Home

Achtergrond 239 x bekeken

Druk op euro groeit door schuldproblemen Eurozone

De druk op de euro lijkt toe te nemen nu de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in drie weken staatsobligaties heeft opgekocht.De stap herinnert investeerders aan de nog altijd moeilijke positie van bepaalde landen in de Eurozone. Voor de agribusiness die gericht is op de export is een lagere waarde voor de euro wenselijk. Een sterke euro maakt wel overnames buiten de Eurozone goedkoper.

De ECB kocht Portugees schuldpapier nadat de rente bij een looptijd van tien jaar was opgelopen tot het hoogste niveau in de Eurozone: 7,63 procent. De zorgen zijn nog allesbehalve voorbij: het tweede kwartaal moet Portugal 9,4 miljard euro staatsschuld herfinancieren.

De aanhoudende instabiliteit in Portugal en Ierland noopt de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, ertoe op te roepen tot wettelijke bepalingen over de maximaal toegestane omvang van de staatsschuld en financieringstekorten. De VS en Duitsland kennen al zo’n systeem, al rekte de VS de grenzen in het verleden steeds op met nieuwe, ruimere wetgeving.

De stabiliteit van de euro wordt tevens in twijfel getrokken door een bericht uit Duitsland. De voorzitter van de Bundesbank Axel Weber lijkt geen kandidaat te zijn om Trichet op te volgen als voorzitter van de ECB. Weber was de gedoodverfde kandidaat, en wordt gezien als het onafhankelijke geweten van de Centrale Bank, waar de Fransen en Italianen de rol van de bank liever meer politiek ingevuld zien.

Weber kwam in oktober 2010 in conflict met Trichet toen laatstgenoemde wilde doorgaan met het opkopen van staatsschuld, terwijl Weber vindt dat de ECB werkelijke risico’s op staatsschuld niet langer moet maskeren. De nieuwe voorzitter moet grote beslissingen nemen. Zowel Griekenland als Ierland willen voor een deel van hun schuld kwijtschelding, omdat anders de rente-afdragingen de economie schaden.

Naast onzekerheid over de economische gezondheid van de Eurozone speelt ook een rol dat de VS beter dan verwachte macro-economische cijfers overlegt. Zo vroegen in de afgelopen maand 10 procent minder mensen een werkloosheidsuitkering aan dan de markt had verwacht. De euro is nu 1,36 dollar waard, en 0,84 Britse ponden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.