Home

Achtergrond 234 x bekeken

Commotie om crises

De boer is de klos na Duitse dioxinecrisis en brand door hypergevoelige maatschappij.

Een brand in Moerdijk en foute vetleveranties in Duitsland leidden afgelopen week tot veel commotie. Het lijkt wel of de maatschappij
steeds heftiger reageert op dit soort gebeurtenissen. Nu zijn er de volgende parallellen te trekken, kijkend naar beide gebeurtenissen:

● Ze leidden tot een enorme media-aandacht. Als het woord dioxine valt in Duitsland rukken de media massaal uit. Maar in Nederland kunnen we er ook wat van getuige al die camera’s, microfoons en notitieblokjes direct na de brand.
● Opvallend is het wantrouwen bij het publiek. In Duitsland lijkt het of alle eieren en varkensvlees met dioxine besmet zijn. Na de brand verkondigden betrokken burgemeesters dat het allemaal wel meeviel gezien de eerste meetresultaten. Niemand die het geloofde. Zo’n rookpluim en dan niets aan de hand? Hoe zit dat dan met die ene meting in gras met veel te hoog loodgehalte?
● Overheid en bedrijfsleven zijn enorm voorzichtig. In Duitsland gingen meteen duizenden bedrijven op slot. Rondom Moerdijk gold het advies voorlopig maar geen groente uit eigen tuin te eten. En het bedrijfsleven? Dat haalde de melk apart op en de spruiten en kool worden voorlopig niet geoogst. Of blijven zieltogend in de koeling liggen.
● Zoals bij vrijwel elke crisis schortte het aan adequate communicatie. Daardoor werd het gevoel van wantrouwen en onzekerheid alleen maar verder gevoed.

Uiteindelijk resteert de voor boeren bittere conclusie dat zij de klos zijn. De afzet krijgt grote klappen met alle prijsgevolgen van dien. Maar wat nu als in Duitsland straks blijkt dat het wat de varkens betreft beperkt blijft tot dat ene monster met een te hoog dioxinegehalte? Wat als deze week óók uit aanvullende meetgegevens rondom Moerdijk blijkt dat nergens te hoge waarden in grond en gewassen zijn gevonden?
Wat zou het mooi zijn als dat in het vervolg zou leiden tot minder heftige reacties, waardoor de boer minder de klos is.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.