Home

Achtergrond 508 x bekeken

'Komkommerzaak Greenery is niet eenvoudig'

Belgisch hoogleraar agrarische economie Jacques Viaene moet duidelijkheid brengen in de langslepende rechtszaak van circa honderd komkommertelers tegen The Greenery (nu Coforta). Hij moet achterhalen of een mislukt afzetexperiment uit 1997 The Greenery te verwijten valt, of dat de marktomstandigheden en het gedrag van telers doorslaggevend was.

Hoe gaat u dat aanpakken?
”Laat me eerst het dossier bestuderen. Ik heb gisteren de brief met aanstelling ontvangen. Ik zal in de installatievergadering vernemen hoe het bijzondere probleem precies in elkaar zit. Vervolgens zal ik kijken met wie ik verder contact zoek om zo stapsgewijs en tegensprakelijk tot een conclusie te komen.”

U wordt gevraagd een experiment uit 1997 te beoordelen. Is dat nog wel mogelijk?
”Ik weet dat de zaak heel vervelend is. De werking van een veiling- of bemiddelingsbureau is niet eenvoudig. Zaken zijn een tijd geleden gebeurd. De opdracht is niet eenvoudig. Ik hoop dat ik met verstand van zaken tot een degelijk rapport kan komen.”

U heeft drie maanden voor het onderzoek. Gaat u daar fulltime aan werken, verwacht u?
”Het moet ook passen in de agenda van de betrokkenen. Ik luister en zie hoe het in elkaar zit. Er ligt ongetwijfeld al een flink dossier voor. Ik verwacht er niet fulltime mee bezig te zijn, maar het zal een flink pak werk zijn.”

Hoe is uw expertise op dat vlak?
”Ik ben professor landbouweconomie agromarketing. In dat verband ben ik raadgever geweest van veiling REO uit Roeselare. Op die manier heb ik een goed beeld van de sterke en zwakke punten van het veilingsysteem.”

Hoe zwaar zal uw advies doorklinken in de einduitspraak verwacht u?
”Ik weet niet hoe zwaar dat zal gelden. Ik zal vernemen hoe belangrijk mijn inbreng is.”

U moet onder meer achterhalen of telers bij het toen ingevoerde afzetmodel buiten de veiling om hebben verkocht. Lukt dat nog wel na bijna 15 jaar?
”Als het niet duidelijk wordt op papier zal ik naar de bedrijven toe moeten gaan. Ik verwacht medewerking van de bedrijven, maar als ik het oppervlakte weet van de bedrijven en zie wat er is geleverd, kan ik er wel achter komen wat er is gebeurd. Als de leveringsplicht niet is aangehouden, zal ik het wel merken.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.