Home

Achtergrond 324 x bekeken

Wereldbank erkent fout bij verkoop van grond

De Wereldbank erkent dat de verkoop van grote arealen landbouwgrond aan buitenlandse investeerders lang niet altijd positief uitpakt.

De organisatie houdt wel vol dat dergelijke transacties in potentie een grote bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van honger.
Volgens de Wereldbank neemt het fenomeen toe. In 2009 alleen werd voor 45 miljoen hectare aan gronddeals bekendgemaakt. Vóór 2008 nam de beschikbaarheid van nieuw te ontwikkelen areaal toe met 4 miljoen hectare per jaar. De Wereldbank erkent nu dat landrechten van kleinschalig opererende boeren vaak worden geschonden, en dat het mogelijk is dat in een land een voedseltekort is en tegelijk voedsel wordt geëxporteerd.

De Wereldbank was altijd een voorstander van de verkoop van landbouwgrond door arme landen. Daarom lag de organisatie de laatste jaren onder vuur van onder andere hulporganisatie Oxfam en het wereldvoedselagentschap FAO, die de transacties als een vorm van neokolonialisme beschreven.

Hoofdonderzoeker Klaus Deininger stelt dat vooral Afrika de investeringen in moderne technologie, infrastructuur en het openen van markten niet kan missen. Het is volgens hem vooral cruciaal dat de productiviteit van kleinschalig opererende boeren wordt opgevoerd, zoals bij de verkoop van landbouwgronden in Peru en Chili is gebeurd. Ook moeten landen waar honger dreigt afspraken maken over eventuele noodsituaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.