Home

Achtergrond 311 x bekeken

Lichte waardestijging euro, rente gelijk

Na twee weken in waarde te zijn gedaald, krabbelt de euro deze week een heel klein beetje op. De euro staat nu op 1,34 dollar tegen 1,35 dollar een week eerder.

Tegenover het Britse Pound Sterling is de koers gelijk gebleven. Het vertrouwen in de euro is wat toegenomen door de mededeling van de Europese Centrale Bank (ECB) aan commerciële banken weer voordelige leningen met een looptijd van 1 jaar aan te bieden. Tevens zei bestuursvoorzitter Jean-Claude Trichet dat de ECB weer in de markt is voor gedekte staatsobligaties.

De mededelingen worden door veel analisten gezien als een teken dat “Europa” de ernst van de situatie begint te voelen. De reacties vanuit de markt zijn overigens niet geheel onverdeeld. Het wordt ook als een teleurstelling gezien dat de ECB de rente ongemoeid liet op 1,5 procent. Een verlaging lag in de lijn der verwachting omdat het economische herstel zo goed als stilgevallen is. De ECB ziet in de oplopende inflatie echter een te groot risico. Dit betekent voor de 3 maanden Euribor, vaak een referentie bij leningen, ook een gelijkblijvend niveau. De Euribor is het gemiddelde renteniveau dat banken onderling hanteren.

Naast een gelijkblijvende rente zien marktvorsers een probleem in de toenemend uiteenlopende meningen van Duitsland en Frankrijk. Waar Duitsland als grote geldschieter speculeert over een geordend Grieks faillissement roepen Franse, Italiaanse en Spaanse leiders dat een faillissement, geordend of niet, ondenkbaar is. De relatieve zwakte van de euro pakt voor de Nederlandse export wel voordelig uit. In landen met een sterkere economie en dus oplopende waarde van de munt wordt nu gevreesd voor teruglopende exporten. In Noorwegen, Zwitserland en Japan interveniëren overheden. In Noorwegen ziet kunstmestconcern Yara de exportpositie verzwakken. De regering heeft aangekondigd het economisch herstel “af te koelen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.