Home

Achtergrond 590 x bekeken 9 reacties

Noud Janssen: we moeten nu onze kansen pakken

LLTB-voorman Noud Janssen is sinds deze week voorzitter van Ondernemend Limburg, waaronder ook bedrijven uit andere sectoren vallen. Een voorbeeld voor andere belangenbehartigers, volgens LTO-voorman Albert Jan Maat. Ondernemer is Janssen bovenal.

Noud Janssen besteedt meer dan vier dagen per week aan zijn werk als voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB en hij kan er gepassioneerd over vertellen. Maar zijn ogen beginnen echt te twinkelen als hij komt te spreken over zijn eieren, die tot in Hong Kong worden verkocht. En als hem de keuze wordt voorgelegd: ondernemen als legpluimveehouder of de LLTB besturen, dan kiest hij voor het eerste. Hij is ondernemer en wil dat ook blijven.

De leiding van het bedrijf ligt in handen van Marlies, de vrouw van de voorzitter. Noud Janssen neemt elke zaterdag de tijd om door het bedrijf te lopen, te zien wat er die week allemaal gebeurd is en hoe de technische resultaten zijn. Wekelijks produceert Janssens bedrijf 2 miljoen eieren.

Janssen heeft een fikse investering gedaan om te voldoen aan de huisvestingseisen. Van hem had het kooiverbod er niet hoeven komen, erkent hij. Maar het hele proces rond het verbod op de legkooien, heeft hem wel geleerd dat je als ondernemer en als bestuurder rekening hebt te houden met je omgeving.

Als LLTB-voorzitter is hij sinds 2005 nadrukkelijk bezig met zijn omgeving. Boeren en tuinders hebben te lang in het verdomhoekje gezeten, en misschien hebben ze daar zelf ook wel schuld aan gehad door te veel in zichzelf gekeerd te zijn.

Maar de LLTB is uit zijn schulp gekropen en gaat de dialoog aan. Limburgse boeren en tuinders staan daar open voor en willen hun verhaal vertellen, heeft Janssen gemerkt.

Janssen is sinds deze week voorzitter van Ondernemend Limburg, een samenwerkingsverband tussen de ondernemingsorganisaties MKB Limburg, de Limburgse Werkgevers Vereniging en de LLTB. Die verbinding met ondernemers buiten de landbouw is door voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland een voorbeeld genoemd voor de rest van de belangenbehartigers in de land- en tuinbouw in Nederland.

De LLTB laat ook zien dat het voordelen heeft. De realisering van een nieuwe weg ten koste van landbouwgrond kan sneller doorgang vinden als de drie ondernemingsorganisaties samen optrekken en zich sterk maken voor compensatie voor de economisch belangrijke land- en tuinbouw.

”De leden van de LLTB beheren 70 procent van de grond in de provincie. En met de productie op die grond spelen wij een economische rol van grote betekenis. De tuinbouw in Limburg heeft zich ontwikkeld tot het tweede tuinbouwgebied van Nederland. En op het gebied van de boomteelt moeten we Boskoop misschien nog voor ons laten, maar zijn we ook goede tweede. De intensieve veehouderij is traditioneel altijd sterk geweest in onze provincie. Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij een plek verdienen in de samenleving. Maar daar heb je je omgeving en andere organisaties ook bij nodig.”

Janssen maakt samen met Hans Huijbers (ZLTO) en Siem-jan Schenk (LTO Noord) deel uit van het federatiebestuur van LTO Nederland onder voorzitterschap van Albert Jan Maat. Hoewel Janssen in dat gezelschap de enige provinciale voorzitter is, voelt hij zich geen buitenbeentje.

”De samenwerking met de andere organisaties in Nederland is voor ons heel belangrijk, vooral op het gebied van het nationale en internationale beleid. En landelijk ben ik gewoon vice-voorzitter van LTO Nederland en niet de Limburgse voorzitter. Als portefeuillehouder kennis en innovatie maak ik namens LTO Nederland deel uit van het topteam Agrofood, dat het kabinet adviseert over de toekomst van de land- en tuinbouw.”

Het politieke klimaat is de land- en tuinbouw gunstig gezind, vindt Janssen. De verandering van de structuur binnen de landbouwbehartiging in Nederland, gecombineerd met een kabinet dat de agrarische sectoren een warm hart toedraagt, maakt het volgens Janssen noodzakelijk dat er nu vooruitgang geboektwordt. ”We moeten nu onze kansen pakken. En niet primair omwille van onszelf, maar in het algemeen belang van onze toekomstige voedselzekerheid.”

Ruimte om te ondernemen, maatschappelijke acceptatie en financiële waardering zijn randvoorwaarden voor Janssen. Die eerste twee lijken binnen handbereik of al gerealiseerd. ”De financiële waardering is er niet, die moeten we zelf regelen. Maar het is ook iets waar we de consument bewust van moeten maken”, zegt de LLTB-voorzitter. Daar zit de grootste uitdaging voor de komende jaren.

Hij merkt zelf al achttien maanden hoe het is om onder kostprijs te produceren. ”Het verdienmodel is niet in orde”, constateert hij. ”Daar zit onze grootste uitdaging voor de komende jaren. Ik zie dat we steeds meer onder de kostprijs zakken. Daar moet een keer een kantelpunt komen, want we willen toch ondernemer blijven.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zijn boeren verantwoordelijk voor de .voedselzekerheid

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

 • no-profile-image

  Frans Köhlen

  Dan moeten de boeren wel samen houden hand in hand??

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.