Home

Achtergrond 264 x bekeken

Sector spaart zichzelf in Ehec-evaluatie

De sector kon niets doen aan de ontwrichting van de afzet en onrust na de dodelijke Ehec-uitbraak, concluderen teelt en handel in een evaluatiestuk.

De crisis was moeilijk beheersbaar door een aantal factoren, die buiten de schuld en invloedsfeer van de sector zelf lagen. Dat geldt voor de ongestructureerde aanpak van de epidemie in Duitsland en de opgeklopte verhalen in de media. Die conclusie is juist, maar de lijst van aanbevelingen met plannen voor collectieve risico-analyse toont wel degelijk een zwakte van de sector zelf.

De sector mist nu gericht beleid voor E.coli- of salmonellarisico's, waar het dat wel heeft voor residuproblemen van bestrijdingsmiddelen. Er is dus een slag te maken bij het beleid op micro-organismen om risico's voor te blijven.

Kennis over E.coli was tot juni te laag, maar aangescherpte controlesystemen laten zien dat bedrijven ermee bezig zijn, al is dat aan de late kant. In de Verenigde Staten waren immers al eerder doden gevallen bij besmetting van groente en fruit. Juist die conclusie over risico-analyse mist in de Ehec-evaluatie. De sector heeft het crisismanagement goed aangepakt. In Nederland bleef er vraag naar groente, en werd eendrachtig gewerkt aan het openhouden van markten als Rusland. Daar heeft de sector zichzelf terecht mee gefeliciteerd, maar het is het beleid voorafgaand aan de crisis dat rammelde.

Nu gaat de groente- en fruitsector actiever aan de slag met het signaleren en neutraliseren van risico's die de afzet kunnen verstoren. Het Productschap Tuinbouw wordt daar verantwoordelijk voor. Het is verder de vraag of de Ehec-evaluatie ook niet iets had moeten concluderen over andere instanties als Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en RIVM. Het zou goed zijn ook hun risico-inschatting te beoordelen.

Ehec is het tweede grote incident dit jaar. Eerder was er de brand bij Chemie-Pack. Het verschil is dat de sector zelf risico's van E.coli kan verminderen. Dat heeft het zelf in de hand.

Of registreer je om te kunnen reageren.