Home

Achtergrond 223 x bekeken

Gasprijzen kruipen omhoog

Onder invloed van een stijgende olieprijs lopen de gasprijzen nog steeds op.

Voor 2012 liggen contractprijzen op 24 cent. Voor 2013 is die prijs al 24,5 cent. Dat zijn geen schokkende prijsstijgingen, maar de prijzen zijn de laatste weken toch gevoelig gestegen.
Met een stabiele electriciteitsprijs levert dat geen verbetering van de positie van teeltbedrijven op. De sparkspread blijft onverminderd slecht, stelt een handelende teler.

Hij gaat uit van een verder stabiele prijsvorming met een aangesproken voorraadpositie. In vergelijking met vorig jaar liggen de voorraden op een aanzienlijk lager niveau. Vorig jaar lagen de bergingen nog vol, nu zijn er signalen van aanzienlijk ingekrompen bergingen door koude, ondermeer in de Verenigde Staten.

Die voorraadpositie droeg vorig jaar overigens bij aan een aanzienlijke prijsdaling vanaf januari tot maart. Het is geenszins de verwachting dat dat het recept is voor het komende seizoen.

Een andere teler gaat uit van verder stijgende gasprijs. De economie trekt aan en olieprijzen zijn door grenzen gebroken. De afgelopen handelsweek sloot met een bijna record voor twee jaar. De Aziatische vraag laat de koersen oplopen. Gemiddeld lag de olieprijs in 2010 op iets minder dan 80 dollar, maar vorige week werd het niveau van 92 dollar behaald.

Dat China dorstig is naar olie blijkt uit de eerste oliepijpleiding tussen Rusland en China die zaterdag in gebruik genomen werd. De olie stroomt na twee maanden testen nu veilig van Siberië naar de Chinese stad Daqing. Dat meldden Russische en Chinese media. De verbinding is 2694 kilometer lang, waarvan 930 kilometer in China ligt. Elk jaar kan 30 miljoen ton olie door de leiding worden gepompt.

Telers verwachten stabiele tot oplopende gasprijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.