Home

Achtergrond 235 x bekeken

Voedsel interesseert pubers nauwelijks

Voor wie het nog niet wist: jongeren tussen 12 en 17 jaar zijn vooral met zichzelf bezig. Wat zij, of anderen eten interesseert hen niet zo. Het landbouweconomisch instituut LEI schrijft het nog eens in het rapport Voorbij het broodtrommeltje.

Ook de herkomst van voedsel houdt jongeren niet bezig. Slechts een kleine groep heeft een beeld bij duurzaamheid van voedsel. En als zij al iets kennen, is dat het biologisch product, meldt het instituut. Bij het begrip milieu denken zij aan energieverslindende activiteiten en afval, niet aan voedsel. Gezond heeft in hun ogen vooral een relatie met gewicht.

Toch is het belangrijk om in deze fase iets te doen. In deze fase ontwikkelen jongeren een eigen identiteit.
Het onderzoek wijst uit dat ouders een belangrijke rol spelen in het bewust maken van jongeren van gezond en duurzaam voedsel. Immers zij beslissen wat op tafel komt. Ook de schoolkantine is van belang. Jongeren kopen er veelal van hun eigen geld eten. Zij geven lekker en honger, gewoonte en gemak als aankoopmotieven. Duurzaamheid wordt niet spontaan genoemd.

Als de overheid jongeren wil stimuleren tot duurzame en gezonde voedselkeuzes moet zij vooral aansluiten bij hun belevingswereld, adviseert het LEI. Het onderwijs moet jongeren meer verdieping bieden over voedsel. De schoolkantine kan in het aanbod wat sturen, en ouders zouden meer geïnformeerd moeten worden over gezond en duurzaam voedsel, zodat zij dit ook kunnen overdragen op hun kinderen.

En tenslotte zou ook het bedrijfsleven de baten van dit gezond en duurzaam voedsel beter moeten vertalen naar de belevingswereld van jongeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.