Home

Achtergrond 383 x bekeken 2 reacties

Bleker wil van elitenatuur naar boerennatuur

Van elitenatuur naar boeren- en burgersnatuur. Dat is wat staatssecretaris Henk Bleker (ELI) voor heeft met zijn omslag op het gebied van het natuurbeheer. Zegt hij tegenover een volle zaal met boeren op de Landbouwvakbeurs in Assen.

Bleker oogst er een goedkeurend gemompel mee. Want het houdt in, zo vertelt de staatssecretaris, dat hij boeren en andere particulieren meer wil betrekken bij het natuurbeheer. Ten koste van de ”statelijke en semi-statelijke instellingen” die nu het grootste deel van de natuur beheren vóór de maatschappij.

De staatssecretaris wil de natuur als het ware teruggeven aan het volk en het volk er ook grotendeels verantwoordelijk voor maken. Met die omslag wil hij het natuurbeheer ook goedkoper maken. ”Ik wil niet de verantwoordelijkheid voor de natuur elders neerleggen, niet bij dure instellingen en organisaties met betaalde raden van toezicht, maar bij boeren en het gebied zelf.”

Het gemompel verandert van toon als Bleker verder gaat en stelt dat niet alle natuurbeheer betaald hoeft worden. Boeren moeten natuurlijk een vergoeding krijgen voor akkerrandbeheer en weidevogelbeheer, waar ze gewone inkomsten mee derven. Als een boer bijvoorbeeld echter een ree met kalfje in zijn gras vindt, dan is het volgens Bleker vanzelfsprekend en niet meer dan fatsoenlijk dat een boer zelf zijn maatregelen neemt, zodat de moeder niet wordt verjaagd en het kalfje niet in de grasmaaier belandt, zonder dat daarvoor wordt betaald. Anders zou het begrip van burgers voor boeren ook snel weg zijn, meent hij.

Natuur hoeft echter niet iets ingewikkelds en moeilijks te zijn, stelt de bewindsman. Burgers vinden een mooie weide of hier en daar wat ruigte met akker- of weidevogels vaak al prachtig. Zelfs een aardappelveld vinden velen al prachtig, weet hij. ”Er is maar een hele kleine elite die kickt op de bijzondere natuur die je in Natura 2000-gebieden zou moeten kunnen vinden. Daar moet je bijna voor gestudeerd hebben om van te kunnen genieten.”

Als een van de aanwezige boeren stelt dat zij dan misschien ook zelf maar de natuurdoelen moeten vaststellen, doet de staatssecretaris er het zwijgen toe.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Waar geldgebrek een mens al niet toe brengt.

  • no-profile-image

    Blij met een bestuurder die eens fris aankijkt tegen onze verwaterde betrokkenheid met de natuur. Over het algemeen lijkt het dat boeren voor elke inspanning geld willen. Zo moeilijk is het eigenlijk niet....

Of registreer je om te kunnen reageren.