Home

Achtergrond 429 x bekeken 1 reactie

Franse ordening

Franse regering wil de wereldmarkt ordenen vanwege slechte concurrentiepositie.

Welke regering er ook zit, de Fransen willen altijd markten reguleren. Recent heeft hun president, Sarkozy, opgeroepen de wereldmarkt voor landbouwproducten te laten ordenen door een wereldregelaar. Iets als het IMF en de Wereldbank, maar dan met meer macht. Frankrijk is de komende tijd voorzitter van de G8 en de G20, de clubs van rijke landen. Ordening van de markten is het belangrijkste agendapunt van de aankomend voorzitter. Niet dat er iets van komt trouwens, want de rest van de wereld werkt niet mee.

Frankrijk is ook in eigen land erg geordend. Sinds kort mogen landbouwproducten alleen op basis van deugdelijke contracten worden verhandeld, en de marges moeten ‘eerlijk’ worden verdeeld. Elke econoom weet dat er schaarste ontstaat als de overheid een prijs vaststelt die afwijkt van de vrijemarktprijs, of zwarte circuits, of luie ondernemers. Maar Sarkozy is politicus, geen econoom. Het probleem in Frankrijk zit volgens mij meer in gebrek aan kwaliteit en gebrek aan concurrentiekracht. Wie ooit in een Franse hypermarché de groenteafdeling bekeken heeft, weet dat producten van Franse herkomst er meestal niet uitzien.

Dat Frankrijk graag wil ordenen heeft ermee te maken dat het Franse bedrijfsleven het ook in het buitenland niet zo goed redt. Soms durft de Franse overheid dat zelfs toe te geven. Afgelopen najaar vertelde de Franse minister van landbouw dat Frankrijk achterop komt in de wereldmarkt omdat Franse agrobedrijven te klein zijn. Er is daar minder gefuseerd dan bij ons, en met name de kleine coöperaties hebben niet kunnen reserveren. Boeren in Nederland zijn niet altijd blij met de fusies en de groei van de coöperaties, maar voor de exportpositie helpt het wel. Sinds een poosje zijn we de Fransen zelfs voorbij gestreefd als agrarisch exporteur. Niet zo gek dus dat de Fransen willen ordenen. Want voor hun regering geldt altijd: iets is pas goed voor de wereld als het goed is voor Frankrijk.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    roel

    hier word wel erg oppervlakkig over een situatie geoordeeld. Zit zelf in de produktie van groenten in frankrijk en weet dus dat de kwaliteit goed is.Het probleem zit m.i. in de handel.Supermarkten die 10 paletten bestellen terwijl ze weten dat ze er maar 6 nodig hebben,dat wat ze niet nodig hebben terrug sturen en dat met een vers produkt. die 4 paletten moeten weer ergens anders naar toe dus zijn niet helemaal..... Mijn zoon zit in de tussenhandel.het is goed mogelijk dat een partij sla 3 weken in de koelcel staatbij de coop. (die dan aan hun leden doorgevendat de kwaliteit te wensen over laat. Ik ben me er wel van bewust dat er hier in frankrijk veel kleinschalig gewerkt wordt. Dit hoeft niet ten koste te gaan van de kwaliteit maar is wel minder efficient, vraagt wel minder vermogen en daardoor blijf je wel flexibel.En blijf je eigen baas.

Of registreer je om te kunnen reageren.