Home

Achtergrond 191 x bekeken

Week 48: tegenvallende vraag naar diepgevroren kuikendelen

De markt van kuikenvlees zou op dit moment volgens met name handelaren iets minder positief ogen dan de laatste weken merkbaar was. Dat zou voor een deel veroorzaakt worden, vanwege een wat tegenvallende vraag naar diepgevroren kuikendelen vanuit Oost Europese landen.

Deze wat minder positieve ontwikkeling is enerzijds niet ongewoon voor deze tijd van het jaar, want Oost Europese consumenten geven in koudere periodes al snel de voorkeur aan de wat steviger winterkost, waarbij kip wat minder snel op het menu staat.

Daarnaast worden de gevraagde volumes in die landen eveneens wat minder, doordat de koers van enkele lokale munten in deze regio vergeleken met de Euro wat ongunstiger uitpakt. Dit laatste zou met name in Hongarije het geval zijn.

Een ander minder positieve ontwikkeling is, dat de afzet van filet nog steeds wat moeizaam verloopt. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat het aanbod van filet nog behoorlijk groot van omvang zou zijn. Er zouden flinke partijen filet vanuit Brazilië worden aangeboden en er zou ook nog altijd behoorlijk wat filet vanuit de lokale productie beschikbaar zijn, doordat de dieren de laatste tijd wat zwaarder werden aangeboden.

De prop filet vanuit de lokale productie wordt echter langzaamaan wat minder, maar er is nog dermate veel filet beschikbaar, dat dit toch effect op de prijzen heeft. Vanwege deze perikelen zou er nu ook iets meer product worden ingevroren dan de laatste tijd gebruikelijk was. Overigens verwachten handelaren en slachterijen dat deze situatie richting de feestdagen, wel weer wat zal wijzigen en ook dat is een seizoenmatig gegeven.

Een positieve ontwikkeling is wel dat de wat tegenvallende neergaande spiraal van de huishoudelijke volumeaankopen van kip in Nederland wat is omgebogen. In zowel het eerste als tweede kwartaal van dit jaar zaten de volumeaankopen vergeleken met dezelfde kwartalen van 2010 toch duidelijk in de min, maar in het derde kwartaal lagen de aankopen bijna op hetzelfde peil als in het derde kwartaal van 2011. Het is te hopen dat deze trend doorzet en dat de huishoudelijk aankopen in het laatste kwartaal van dit jaar weer een plus kunnen scoren.

De prijs van de “vrije” kuikens stabiliseerde deze week voor lichte en zware kuikens op gemiddeld € 0,91/kg. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week wijzigde ook niet en noteerde opnieuw € 0,80/kg.

Samenvattend, zou het beeld voor dit moment dus wel wat minder positief ogen, maar de huidige situatie is volledig in overeenstemming met het lopende seizoen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.