Home

Achtergrond 368 x bekeken

Zetmeelsector heeft meer tijd nodig

Europarlementariërs Thijs Berman en Esther de Lange pleiten onlangs voor een goede overgangsregeling voor de zetmeelsector. Door de crisis is innovatie wat achterop geraakt.

In Europa komt de discussie over het landbouwbeleid vanaf 2014 langzaam op stoom. Daarbij dreigt men te vergeten dat er in de aardappelzetmeelsector al in 2012 een grote omwenteling voor de deur staat. Dat vraagt om urgente actie. Bij de laatste landbouwhervorming van 2007 is terecht besloten dat de betalingen voor aardappelzetmeel vanaf 2012 volledig worden ontkoppeld. Om de concurrentie met andere soorten zetmeel aan te kunnen zal de industrie tegen die tijd innovaties moeten doorvoeren en nieuwe markten moeten kunnen aanboren.

Het potentieel daarvoor is er. Sterker nog, de sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan de lange termijn plannen van de Europese Unie. Zo wil de Unie innovatie centraal stellen, minder energie verbruiken en minder ­afhankelijk worden van grondstoffen uit het buitenland. In de ’bio-based economy’ worden eindige grondstoffen als aardolie ­zoveel mogelijk vervangen door natuurlijke alternatieven. Dashboards uit hennep bijvoorbeeld of 'plastic' verpakkingen op basis van aardappelzetmeel. De kansen zijn er.

Helaas gooide de economische crisis roet in het eten en luidde de sector de noodklok in Brussel. De omslag is nog niet gemaakt en er zou een 'harde landing' dreigen in 2012, waarbij Europawijd zo’n 40 procent van de sector in de gevarenzone terecht zou komen. Had de sector eerder moeten herstructureren om klaar te zijn voor de ontkoppeling? Misschien. Maar dit is niet het moment om naar elkaar te wijzen. Het is mooi dat de Europese Commissie plannen heeft voor de landbouw na 2014. Maar hebben we dan nog wel een aardappelzetmeelsector in Europa? Daarom pleiten wij voor een tweejarige vrijwillige overgangsregeling, die de sector bijstaat in de overgang naar volledige ontkoppeling. Niet-benutte landbouwgelden zouden daarvoor kunnen worden ingezet.

De Europese Commissie zal zich samen met de sector moeten inspannen om ervoor te zorgen dat de arbeidsplaatsen en de toegevoegde waarde van de aardappelzetmeelsector ook na 2012 gewaarborgd worden. En daarna mag de sector haar beloftes waarmaken.

Thijs Berman (PvdA) en Esther de Lange (CDA) zijn Europarlementariër, Douwe Hollenga (CDA) en Rein Munniksma (PvdA) zijn gedeputeerde in Groningen en Drenthe

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.