Home

Achtergrond 469 x bekeken

Gezondheidsclaim kan denkrichting consument over GMO doen omslaan

Burgers denken over genetisch gemodificeerde producten altijd wat achterdochtig. Ze zien er het nut niet van in.

Uit een enquête die chemieconcern BASF in juli 2011 onder burgers en boeren in Brazilië, de VS, India, Duitsland, Frankrijk en Spanje uitvoerde, blijkt dat boeren relatief positief over GMO-producten denken. Vooral in landen waar GMO-teelt is toegestaan en ze er dus mee in aanraking komen, zoals in de VS, Brazilië en India, zijn boeren ronduit positief. 53 tot 78 procent vindt GMO een verrijking. In Europa vindt slechts 9 tot 35 procent dat.

Burgers zijn veel sceptischer. Slechts 10 tot 29 procent vindt GMO een positieve ontwikkeling. Alleen in India is de consument enthousiast, daar verwelkomt 62 procent GMO.'

Dat de consument GMO niet omarmt, is niet gek. De eerste generatie GMO-rassen waren rassen die via GMO resistent zijn gemaakt tegen herbiciden en insecticiden. De consument ziet daarvan het voordeel niet. Sterker nog, de druk die marktleider in seeds Monsanto de boeren oplegde en ze hun producten opdrong via koppelverkoop, voedde bij burgers die bestrijdingsmiddelen sowieso wat wantrouwen, het wantrouwen nog eens extra.

De tweede generatie GMO-producten, die rond deze tijd toegelaten worden in de VS, leiden tot extra hoge hectare-opbrengsten. Weer een voordeel voor de boer, maar niet voor de consument. De consument, zeker de Westerse, leeft in een wereld waar voldoende voedsel voorhanden is en betaalt ook zonder GMO al weinig voor zijn voedsel. Zij zien dus weinig voordeel in deze rassen.
Een kentering kan komen, nu via GMO gezondheidsbevorderende gewassen worden ontwikkeld.

Goede voorbeelden zijn het koolzaad met een extra hoog gehalte aan omega-3-vetzuren. Zo zijn nog legio voorbeelden te bedenken, zoals groentes met extra veel vitaminen of enzymen die de spijsvertering positief beïnvloeden. Wanneer de consument producten kan kopen die gezondheidsbevorderend werken, dan groeit de kans dat de consument transgene producten niet langer afwijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.