Home

Achtergrond 217 x bekeken 1 reactie

Rutte trekt samen op met de Britten tegen Brussel

Hoewel premier Mark Rutte positieve recensies krijgt, heeft hij aan daden nog niet veel kunnen laten zien. Wel is hij in het Europese debat dikke maatjes met de Britse premier David Cameron.

Drieënhalve maand is Mark Rutte nu premier van Nederland, en de recensies zijn onverminderd lovend. Fris, positief en communicatief zijn predikaten die je in veel verhalen over Rutte tegenkomt. Dat terwijl het echte werk voor het kabinet nog moet beginnen.

Hoewel de beloftes van Rutte vooralsnog blijven steken in mooie woorden, valt wel vast te stellen dat hij zich op Europees vlak het vuur uit de sloffen loopt. Frankrijk, België, Duitsland, welk buurland heeft de premier in de korte tijd na zijn aantreden nog niet bezocht? Deze week was hij op bezoek in Londen, bij zijn Britse collega David Cameron, en vervolgens in Brussel, waar hij sprak met Commissie-voorzitter José Manuel Barroso.

Vooral met zijn leeftijdgenoot Cameron lijkt Rutte het goed te kunnen vinden. De twee maken gemene zaak bij het verder liberaliseren van de Dienstenrichtlijn, een initiatief nog van Eurocommissaris Frits Bolkestein dat strandde op vooral Frans verzet. Het toeval wil dat de huidige EU-commissaris die daarover gaat een Fransman is, oud-landbouwminister Michel Barnier. Voor de plannen die deze gisteren ontvouwde over versterking van de dienstenmarkt zullen Rutte en Cameron niet warmlopen.

De beide premiers hebben ook een gezamenlijk belang waar het gaat om Europa; zowel Nederland als Groot-Brittannië genieten nu een korting op de afdracht aan de EU. Rutte heeft al gezegd dat hij deze korting van 1 miljard euro de volgende budgetperiode, die loopt van 2013 tot 2020, minimaal wil behouden.

Rutte en Cameron hebben wel medestanders waar het gaat om het niet verder laten oplopen van de EU-begroting. Kort voor de Kerst stuurden zij, met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy, alsmede de Finse premier Mari Kiviniemi, een brief aan Commissie-voorzitter Barroso, waarin ze aandringen op begrotingsdiscipline. “De uitdaging de komende jaren is niet om méér uit te geven, maar beter.”

De Nederlandse afdracht aan de EU stond deze week op de agenda bij het bezoek dat Rutte bracht aan Barroso. “Nederland is de ‘nettooste’ betaler van Europa”, hield de premier Barroso voor. Vorig jaar droeg Nederland ruim 5,7 miljard euro af; daartegenover stond 2,3 miljard euro aan (subsidie-)ontvangsten. Met als kanttekening dat heffingen op importen die de haven van Rotterdam binnenkomen ook tot de afdracht behoren.

Barroso hoorde het pleidooi van Rutte beleefd aan, maar hij deed op dit punt geen toezegging. EU-budgetcommissaris Janusz Lewandowski heeft eerder juist verklaard dat hij af wil van de kerstboom aan kortingen voor lidstaten. Hier is dus nog het nodige werk aan de winkel voor Rutte en Cameron.

Met hun wens om minder aan Brussel af te dragen, bij een gelijkblijvend budget, zullen beide premiers zich bovendien niet populair maken in andere lidstaten, met name in Oost-Europa. Daar hoopt men op een grotere greep uit de Europese ruif. Het zou dan ook een waar huzarenstukje zijn als Rutte erin slaagt de imagoschade op dit punt beperkt te houden én een verlengde korting binnen te slepen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dat Rutte het met Cameron goed kan vinden is prima,maar hij kan zich beter richten op Duitsland en Frankrijk.In die landen heerst een vriendelijker agrarische sfeer en zet men meer in voor eem vitaal platteland.Wat het probleem van de afdracht betreft:Rutte kan ook proberen om een hoger bedrag dan de 2,3miljard aan sbsidie binnen te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.