Home

Achtergrond 252 x bekeken

Handelsweek na kerst blijft te rustig

Veel handelaren hadden al gemeld dat de verkoop aan winkels tegenviel. Ook bij fruit is na kerst de vraag tegen gevallen.

Dat hoeft geen probleem te zijn voor de prijsvorming, omdat de veilingklok geen belangrijke rol meer speelt. Het effect op de prijs is beperkt. Toch heeft de verminderde vraag de prijs met enkele centen gedrukt, bevestigt een afzetorganisatie desgevraagd.

Elstar-prijzen liggen nog op een acceptabel niveau met 55 cent voor klasse I en 65 tot 70 cent voor de beste partijen. Grote maten Jonagold zijn goed aan de prijs vanwege het beperkte aanbod. Veel sorteerders zijn met de feestdagen niet actief geweest. De handel gaat uit van een normalisering van de handel deze week.

Toch is de start van het seizoen acceptabel. De prijs van appels en peren ligt op een goed niveau bij de start van het afzetseizoen, constateert veiling Haspengouw.

Ten opzichte van november 2009 zijn de gemiddelde appelprijzen van ongeveer 33 cent zelfs 70 procent hoger. Dat jaar 2009 werd wel gekenmerkt door een uiterst stroeve afzet. Volgens Haspengouw benadert de gemiddelde appelprijs het niveau van 2007, toen telers een goed seizoen doormaakten.
Bij peren ligt de middenprijs van circa 63 cent in november in Haspengouw 57 procent boven het niveau van 2009. Met uitzondering van het beurtjaar 2008-2009 is de huidige seizoenstart zelfs de beste van de laatste vijf jaar, concludeert de veiling.

Prognose: aantrekkende vraag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.