Home

Achtergrond 161 x bekeken

Wilders betuigt vooral steun aan New Yorkers

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag in New York honderden demonstranten zijn steun betuigd aan hun strijd tegen de bouw van een omstreden islamitisch centrum nabij Ground Zero, waar in 2001 door terreuraanslagen het World Trade Center werd verwoest.

Onder luid gejuich en met startend met de woorden ,,geen moskee hier'' schetste Wilders dat in een tolerante stad als New York zo'n islamitisch centrum nooit mag worden toegestaan in de buurt van Ground Zero. Volgens Wilders zou de bouw ervan verraad zijn aan de slachtoffers van de terreuraanslagen. ,,Er moet een lijn getrokken worden. Een tolerante samenleving is geen zelfmoordsamenleving.'' Volgens de PVV-leider moeten New York en de westerse samenleving zich verdedigen tegen ,,de intolerantie van de islam''.

In zijn toespraak richtte Wilders zich vooral op de situatie in New York. De gematigde toespraak lijkt dan ook niet direct van invloed te zijn op de lopende kabinetsformatie in Nederland waar VVD en CDA een minderheidskabinet proberen te vormen met gedoogsteun van de PVV. Aan het Binnenhof was met spanning uitgekeken naar de toespraak. Met name in de CDA-achterban is grote weerstand tegen samenwerking met de PVV. In het tv-programma Nieuwsuur sprak CDA-coryfee Hans Hillen van een ,,uitgestoken hand'' van Wilders, die naar zijn mening wilde investeren in de kabinetsvorming.

In zijn toespraak verwees Wilders een keer naar Nederland. Hij verwees naar de reacties in Nederland in 2001 toen het nieuws van de terreuraanslagen in New York bekend werd. De PVV-leider sprak over enkele dansende moslims op straat en een peiling die aangaf dat er steun zou zijn vanuit de moslimgemeenschap. Een islamitisch centrum bouwen zo dichtbij Ground Zero zou volgens Wilders deze moslims een triomfantelijk gevoel geven. ,,We mogen hen nooit dat gevoel geven.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.