Home

Achtergrond 385 x bekeken

Week 40: stabilisatie prijs "vrije kuikens"

Het beeld op de markt van kuikenvlees blijft, met zo hier en daar een enkel minpuntje, toch redelijk vriendelijk ogen. Enkele handelaren en slachterijen gaven aan dat er wat meer aanbod van kappen zou zijn en dat de vraag naar filet wat zou afnemen, waardoor men hier iets lagere prijzen zou realiseren.

Voor het overige is er niet zo veel aan de hand, want de binnenlandse vraag naar verse kuikendelen is best in orde en ook de export van zowel vers als bevroren product loopt goed door. De afzet van kuikenbouten naar Oost Europese bestemmingen is weliswaar niet extreem groot van omvang, maar handelaren en slachterijen waren daar zeker niet ontevreden over.

De afzet naar derde landen en vooral die naar Afrikaanse bestemmingen trekt wat aan vanwege de positie van de Euro, die de afgelopen periode wat goedkoper is geworden ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.

Over het aanbod wordt wat wisselend gedacht en de geluiden hieromtrent variëren van niet al te groot tot ruim. De gedachten hierover zullen sterk afhangen van de eigen afzetperspectieven. Doordat de vraag naar kuikenvlees voor het merendeel dik in orde is, valt het aanbod in ieder geval redelijk goed weg te zetten.

De prijzen lopen voor het merendeel wat op, met uitzondering van filet, want hiervan zou de vraag, zoals aan het begin van dit bericht werd gemeld, wat afnemen. Doordat de vraag redelijk goed op peil blijft wordt er buiten wat partijen filet ook niet bijzonder veel extra vlees ingevroren.

Voor de kuikenmesters is het goed te bemerken, dat de voerprijzen wat lijken te dalen. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijzen van de grondstoffen vanwege sterk verbeterde oogsten neerwaartse tendensen laat zien. De prijzen van de “vrije” kuikens stabiliseren deze week voor lichte en zware kuikens op gemiddeld € 0,95/kg. Ook de basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week wijzigde niet en noteert € 0,81/kg.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.