Home

Achtergrond 545 x bekeken

Brabant moet nog meer verrassen

Om het Brabantse platteland verrassender te maken, is de vereniging Verrassend Platteland van Cuijk flink uitgebreid. Veertig plattelandsondernemers werken samen om het platteland aantrekkelijker te maken.

Bundeling van krachten op het platteland. Dat was de reden om in 1999 de vereniging Verrassend Platteland van Cuijk op te richten. Ondernemers op het platteland van de Brabantse gemeente wilden samen hun activiteiten promoten en het aanbod vergroten. Ook was uitwisseling van kennis en ervaring een belangrijke reden om te gaan samenwerken.

Aanleiding voor het opzetten van de vereniging was het Landbouwontwikkelingsplan voor de gemeente dat in 1998 is opgesteld. In de eerste tien jaar hebben de leden veel bereikt. In 2008 was het tijd voor een nieuwe stap.

Eind 2008 had de vereniging achttien leden. Vanuit de omgeving is toen interesse getoond in uitbreiding van het werkgebied van de vereniging. Er is gekeken naar de mogelijkheden van een uitbreiding naar vijf gemeenten in het land van Cuijk, namelijk Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Grave en Mill en Sint Hubert.

Die uitbreiding is doorgevoerd. Maar verandering en meer leden vragen om aanpassing van de vereniging en de activiteiten. Daarom is onderzoek gedaan en een ondernemers- en marketingplan opgesteld, met subsidie van het EU-plan Leader.

In het nieuwe werkgebied zitten ongeveer 65 ondernemers die lid zouden kunnen worden van de vereniging. Inmiddels zijn er veertig ondernemers daadwerkelijk lid geworden.

De nieuwe vereniging is rond en er is een brochure gemaakt met alle deelnemers. De eerste brochure is op 13 maart gepresenteerd tijdens het NK Maasheggen vlechten in het gebied. In de brochure worden de deelnemende gemeenten gepresenteerd en er zijn drie nieuwe wandel- fiets- en autoroutes langs de bedrijven uitgezet.

De leden van de vereniging zijn vooral agrarische bedrijven die een verbredingstak aan hun bedrijf hebben toegevoegd. Zoals Ruud en Ina Beunen van de Maashoeve. Zij hebben een akkerbouwbedrijf aan de rand van Boxmeer met vooral tarwe en mais. Tot in de jaren 90 hadden ze een gemengd bedrijf, maar in 1998 moesten de koeien plaatsmaken voor mensen en is de stal verbouwd tot zes luxe vakantie-appartementen. Ook hebben ze een minicamping met 48 plaatsen. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel en een moderne kinderopvang.

Sjack en Wilma Wijnen runnen met hun drie kinderen aan de rand van Wanroij ’t Boerenwinkeltje. Ze hebben een melkveehouderij met 65 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Daarnaast hebben ze een loon- en akkerbouwbedrijf waar ze onder andere mais, bieten en aardappelen telen. Sinds 1996 verkopen ze de eigen aardappelen en scharreleieren aan huis. Later is ’t Boerenwinkeltje opgericht. Inmiddels worden zo’n tachtig verschillende streekproducten in de winkel verkocht.

De familie Stevens heeft een groente- en fruitteeltbedrijf in Sambeek. In hun boerderijwinkel verkopen ze wat ze zelf telen. Daarnaast leveren ze werkfruit aan bedrijven die fruit en groente aan hun werknemers willen aanbieden. De boerderijwinkel heeft een uitgebreider assortiment dan alleen de eigen teelt en is aangevuld met streekproducten en cadeauartikelen.

Zo hebben de verschillende bedrijven op het Brabantse platteland hun eigen bezigheden. Maar die verbinden ze met elkaar door elk jaar verschillende activiteiten te organiseren, waarbij bijvoorbeeld toeristische routes langs de bedrijven worden uitgezet en bezoekers de bedrijven achter elkaar kunnen aandoen.

Bovendien versterken ze elkaar doordat ze hun gasten naar collega’s kunnen doorverwijzen. De ondernemers met een boerencamping of een ander soort logies kunnen activiteiten in de omgeving aanraden. Andere ondernemers die bezoekers op hun bedrijf krijgen, kunnen weer verwijzen naar de verblijfmogelijkheden in hun omgeving. Op die manier willen de plattelandsondernemers elkaar in de komende jaren steeds meer gaan aanvullen en versterken.

Ons plattelandsrondje

Een van de activiteiten van de vereniging Verrassend Platteland van Cuijk is Ons Plattelandsrondje. Op zaterdag 14 en zondag 15 mei wordt er een tweedaags evenement gehouden waarbij in het Land van Cuijk en de Noordelijke Maasvallei drie nieuwe fiets- wandel- en autoroutes worden geïntroduceerd.

De routes laten het natuurschoon en de diversiteit van het platteland zien. Maar daarnaast zijn er veel verschillende activiteiten. Die activiteiten vinden plaats bij veertig bijzondere plattelandsbedrijven, de leden van de vereniging Verrassend Platteland.

De drie routes hebben hun eigen thema’s en door middel van de activiteiten op de bedrijven wordt er meer verteld over bijvoorbeeld ecologische producten, streekproducten en de geschiedenis van het gebied.

Foto

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.