Home

Achtergrond 270 x bekeken

Effecten van eurotop snel zichtbaar

De resultaten van de eurotop zijn gunstig ontvangen op de financiële markten. De beursindices stegen, vooral dankzij hogere koersen voor banken.

De euro vaart er ook wel bij. Vrijdag stond de euro op zijn hoogste punt tegen de dollar sinds 8 september, met een notering ruim boven $ 1,40. Ook ten opzichte van het Britse pond steeg de euro. De gevolgen van deze fluctuaties voor bedrijven zullen overigens beperkt zijn. Ondanks alle commotie over de euro is de munt aardig overeind gebleven op de valutamarkten. In 2008 was de koers hoger, tot bijna $ 1,60, maar halverwege vorig jaar werd $ 1,20 bereikt. Voor exporteurs is een sterke munt in principe overigens niet gunstig, omdat het de concurrentiepositie ten opzichte van landen met zwakkere munten verslechtert.

Euribor 3 maanden staat met bijna 1,592 procent vrij hoog. Het jaar begon met een tarief van slechts 1,001 procent. Maar historisch gezien is het niet hoog, en is een rente van ruim boven de 2 procent gewoon. Uitschieters waren er in 2007 en 2008 toen de Euribor 3 maanden vaak vlakbij de 4 procent bleef.

De meeste scepsis over de resultaten van de Europese top is er onder economen, vooralsnog niet onder handelaren. Banken reageren ook positief. Maar voor langere termijn zijn de onzekerheden onverminderd groot.

Hoe het onderlinge vertrouwen van banken verminderd is, blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Bank. Banken hebben veel minder geld bij elkaar uitstaan dan in 2007, terwijl het totale uitstaande kapitaal met 18 procent is toegenomen in die vier jaar. De banken halen hun geld meer van de kapitaalmarkt en minder bij andere banken. Daarnaast is veel meer geld van particulieren aangetrokken via spaarrekeningen en deposito’s.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.