Home

Achtergrond 2276 x bekeken

Groepshuisvesting konijn goed mogelijk

Frans Köhlen in Kelpen Oler in Limburg zag tot voor drie jaar niets in groepshuisvesting voor konijnenvoedsters. Een ontmoeting op een Duitse vakbeurs was het begin van een omslag in denken. Nu ligt er vlees met één Beter Leven Ster van zijn bedrijf bij de Jumbo-supermarkten.

Hoe groot is uw bedrijf?
"Ik heb 250 moederdieren op het bedrijf. De eerste fase van omschakeling naar groepshuisvesting is nu voltooid. Ik heb nu 60 dieren in groepshuisvesting. De rest is nog reguliere productie."

Hoe bent u tot die stap gekomen?
"Ik was altijd van mening dat groepshuisvesting voor konijnen geen goede optie is. Ik moest er niets van hebben. Drie jaar geleden kwam ik een Zwitserse collega tegen op een vakbeurs in Duitsland. Hij werkte met groepshuisvesting en had de nodige problemen. Ik ben bij hem wezen kijken en we werden vrienden. We wisselden ervaringen uit en ik ben gaan experimenteren. Ik heb de Dierenbescherming erbij gehaald en ook de onderzoekers van Wageningen UR. Het heeft resultaat gehad."

Hoe bent u bij Jumbo terecht gekomen?
"Voordat ik stappen ondernam heb ik gesproken met mijn verdeler, de man die het vlees op de markt brengt. Het bleek al gauw dat er interesse voor welzijnsvriendelijk konijnenvlees in de markt was. De mensen van Jumbo-supermarkten zijn hier op het bedrijf geweest om te kijken."

Hoe ziet uw groepshuisvestingssysteem er grofweg uit?
"De dieren worden gehouden in groepen van acht. Ze worden gehouden bij daglicht, ze krijgen hooi en wortels. Ze hebben springplanken en kunnen hun natuurlijk gedrag zoveel mogelijk ontplooien. Ze hebben een vloeroppervlak van anderhalve vierkante meter per dier. Op de bodem hebben ze stro. Draadroosters zijn er niet. Verder is het een zaak van vooral management en gevoel hebben voor de dieren om te voorkomen dat ze agressief worden tegen elkaar. Voor alle duidelijkheid: In de gangbare konijnenhouderij wordt de oppervlakte-eis in 2016 4500 vierkante centimeter per dier."

Wat zijn de meerkosten en wat levert het op aan meerprijs?
"Ik kan en wil daarover nog niet te veel zeggen. Het systeem is ook nog niet uitontwikkeld. We zijn er nog niet."

Hoeveel konijnen levert u nu per week?
"Op het ogenblik gaat het om plusminus 100 vleeskonijnen per week. De komende tijd ga ik verder omschakelen als de markt er om vraagt."

Of registreer je om te kunnen reageren.