Home

Achtergrond 270 x bekeken

Fast Frits, het gele gevaar

De grote rallyliefhebber Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten deed in 2011 zaken in de allerhoogste versnelling.

Pas 15 jaar geleden startte Jumbo als lokaal initiatief in Noord-Brabant. Van Eerd wil in zijn formule een hoog serviceniveau combineren met lage prijzen, maar aanbiedingen mijden. Op 24 november verbaasde Jumbo door de grotere concurrent C1000 over te nemen. Een grote stap voor Jumbo, dat nog altijd vanuit Veghel als een familiebedrijf geleid wordt. Het afbreukrisico lijkt daarom groot.

De voortekenen zijn niettemin goed. Van Eerd baarde dit jaar opzien door een ombouwperiode voor overgenomen Super de Boer winkels te verkorten van vier jaar, naar 2 jaar. Van Eerd zegt zodoende de concurrentie niet de kans te willen geven zich tegen het “gele gevaar” te wapenen.

Jumbo krijgt door de overname een marktaandeel van ruim 20 procent en een landelijke dekking. Dit kan worden opgevat als een verdere toename van marktmacht bij supers, maar een sterke partij naast Albert Heijn biedt volgens “Fast Frits” voor leveranciers ook hernieuwde kansen voor verregaande ketensamenwerking.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.