Home

Achtergrond 590 x bekeken 16 reacties

Honger of democratie

De mensen in Libië laten zich echt niet afslachten door Kadaffi om een beetje meer democratie. Het moet om meer dan dat gaan.

Is het honger of wil men democratie? Dat is wat ik me afvraag als ik de televisiebeelden uit Noord-Afrika zie. In Nederland hebben we aanstaande woensdag provinciale staten verkiezingen en dan is, zoals het er nu uitziet, bijna 50 % zelfs te beroerd om te gaan stemmen. Zo weinig belang hechten we aan democratie als mensheid. Maar als mensen honger hebben, en dat is in die landen het geval met hoge voedselprijzen, dan zijn ze niet te houden! Natuurlijk zijn er idealistische journalisten die er dan een democratisch sausje overheen gieten, maar waarom loopt het juist nu uit de hand?

Armoe troef en stijgende voedselprijzen

In Noord-Afrika, de zogenoemde Maghreb-landen, is het voor de gemiddelde inwoner bepaald geen vetpot. De mensen besteden een zeer groot deel van hun schamele inkomen aan voedsel, dus dan knijpt het meteen als de voedselprijzen omhoog gaan. Met een lege maag en met lege magen van hun kinderen zijn mensen niet meer te houden. De gevolgen zie je nu.
De Libiërs, Tunesiërs en Egyptenaren zijn jarenlang verwend met lage prijzen dankzij dump van melkpoeder en graan door de EU, VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland. Dat was goedkoop en makkelijk, maar de eigen landbouw is daarmee om zeep geholpen. Dat mes snijdt nu aan twee kanten. Ten eerste de afhankelijkheid van voedsel en dus overlevering aan de ‘wereldmarkt’. Ten tweede is er grote werkloosheid omdat er geen lokale landbouwsector meer is.

Rust in de EU dankzij landbouwbeleid

Gelukkig hebben wij sinds de Tweede Wereldoorlog geen honger meer gekend dankzij een goed landbouwbeleid met min of meer stabiele prijzen en hardwerkende boeren die zorgen voor het beste voedsel voor relatief zeer weinig geld. De Nederlander is ondanks alle gezeur zeer verwend en zou dat beter moeten waarderen. Wij als sector zouden ons beter moeten weten te verkopen.

Wat als Chinezen honger krijgen?

Maar we mogen ons best wel zorgen maken over de wereldwijde voedselsituatie met een sterk groeiende wereldbevolking. Diverse berekeningen laten zien dat we in 2050 grote voedseltekorten zullen hebben als er niets verandert. Het is zaak om te investeren in de internationale landbouw en de productie wereldwijd te verhogen. Dat kan alleen als de prijzen gestabiliseerd worden en investeerders niet te maken krijgen met grote prijsdalingen. Met de huidige melk- en graanprijzen zijn we bijna vergeten dat het anderhalf, twee jaar terug ronduit verliesgevend was. In de varkenshouderij is het nog steeds geen vetpot, terwijl we de varkenshouders nog hard nodig hebben om al die Chinezen te blijven voorzien van voldoende voedsel. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd als die Chinezen honger krijgen en vragen om ‘democratie’, lees voedsel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Deze column moet niet alleen op boerderij.nl geplaatst worden, waar het vooral gelezen wordt door medestanders. Misschien dat het een interessant idee is om zoiets ook in andere media te publiceren en niet alleen voor eigen publiek?

 • no-profile-image

  Han

  Rene je verhaal heeft een grote kern van waarheid. helaas moeten we ook constateren dat er o.a. in Libië een grote werkeloosheid heerst terwijl er honderdduizenden >gastarbeiders< werkten uit de hele wereld. Het betreft echt niet alleen hoog geschoolde technici. In een land waar het viese werk voor gastarbeiders is en eigen volk alleen zijn neus schoonmaakt is het vragen om ellende. Wees eerlijk de bevolking in Noord Afrika is gemiddeld goed opgeleid, dus niet bereidt tot handwerk. Ik ken meer van dit soort samenlevingen.

 • no-profile-image

  onno

  Mijns inziens heeft het te maken met de herverdeling van rijkdommen. Niet zozeer democratie. Als je ziet dat de elite in Libie, Egypte etc miljarden op off shore accounts heeft staan en de lokale bevolking nog maar net de dagelijkse boodschappen kan betalen gaat dat wrijven.. Niet is erger als papa thuiskomt en de kinderen hebben honger..
  Wat uiteraard ronduit onbeschoft is dat Nederlandse pensioenfondsen in de wapen industrie investeert.. Als we investeringgeld vragen voor voedselproduktie moeten we elke euroct voor de hels deuren weg slepen. Bespottelijk.
  Ik maak me ook zorgen over landen als China, India Pakistan. Als er 2,5 miljard mensen er genoeg van hebben, krijgen we toch echt wel een probleempje.

