Home

Achtergrond 803 x bekeken

Mens en dier centraal bij Henk Vaarkamp

Diergeneeskundig Nederland is geschokt tot in de nieren bij het plotseling overlijden van Henk Vaarkamp (61). Dierenarts Vaarkamp verwierf nationaal en internationaal aanzien.

Varkenshouders in De Kempen zullen zich de enthousiasmerende en beeldend vertellende Vaarkamp herinneren als een bevlogen dierenarts, die met veel gevoel voor boer, dier en dierenarts probeerde het beste te bereiken. Vaarkamp was dierenarts, maar het laatste decennium was hij vooral voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden en hoogleraar Veterinaire Apotheek aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Vaarkamp was in zeker opzicht een impulsieve man. Een varkenshouder die bij hem informeerde over een nieuw systeem in de varkenshouderij in Denemarken, werd ter plekke door hem uitgenodigd om te gaan kijken. Het was voor de - inmiddels overleden - veehouder een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege de voortvarendheid van Vaarkamp, maar ook omdat het voor de varkenshouder de eerste keer was dat hij in het buitenland kwam. Van alle landbouwhuisdieren, had hij meest een zwak voor het varken.

Vaarkamp heeft een hele generatie dierenartsen en aankomende dierenartsen bijgebracht hoe je verstandig een veterinaire apotheek beheert. Als hoogleraar in Utrecht legde hij uit hoe belangrijk het is zorgvuldig met diergeneesmiddelen om te gaan.

Minder bekend is zijn rol als fervent aanhanger van de coöperatie. Hij was bestuurlijk actief binnen de Rabobank. Hij promoveerde op de wiskundige logica achter de coöperatie. Zijn kennis en kunde zette hij ook in binnen de Europese koepel van coöperaties en landbouworganisaties Copa-Cogeca. Hij gaf als veterinair hoofddirecteur leiding aan de dierenartsencoöperatie AUV, voordat hij de overstap maakte naar de Utrechtse universiteit.

Vaarkamp overleed donderdag plotseling door een slagaderlijke bloeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.