Home

Achtergrond 285 x bekeken

Vrees voor lagere marges drukt koersen vleessector

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods kreeg deze week een gevoelige tik te verwerken op de aandelenbeurs.

Na een adviesverlaging van financieel dienstverlener BMO Capital kelderde de beurswaarde van het vleesconcern bijna 5 procent.

Eind vorig jaar steeg de beurswaarde van Tyson Foods nog op basis van positieve berichten over een toenemende productie in 2011 in combinatie met hogere afzetprijzen en een betere kostenbeheersing in de pluimveevleesverwerking.

BMO Capital bracht op de eerste beursdag van dit jaar echter naar buiten dat er volgens de dienstverlener de laatste tijd sprake is van slechtere marges in de pluimveevleesindustrie als gevolg van stijgende maisprijzen en geringer winstpotentieel.

De tik die Tyson Foods op de beursvloer kreeg kon niet zonder gevolgen blijven voor het aandeel Smithfield Foods. Ook de beurswaarde van dit vleesconcern ging flink omlaag.
Het aantal dalers in de beursindex van agd.media bleef in de afgelopen week echter in evenwicht met het aantal stijgers. Onder meer de trekkerbouwers mochten aan het begin van het nieuwe jaar mooie koerswinsten noteren van 4 tot ruim 5 procent.

Een opvallende groei in de beurswaarde is er deze week ook voor het Zwitserse zaaizaad- en gewasbeschermingsmiddelenconcern Syngenta. Het Zwitserse concern profiteerde van een opwaardering door Chardan Capital. Daarnaast presenteerde de Amerikaanse kunstmestproducent Mosaic resultaten die beter waren dan verwacht. Met name een sterke prijsstijging bij groente zou daaraan hebben bijgedragen.

In de afgelopen twee dagen kreeg Syngenta nog meer positieve signalen van analisten die rekenen op een toename in het afzetvolume en bovendien uitgaan van betere prijzen mede door de hogere graanprijzen dit afzetseizoen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.