 • no-profile-image

  Han

  Onno zolang de Nederlander eist dat zijn pensioen waarde vast is en zijn premie laag is, kan het fonds niet anders dan de beste renderende belegging zoeken. Helaas dat is al eeeuwen de wapen industrie en wapenhandel. De mensheid schijnt gemaakt te zijn om te vechten om zijn territorium / macht uit te breiden
  Jij vindt dat dit voor pensioen fondsen not done zou moeten zijn, accoord. maar de Natuurorganisaties en hulpfondsen blijken ook fondsen te bezitten waar de wapenindustrie in zit met een groot aandeel. zo houd je als hulporganisatie je werkgelegenheid op peil. Hoe hypocriet kun je als mens zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  René Correcte spraak enkel vrees ik dat we in Europa ook strubels kunnen verwachten en dan denk ik aan de ideologie van bepaalde voormalige Oost Bloklanden. In Hongarije bv stijgt de armoe zienderogen straks risceer je je leven als men weet je nog wat geld op kassa hebt schieten je ze voor een almoes neer. Suikerprijs bv was 2 weken terug nog 190ft/kg op vandaag meer dan 340 hoe kan dat alles stijgt in prijs zonder dat er prijsbeperkingsmaatregelen zijn MC Donalds krijgt de hamburgerbelasting op zich en wat doen ze rekenen het gewoon door aan de kassa vermeld op het kasticket . Men wil nu een belasting op overgewicht gaan invoeren .
  Ik vrees ook zo iets maar dan wel anders als in de arabische landen hier niet om democratie maar om economische redenen als de kosten 2-3 maal het dubbel zijn van de gemiddelde levensopbrengst zal dit onvermijdelijk lijden tot ,,andere toestanden "

 • no-profile-image

  Han

  Patrick als je gelijk hebt, blijkt over duidelijk dat Europa niets meer is dan een politieke droom, die nooit waarheid zal worden. We kunnen dan Europa vergelijken met Libië of Afghanistan een land bestaande uit "stammen" met even zovele stamhoofden met ieder een eigen agenda. Ze zullen de droom in stand houden zolang ze nog genoeg geld uit de Europa pot krijgen voor geleverde diensten of omdat ze de het Euro Parlement gedogen als overall bestuur.

 • no-profile-image

  Visha

  De chinezen kunnen goed voor zichzelf zorgen, hier hoeven wij geen vlees voor te kweken. Schandalig.
  Dieren zo als dingen te behandelen zoals dat in de bioindustrie en veehandel wereldwijd gebeurd. Hier moet een eind aan komen!

 • no-profile-image

  ....

  .....

 • no-profile-image

  Han

  Visha, Wijchen. Je hebt gelijk, maar als wij vlees maken voor hen, dan kunnen we vlees ruilen tegen T shirts o.i.d. In jouw optiek maken we alleen producten voor ons zelf en niet voor de verkoop. Geen punt hebben ook geen problemen meer met de verdeling van de welvaart. Is er geen welvaart meer, zijn we allemaal even arm de droom van Links Nederland sterven in schoonheid en leven in armoede.

 • no-profile-image

  Sybren

  Nu doet dus toch blijken dat de vrije wereldmarkt niet werkt. Ook in Europa zelf zoals Patrick aangeeft wordt de armoede groter in vnl de Oostblok en een "elite" wordt maar rijker. Het kan ons nog weleens een rumoerige tijd voor de boeg staan!!!

 • no-profile-image

  Han

  Sybren ik wil niet negatief zijn, maar ik denk dat ook West Europa armer wordt, afgezien van de toch al rijke top. Wij zijn net als Amerikanen betalen onze luxe via leningen afgegeven door leveranciers en credit card cie. Om de landen uit midden Europa zo snel mogelijk tot onze consumenten te maken, hebben ze ook toegang tot credit cars en kopen op credit. Sybren misschie is verhuizen naar Canada voor ons het beste nu de Euro nog waarde heeft.

 • no-profile-image

  Patrick

  En net nu de staat niet meer de armen gaat sponseren mee de meest hilarisch ondersteuningen op een moment de armoede in vrije val is botst dit twee maal . neen drie maal nu gaan ze de bevolking opzadelen mee een waslijst van nieuwe belastingen. meer dan 40 jaar abnormaal echt communisme moet in 4 maanden hersteld worden of gewoon wat jaren is uitgedeeld moet in 4 maanden terug worden gehaald allemaal voor het elan van Europa wanneer Hongarije zijn begroting moet voorleggen. Is niet moeilijk dat kan iedereen doen het land hoog in het vaandel zetten op kosten van de bevolking .Als Europa eens niet de begroting gaat maken van sociaal economische situaties dan vrees ik dat de bom die eigenlijk bij de vervalste begroting zou moeten barsten daar gaat barsten en na financiele rumoer (die binneskamers in Brussel oplosbaar was ) dit een zaak word van de bevolking .
  Twee vragen zijn tot op heden onbeantwoord door (dikke nek)Baroso en Van rompuy( geen commentaar) :
  1. Er is steeds ondersteuning en indekking van het probleem als een land uit de EU (munt) zone in moeilijkheden komt. Wat gaat u doen als dit een land is die niet tot de muntzone behoort ?
  2. Wat gaat u doen als straks AFWIJKENDE sociaal-economische puinhopen ontstaan in Eu landen ?
  Gaat u dat ook Europees oplossen en hoe ??

