Home

Achtergrond 203 x bekeken

Euro herwint wat aan waarde, rente zal dalen

De euro is aan waarde toegenomen door de Slowaakse belofte in te stemmen met uitbreiding van een Europees noodfonds en de Duitse mededeling ”al het noodzakelijke” te zullen doen om de financiële stabiliteit van banken in de Eurozone te versterken.De euro is nu 1,37 dollar waard en 0,87 Pound Sterling, een fractie meer dan vorige week. Een sterke euro ten opzichte van de dollar en het Britse pond ligt ook in het verschiet.

In het weekend kwamen leiders van de twintig grootste economieën ter wereld in Parijs bij elkaar om de crisis in de Eurozone te bespreken. De Duitse opstelling tegenover de Italiaanse schuldenproblematiek is cruciaal. De rentes op Italiaanse staatsobligaties zijn hoog. België moet na het debacle van Dexia oppassen: de rente voor Belgisch schuldpapier bedroeg kort meer dan 4 procent.

Het is belangrijk te herinneren dat de rentes niet alleen gebaseerd zijn op de omvang van de schuld, maar ook op het vertrouwen in economische groei, de spaarquote van een land en vertrouwen in fatsoenlijk budgettair beleid van de overheid. Zo kan het zijn dat Japan twee keer de omvang van de eigen economie heeft geleend, maar een lagere rente betaald op staatsschuld dan Duitsland en Nederland.

ING Bank verwacht dat door de economische teruggang de Europese Centrale Bank in het eerste kwartaal van 2012 zal besluiten de rente die het berekent aan banken te verlagen van 1,5 naar 1 procent. De Euribor-3 maanden, vaak referentie bij leningen, daalt in het kielzog van bijna 1,6 procent nu tot 1,15 procent. Daarmee blijven de rentes uitzonderlijk laag, maar de vraag is hoe banken worden geraakt door afschrijvingen van Griekse schuld. De risico-opslag kan oplopen.

De euro zal in de visie van ING wel aan kracht winnen en aan het einde van het jaar opklimmen richting 1,40 dollar. De laatste weken beweegt de eurokoers steeds tussen de 1,30 en 1,38 dollar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.