Home

Achtergrond 293 x bekeken

Beleggers straffen Kellogg vanwege ontslaan personeel

Meestal zijn beleggers blij als een bedrijf eens fors het mes zet in het personeelsbestand. Kellogg ging het afgelopen kwartaal echter te ver in de ogen van beleggers, die het aandeel op weekbasis bijna 10 procent in waarde lieten zakken.

Kellogg gaf bij de publicatie van kwartaalcijfers exact een week geleden toe dat een serie fabrieken duidelijk arbeidskrachten tekort komt, met als gevolg meer kwaliteits- en zelfs voedselveiligheidsissues.

Deutsche Bank-analist Eric Katzman reageerde tijdens de conference call met analisten vol ongeloof en stelde de positie van bestuursvoorzitter John Bryant ter discussie. Crédit Suisse vindt het bedrijf nu ”beneden de standaard” terwijl het vroeger juist een topper was in de markt voor ontbijtgranen. Met nog een hele serie andere banken geven de Zwitsers nu niet langer een koopadvies voor het aandeel.

De cijfers van Kellogg vallen ook niet mee. Het bedrijf zag de nettowinst in het derde kwartaal met 10 procent afnemen tot 290 miljoen dollar, bij een 5 procent hogere omzet van 3,3 miljard dollar. Het bedrijf verlaagde de verwachting voor de winst maar handhaaft de doelstelling de omzet te doen groeien met 4 tot 5 procent.

Voor de beurskoers van bedrijven dichtbij de consument, zoals Kellogg maar ook Unilever, Danone en Nestlé, is de onrust op de financiële markten bijzonder schadelijk. Nu na de Griekse schuldenlast ook Italië nadrukkelijk in beeld komt, neemt de angst bij beleggers toe dat de Eurozone zal ophouden te bestaan, met grote verliezen voor banken en een diepe recessie tot gevolg.

De Italiaanse financiële chaos raakt ook trekkerbouwer Case New Holland, dat woensdag 6,6 procent aan beurswaarde verloor. Het bedrijf is onderdeel van het Italiaanse Fiat, dat net als andere Italiaanse bedrijven op de beurs veel waarde verloor. Het bedrijf lijdt bovendien zelf onder omvangrijke schulden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.