebruik opleverde.”

Hoe raakte u betrokken bij het DLV-project?
”Ik ken Gerben de Vries, de trekker van het project. Toen hij met dat idee kwam heb ik besloten mee te doen.”

Welke veranderingen hebt u doorgevoerd in overleg met de DLV-begeleiding?
”We zijn meer tijd en energie gaan besteden aan het schoonhouden van de luchtreinigers. Eén keer per maand verwijderen we de slijmvorming die optreedt. De waterverdelers en de waterbakken krijgen eens in het kwartaal een goede beurt.”
”Het is ons wel duidelijk geworden dat je tijd en aandacht aan die luchtwassers moet besteden. Zoals het nu gaat zijn de luchtwassers redelijk beheersbaar. We overwegen nog wel om drukmeters gekoppeld aan een alarm te installeren, die waarschuwen als de zaak dichtslibt en de ventilatoren er te hard aan moeten trekken.”
”Het is beslist niet zo dat je zo’n ding aanschaft, installeert en aanzet en er verder niet meer naar om hoeft te kijken. Je moet er aandacht aan besteden. Op zich is dat iets wat je als varkenshouder niet ligt, omdat het geen big meer oplevert bij wijze van spreken. Het gaat niet vanzelf. Stilzetten is geen optie.”

Kunt u becijferen wat u bespaart door een beter functioneren van de luchtwasser?
”Het zal schelen in het stroomverbruik, maar ik durf er geen concrete uitspraken over te doen.”

DLV projectbegeleider Gerben de Vries schat dat Reuling al gauw 5 tot 10.000 euro op stroomverbruik bespaart door de beter functionerende luchtwassers.

Of registreer je om te kunnen reageren.