 • no-profile-image

  canadese boer

  Het wordt eens tijd dat de wereld politiek en consument beseft dat voedsel niet een vanzelfsprekendheid is. Zeker goedkoop voedsel. Decennia lang heeft de boer in armoe moeten leven, miljoenen investeren en aan het eind van het jaar BLIJ zijn als er iets zwarts onder de streep staat en de aflossing en afschrijvigen betaald zijn. En dan ook nog 70-80 uur per week moeten werken, (thuis of ergens anders, maakt niks uit) amper of geen tijd voor vakantie of verenigingsleven. Als je dan praat over de droom van links NL, wil ik wel eens zien water gebeurd als al de uren van de ondernemer over 38 per week aan dubbel geld betaald (of zelfs 150%) moesten worden en doorberekend worden aan de consument. Dat noem ik nog eens een eerlijke voedsel prijs. Overigens, als ik televisie beelden zie van hele volksstammen die met stenen naar de politie staan te gooien, denk ik van ga toch aardbeien plukken of tarwe vlegelen of iets dergelijks. Dan nog even dit. Volgens alle "deskundigen", als dit jaar nog een oogst als vorig jaar wordt met alle weers extremen op de wereld, komt er een tekort in voedsel. Een ECHT tekort.

 • no-profile-image

  Sybren

  @Canadese boer met een smile schrijft: "als ik televisie beelden zie van hele volksstammen die met stenen naar de politie staan te gooien, denk ik van ga toch aardbeien plukken of tarwe vlegelen of iets dergelijks" Als er niks te plukken vallt houdt het op. Egypte is de grootste importeur van graan en heeft voordeel gehad toen het goedkoop was, waarmee het zijn eigen boeren om zeep helpte. Nu zijn de prijzen hoger en zijn daar geen boeren om hun zelf te voorzien.
  @Han, ja ik heb er wel eens over gedacht om naar Canada te gaan. De grens is bij ons weg zo'n 5 uur rijden. Hier in USA moet het economisch herstel ook nog van een heel eind komen. Een staatschuld van $14 met 12 nullen, stakingen in Wisconsin en Indiana in de publieke sector. De democraten lopen weg van de begrotingsplannen waarbij de republikeinen vorse bezuinigingen willen doorvoeren. Er dreigt een "shut down" van overheidsinstellingen te komen als er geen overeenstemmingen worden bereikt. Ook de criminaliteit neemt toe. Werkloosheid is steeds hoog. In een stad bij ons in de buurt is in een "gated community" een overval gepleegd op een woning waarbij de overvallers de 3 bewoners doodsloegen incl een bejaarde vrouw. Ook als ik de websites van Leeuwarder Courant of Omrop Fryslân lees, lees ik ook meer overvallen etc. Het lijkt allemaal wel donker aan het worden. God behoede ons hiervan, maar ik wrdt toch een beetje ongerust.

 • no-profile-image

  prutser

  @Canadese boer,een flink deel van de bevolking daar is arm, maar kon steeds toch nog aan voedsel komen door, inderdaad te lage prijzen, nu dat dit duurder wordt wordt het onrustig, wat vanuit die bevolking daar te begrijpen is, want als je weinig hebt kun je ook weinig kopen, ik begrijp de grote smile van, zeker de akkerbouwers bij jullie in Canada, maar het geeft wel weer aan dat er steeds meer verschil komt tussen rijk en arm, en dat lijkt mij toch verkeerd. Arm zijn is lang niet altijd een keuze! En om dan te zeggen:' ga dan aan het werk': dit valt niet mee als er geen werk is!

 • no-profile-image

  Han

  Sybren jij wordt net als ik een beetje ongerust. Dat ik naar Canada zou willen als Europa instort is omdat daar ruimte is voor je eigen tuin en iets minder grauw dan Rusland waar de tuin ook aanwezig is en de huizen prijs zeer acceptabel (op het platteland).
  @Prutser. We hoeven de stenen gooiers niet direct te asocieren met >vrijheidstrijders< zoals nu in Noord Afrika, er zijn zeker zoveel stenen gooiers tijdens voetbalrellen of politiek getinte acties in het Westen. Waar de acties meer voort komen uit >verveling< of baldadigheid dan uit armoede en politieke motiven

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.