Home

Achtergrond 180 x bekeken

'Werkgevers krijgen helemaal geen douceurtje'

FNV-voorzitter Agnes Jongerius vergist zich als zij zegt dat werkgevers een douceurtje krijgen van bijna 1 miljard euro. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vrijdag.

Jongerius vindt dat werkgevers er in de Miljoenennota veel te goed vanaf komen, terwijl posten als de sociale werkvoorziening, kinderopvang en inburgering met de rekening van de crisis worden opgezadeld. De FNV-voorzitter heeft het kabinet opgeroepen een streep te halen door de 900 miljoen voorgenomen lastenverlichting voor werkgevers.

"In de begroting kan de FNV lezen dat er sprake is van per saldo een lastenverzwaring voor bedrijven van honderden miljoenen euro’s door oplopende zorgkosten'', stellen de werkgevers. "Burgers en bedrijven worden door het demissionaire kabinet gelijk behandeld.''

De werkgeversorganisaties benadrukken dat er tegenover de lastenverzwaring voor burgers een belastingverlaging staat. De lastenverzwaring die het demissionaire kabinet voor ondernemingen wil doorvoeren, wordt grotendeels gecompenseerd door verlenging van een aantal tijdelijke crisismaatregelen om de economie er sneller bovenop te helpen.

Jongerius hekelt onder meer de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting, die werkgevers een besparing zou opleveren 480 miljoen euro. De werkgevers vinden de "bescheiden'' verlaging van deze belasting met een half procent juist een verstandige maatregel, net als het extra geld voor innovatie dat is uitgetrokken. "Vernieuwing van de economie, waar wereldwijd werk van wordt gemaakt, is een bittere noodzaak'', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.