Home

Achtergrond 331 x bekeken

Nieuwe eiwitten naast het vlees

Vlees is een fantastisch product en ik eet het graag, zegt Remko Boom. En nee, hij is geen hoogleraar vleesvervangers, maar gaat zich bezighouden met duurzame productie van eiwitten. Die zijn nodig. Want als erin 2050 negen miljard mensen zijn, kan echt niet iedereen vlees eten.

Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde aan Wageningen Universiteit is de afgelopen weken in het nieuws gekomen als de nieuwe hoogleraar vleesvervangers. Dat is hij niet en dat wordt hij ook niet, legt hij uit. Maar hij zal vooruitlopend op de verwezenlijking van de plannen – formeel is dat nog niet zeker – zich wel bezig gaan houden met duurzame productie van eiwitten. Het werk wordt gefinancierd door de Peas Foundation, een ideële stichting die de consumptie van plantaardige eiwitproducten wil stimuleren.

Remko Boom maakt meteen duidelijk dat hij een stukje vlees niet afslaat. Maar het hoeft niet elke dag en je moet wel duurzaam geproduceerd vlees eten. ”Vlees is een fantastisch product en ik eet het graag”, zegt hij. ”Maar als we in 2050 met negen miljard mensen op de aarde wonen, kunnen we echt niet iedereen elke dag vlees te eten geven. We moeten alternatieve eiwitbronnen aanwenden, en dat is zeker niet om de vleesproducenten in de wielen te rijden, maar juist om iedereen lekker te kunnen laten blijven eten.”

Het gaat er Boom niet om nieuwe producten te maken die als een soort nepvlees op het bord terecht moeten komen. Hij wil vooral meer inzicht krijgen in de structuur van eiwitten.
Men zal onder meer kijken naar manieren om eiwitstructuren te maken zonder veel energie en veel chemische hulpstoffen te gebruiken. ”We kunnen nu uitstekende producten van plantaardige eiwitten maken. Maar we denken dat dat met veel minder energie en chemie kan. Bovendien proberen we eiwitten te maken met nog fijnere structuren. We maken nu eiwitten met een structuur in de orde van grootte van micrometers (een duizendste millimeter), maar we zouden toekunnen naar structuren van 10 tot 100 nanometer (een tien- tot honderdduizendste van een millimeter). Hoe fijner de structuur, hoe beter je de bite van een product kunt beïnvloeden.”

De onderzoekers willen meer inzicht krijgen in het mechanisme waaronder de eiwitten worden gevormd. Onderzoekers kunnen eiwitstructuren te maken, door ze onder hoge druk met een soort gehaktmolen door een klein gaatje te persen, waardoor het eiwit een vezelachtige structuur aanneemt. Maar eigenlijk weten ze nog niet wat er dan precies gebeurt. Welke invloed heeft de druk, welke invloed heeft de temperatuur, welke invloed heeft de schroefsnelheid, en welke invloed heeft de verhouding tussen water en eiwit in de machine – en vooral waarom? ”We willen kijken wat daar precies gebeurt. En als we dat weten, willen we ook manieren vinden om wat we in het klein doen, ook op grote schaal toe te passen.”

Bij het onderzoek zullen wetenschappers uit Wageningen, de ISPT (Institute for Sustainable Process Technology) en van de Technische Universiteit Delft betrokken worden. De Peas Foundation is een van de financiers van het project. Ander geld komt van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (bedoeld voor intensivering van industriële processen) en de twee betrokken universiteiten. In totaal is er de komende jaren drie miljoen euro beschikbaar.

Financiering via ’crowd funding’

Aan Wageningen Universiteit wordt op verschillende fronten gewerkt aan manieren om de eiwitproductie voor de groeiende wereldbevolking veilig te stellen. Onderzoek naar alternatieve eiwitten (als vleesvervanger) is er een van.
Remko Boom zegt dat het niet goed is om alle geld op vleesvervangers in te zetten. ”Je moet een veelheid aan initiatieven hebben. Misschien kun je betere plantaardige producten ontwikkelen, je kunt de vleesproductie verduurzamen. Welke kant je ook op gaat, een wetenschappelijke monocultuur is nooit goed.”
Het werk in Wageningen wordt voor een deel gefinancierd door ’crowd funding’ door de Peas Foundation. Met inzamelingen onder de bevolking moet jaarlijks tenminste 100.000 euro voor het onderzoek worden gegenereerd. Het onderzoek richt zich op in eerste instantie op plantaardige eiwitten uit soja, lupine, tarwi, tarwe en gele erwten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.