Home

Achtergrond 506 x bekeken

Milieuman die niet zonder landbouw kon

Toen Ad van den Biggelaar (1942-2011) in 1988 het roer overnam bij de Stichting Natuur en Milieu stonden zijn beweging en de land- en tuinbouw diametraal tegenover elkaar. Zestien jaar later, bij zijn afscheid in 2004, constateerde de directeur van Natuur en Milieu dat de landbouw onmisbaar is voor de milieubeweging.

Toch was er nooit sprake van overtuigde liefde tussen Van den Biggelaar en de land- en tuinbouw. Hij kon op verschillende thema’s goed samenwerken met LTO Nederland, maar op het thema bestrijdingsmiddelen bleven de standpunten uiteenlopen.

Van den Biggelaar realiseerde zich dat het moeilijk is milieudoelen op het platteland te realiseren zonder de boeren. ”De landbouw beheert het grootste deel van ons buitengebied. Als wij met de kwaliteit van het landschap een slag willen maken, dan hebben we daar die beheerders toch nodig. En dus zoeken we elkaar op.”

Van den Biggelaar was er niet op uit de verhoudingen nodeloos op scherp te zetten. Toen hij in een gesprek met een journalist LTO Nederland ’een veelkoppig monster’ noemde, wilde hij die woorden niet terugzien in het Agrarisch Dagblad. ”Maak er maar ’een organisatie met nogal verschillende gezichten’ van”, zei hij.

Van den Biggelaar maakte zich zorgen over de effecten van het gecombineerde gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hij bepleitte nadrukkelijk de opstapeling van verschillende middelen in de normering te beperken.

Dat zou – zei hij – juist de Nederlandse groente- en fruit ten goede komen.
Huidig directeur Tjerk Wagenaar en voorzitter Marike van Lier Lels van Natuur en Miliue roemen Van den Biggelaars brede en diepgaande kennis op praktisch alle dossiers op gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Natuur en Milieu en collega-organisaties een vaste plek kregen binnen de Sociaal-Economische Raad.

Van den Biggelaar had het ideaal meer stroomlijning aan te brengen binnen de milieubeweging. ”Ik had graag een federatie gerealiseerd van alle milieuorganisaties”, zei hij bij zijn afscheid.
Van den Biggelaar overleed maandag na een kortstondige ernstige ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.