Home

Achtergrond 172 x bekeken

Trekkerbouwers pakken winst op positieve beurs

Frankrijk en Duitsland hebben een schets getekend voor de redding van Griekenland en daarmee de eurozone, met stijgende beurskoersen tot gevolg.

De ervaring van de laatste weken leert dat een dergelijke ’rally’ vaak maar een kort leven beschoren is. Een sterker Europa resulteert in elk geval in een grotere vraag naar voeding, terwijl exporteurs uit de Verenigde Staten, Brazilië, etc. door een stijgende waarde van de euro kunnen rekenen op betere exportvooruitzichten.

Op de agd-index valt de stijging van de beurskoersen van de trekkermakers Case New Holland (CNH) en Agco (maker van Fendt, Massey Ferguson en Valtra) in het oog, zeker in het kader van licht dalende graanprijzen op de termijnmarkt in Chicago. John Deere lijkt met een veel meer bescheiden groei op weekbasis het feestje te missen, maar hierbij kan worden opgemerkt dat de machinebouwer sinds januari minder heeft ingeleverd dan de concurrentie.

Agco presenteerde deze week sterke kwartaalcijfers. De netto-omzet steeg bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder en de winst nam 35 procent toe. Na jaren van tegenvallende verkopen in Europa, is het continent nu juist de groeimotor voor het bedrijf uit Georgia. Het aandeel staat nu op ruim 43 dollar, het hoogste niveau sinds 15 september, maar nog wel 19 procent minder dan bij aanvang van het jaar.

CNH rapporteert eveneens sterke cijfers en staat nu 15 procent in de plus ten opzichte van vorige week. Belangrijke adviseurs waaronder Jefferies geven momenteel een koopadvies voor het aandeel, terwijl enkele maanden geleden slechts geadviseerd werd eventuele aandelen in bezit te houden. CNH rapporteerde in de laatste vier kwartalen steeds betere cijfers dan analisten hadden verwacht.

Het fundament, een groeiende vraag naar voeding wereldwijd, is sterk, maar de huizenmarkt blijft een risico.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.