Home

Achtergrond 735 x bekeken 2 reacties

Meer voer in boerenhand

De coöperatie groeit in mengvoerland. De particuliere tegenhanger blijft nodig.

Het coöperatieve mengvoerbedrijf ForFarmers neemt de particulier Hendrix UTD over. Het wordt daarmee in één klap twee keer zo groot en na Agrifirm het tweede grote mengvoerbedrijf in Nederland.
De eerste vragen na dit nieuws moeten luiden: 'Wat wordt de boer er beter van?' en 'Hoeveel wordt het voer er goedkoper van?' Bij twee grote recente fusies, die van CampinaMelkunie met Friesland Foods en die van Cehave Landbouwbelang met Agrifirm, kwam het antwoord direct met de aankondiding. De nieuwe zuivelcoöperatie zou door synergie en schaalvoordeel per jaar €175 miljoen besparen. Het nieuwe Agrifirm begrootte het fusievoordeel op 40 cent per 100 kilo voer.
ForFarmers had vorige week bij de bekendmaking van de overname van Hendrix Voeders niet paraat wat nu precies het - financiële - voordeel daarvan is. Alleen in algemene termen als synergievoordeel en het kunnen profiteren van de Nutreco-kennis op het gebied van mineralen en vitaminen om voer te verbeteren.
Dat zal zeker zijn. Maar voor de aandeelhouders van de coöperatie FromFarmers is dit te weinig concreet. Het is te weinig basis om zomaar Ja (of Nee) tegen de geplande aankoop te zeggen. Temeer ook omdat het niet erg ronde aankoopbedrag van €92,5 miljoen doet vermoeden dat wel enigszins sprake van onderhandelingen is geweest. ForFarmers is de aandeelhouders een redelijk gedetailleerde onderbouwing schuldig.
Ondertussen kan alvast wel gesteld worden dat de overname de positie van de boer versterkt. Er is nu weer meer mengvoerproductie in boerenhand. Dat is per definitie voordelig; vanuit een efficiënt draaiende coöperatie lekt geen geld bij de boeren weg.
Is nog meer coöperatie daarmee een wensdroom? Nou, dat ook weer niet meteen. Om de coöperatie, met haar vaak wat langere beslislijnen, scherp en bij de les te houden, blijft een sterke particuliere tegenhanger van de coöperatieve prijszetter nodig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Ja weer positie van de boer versterkt . Hoe wil en kan een boer nog vat krijgen op zulk groot log bedrijf . Als ze iets voorrekenen kan hij of zij daar alleen maar tegen of instemmen . Meestal wordt voor gestemd . Dit omdat de berekeningen positief zijn en iedereen er beter van denkt te worden . Anders zou overnemen en fuseren geen zin hebben . Maar veel dingen kunnen op papier wel kloppen maar de markt heeft men niet in handen . Dus de meeste klanten kan men niet sturen . Want de vraag is hoe gaan deze reageren op korte of langere termijn . Hoe passen medewerkers zich aan in nieuwe bedrijf cultuur . Waarschijnlijk heeft men hier te maken met 2 heel verschillende culturen .En bij banen verlies kan dit ook onrust in bedrijf geven die op de kwaliteit van werk negatief kan uitwerken . En zo zijn er nog wel meer zaken die kunnen gaan spelen . Zakelijk werkt de een in de varkens en rundvee sector met dealers en de andere met mensen in loondienst die voer verkopen . Dealers hebben een min of meer beschermd werkgebied . Wat en hoe verdeelt men straks aan nieuwe klanten onder de dealers of rechtstreeks leveren . heel waarschijnlijk zullen andere veevoerfabrikanten aan de dealers gaan trekken . Men zal deze dealers snel duidelijkheid moeten geven zodat deze weten waaraan en af zij zijn en hun klanten ook . Want een ontevreden dealer geeft ontevreden
  klanten en dus omzet verlies .Worden de dealers straks ook lid of aandeelhouder Forfarmers of de Hendrix UTD klanten . Wat vinden de huidige leden aandeelhouders daarvan . Blijft het wel een boeren coöperatie als bv dealers aandeelhouder worden . Als in de toekomst andere partijen aandelen kunnen verwerven zou het wel een einde coöperatie kunnen worden . Het is dan de vraag of dan geld nog in boeren hand komt .

 • no-profile-image

  Kippenteller

  Sorry, maar niet beste deskresearch. Ik kopieer alleen stuk van het wel bekende 'Vermogen op naam' van de site fromfarmers.

  "Het eigen vermogen van ForFarmers wordt in verband met de groeistrategie op naam van de leden gezet. Het eigen vermogen van bijna € 137 miljoen eind 2006 is in vele jaren opgebouwd. Daarom neemt ForFarmers 10 jaar de tijd om het vermogen op naam te zetten.

  Structuur
  Om het vermogen op naam te kunnen zetten is de structuur veranderd. De coöperatie heeft de naam FromFarmers gekregen en heeft haar bezittingen en activiteiten laten doorzakken in ForFarmers Group B.V.
  Hiervoor heeft de coöperatie certificaten in ForFarmers Group B.V. gekregen.

  Verdeling vermogen
  Het principe voor de verdeling is gebaseerd op de afname/inname van de leden. De verdeling is opgebouwd in vier stappen, te weten:

  1.Sleutel voerequivalent; de diverse productgroepen (mengvoeders, meststoffen, GBM etc.) worden omgerekend naar voerequivalenten (mengvoer is de grootste productgroep, equivalent = gelijk aan) op basis van hun financiële bijdrage in de jaren 2001 tot en met 2006.

  2.Toekennen voerequivalenten; per lid wordt de totale afname over de afgelopen zes jaar, 2001 t/m 2006, gedeeld door zes geeft het aantal voerequivalenten

  3.Participatierekeningen; het vermogen van de coöperatie wordt verdeeld over de leden op basis van afname in voerequivalenten in de komende 10 jaar tot maximaal de toegekende voerequivalenten; verdeeld wordt ongeveer 10% van het vermogen per jaar in de jaren 2007 t/m 2016.

  4.Conversie; leden mogen vanaf de introductie van het handelsplatform in 2010 het vermogen op naam omzetten in certificaten; deze zijn fiscaal belast bij conversie."

  Bron: http://www.fromfarmers.eu/nl/?page_id=1261&title=vermogen-te-delen-algemeen

Of registreer je om te kunnen reageren.