Home

Achtergrond 395 x bekeken

Kaasprijs loopt toenemend uit de band

Voor zuivelfabrikanten, zoals FrieslandCampina, die zowel kaas als melkpoeder maken, wordt het bij de huidige prijsontwikkeling op de zuivelmarkt steeds interessanter om zo veel mogelijk melk in de productie van melkpoeders en ook van room te stoppen. Het verschil tussen de prijzen van deze producten en die van kaas loopt namelijk sterk op.

Foliekaas is met een prijs van €3,30 tot €3,40 per kilo niet laag meer geprijsd, maar bij een prijs van ongeveer 3.500 euro per ton voor volle melkpoeder (en zo’n 2.700 euro voor magere melkpoeder) loont het veel meer om de kaasproductie terug te schroeven. Dat is om nog een reden best wel aantrekkelijk, want wordt het aanbod van kaas teruggeschroefd en moet de retail vanzelf wel meer betalen om nog kaas te kunnen krijgen. Tenzij de markt snel zou inklappen, maar daar zijn nog weinig aanwijzingen voor.

Voor de producenten van natuurkaas is een prijsverhoging helemaal welkom, want die lopen relatief gezien nog achter qua prijsontwikkeling. Dat verklaart ook waarom de voorschotprijzen van de meeste kaasfabrikanten momenteel toch iets achterblijven bij de marktontwikkeling.
Naast de poeders doen ook boter en vooral room het goed in de markt. Room is in een paar weken tijd wel 500 euro per ton duurder geworden en schurkt nu tegen de 4.800 tot 4.900 euro per ton aan. Ook melkconcentraat is fors duurder geworden.

Opmerkelijk genoeg blijven de prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk tamelijk stabiel op maximaal 38 cent. Een lichte bewerking en het product brengt veel meer op. Mogelijk speelt toch ergens mee dat een specifiek deel van de kopers - de dagverse zuivel - moeite heeft meer te betalen.

Prognose: prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.