Home

Achtergrond 1657 x bekeken

Bedrijf met quotum van 2 miljoen kilo

Zes jaar geleden vertrokken Anton en Anja Zijderveld naar Meckelenburg-Voorpommeren (D.). Daar bouwden ze een mooi melkveebedrijf op. De boerderij is af, tijd om verder te gaan.

Tien kilometer van de kust in het Duitse Meckelenburg-Voorpommeren staat een groot melkveebedrijf van 240 hectare, met een melkquotum van ruim 2 miljoen kilo en meer dan 200 melkkoeien. De boerderij is van Anton en Anja Zijderveld.


Zes jaar geleden vertrokken ze naar Meckelenburg-Voorpommeren. Daar bouwden ze het huidige melkveebedrijf op. De boerderij werd grondig onder handen genomen. Er kwam een nieuwe woning, de oude graanzolder werd omgebouwd tot een appartement en de melkstal werd volledig gerenoveerd.

De boerderij is af, tijd om verder te gaan. De melkveehouders willen elders in Duitsland een melkveebedrijf beginnen om dichter bij de kinderen te kunnen wonen. Daarom wordt de boerderij verkocht. Het bedrijf wordt in zijn geheel verkocht, inclusief veestapel, melkquotum en machines.

Van de circa 240 hectare grond is 44 hectare eigendom. De rest wordt gepacht. De pachtcontracten moeten in 2014 worden verlengd, maar de eigenaar heeft al aangegeven daaraan mee te willen werken, zegt Anja Zijderveld.

De boerderij heeft een grote huiskavel. Zo’n 120 hectare ligt rondom de boerderij, de rest ligt in een straal van 5 kilometer bij het bedrijf. Ongeveer de helft van de grond bestaat uit grasland, op de andere helft staat mais. Verreweg de meeste mais wordt gebruikt als veevoer, wat overblijft wordt verkocht als grondstof voor biogasinstallaties.

De grond bij de boerderij biedt in elk geval meer dan voldoende ruimte om de koeien lekker buiten te laten lopen. Dat gebeurt dan ook sinds twee jaar op dit bedrijf. ”Veel beter voor de gezondheid van de koeien”, zegt Anja Zijderveld.

De gemiddelde melkproductie zit op circa 8.500 kilo met een hoog vetgehalte van meer dan 4 procent vet en een eiwitgehalte tussen de 3,30 en 3,40 procent.

De veestapel is bij de koop inbegrepen en bestaat uit 207 melkkoeien, 35 drachtige vaarzen en 150 stuks jongvee.

De melkkoeien staan in een ligboxenstal met 260 melkveeplaatsen. De koeien worden gemolken in een 2 x 12 zij-aan-zij melkstal met snelwisselsys-teem (rapid exit) en is in 2009 volledig gerenoveerd.

Naast de ligboxenstal staat een oude stal die is omgebouwd tot strostal voor droge koeien en kalfkoeien. De koeien kunnen vanuit de strostal via een doorloop naar de ligboxenstal.

Daarnaast zijn er nog twee stallen voor jongvee. Eén stal heeft 18 eenlingboxen voor de jongste kalveren. Daarna gaan ze naar de andere stal met kalverdrinkautomaat. Verder is er nog een stierenstal. Daarin staan drachtige vaarzen.

Voor de opslag van mais en kuil is er een sleufsilo van 50 meter bij 17 meter en voldoende erfverharding om alle kuil op beton op te kunnen slaan.

De machines staan in een aparte loods, waar ook ruimte is voor de opslag van enkelvoudige krachtvoeders. De mest gaat in twee stalen silo’s van 3.000 en 6.000 kubieke meter. Op het erf staat ook nog een varkensstal. Die wordt verhuurd voor 1.380 euro per maand.

Blikvanger van de boerderij is de woning met 276 vierkante meter woonoppervlak. De woning heeft vijf slaapkamers, waarvan één op de begane grond. Verder is er een ruime woonkamer en woonkeuken, zegt Anja Zijderveld. ”Toen we hier zes jaar geleden kwamen, woonden we eerst in containers. Vijf jaar geleden hebben we deze woning gebouwd.”

Bovendien is er een appartement van 120 vierkante meter met twee slaapkamers en een keuken. De boerderij met twee woningen is daardoor zeer geschikt voor een maatschap, zegt Anja Zijderveld.

Het appartement kan echter ook worden verhuurd. ”We zitten hier op een hele mooie plek. De omgeving, vlakbij de kust, is toeristisch en zeer aantrekkelijk.” Verder is er nog een blokhut, die ook voor wonen is ingericht.

De vraagprijs voor de boerderij met 44 hectare grond, veestapel en melkquotum van 2.031.000 kilo is 2,1 miljoen euro. De machines kunnen ook worden overgenomen.

Meer informatie:
Interfarms
Menno Kirghof
(0049) 172 905 23 58
of
Frits Bennink
(06) 55 38 87 61
www.interfarms.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.