Home

Achtergrond 198 x bekeken

Week 35: afzet kooieieren beter, prijsontwikkeling scharreleieren onduidelijk

Het beeld op de markt van eieren dat de afgelopen periode wel wat positiever oogde, maakt volgens enkele pakstations deze week even een pas op de plaats. De vraag naar scharreleieren is op zich nog wel redelijk, maar ligt op wat lagere niveaus dan de afgelopen weken zichtbaar was.

Er valt geen echt goed beeld te krijgen van de prijsontwikkeling van scharreleieren, want de meningen hierover wisselen van stabiel, licht dalend, tot oplopend. Feit is wel dat deze prijs op enkele markten wel stijgende tendensen liet zien, maar wellicht is het voor de pakstations door het wat ruimere aanbod van scharreleieren wat moeilijker oplopende prijzen te realiseren.

De huidige marktsituatie wordt enerzijds veroorzaakt doordat de vakantieperiode voorbij is en daardoor de herbevoorrading van de diverse levensmiddelenkanalen ook al weer achter ons ligt. Daarnaast is dus ook het aanbod van scharreleieren aan de ruime kant, waardoor potentiële afnemers meer mogelijkheden hebben

Een positieve ontwikkeling is, dat de afzet van kooieieren er duidelijk beter uitziet. De vraag van de industrie is zeker niet slecht en de prijzen van kooieieren lopen sterker op dan die van scharreleieren, waardoor het verschil tussen beide soorten wat kleiner wordt.

De vraag naar eieren vanuit derde landen is er nog wel, maar vanwege de prijsstijging van de afgelopen weken en de goede vraag van de industrie, zou de afzet op landen buiten de EU wel wat minder groot van omvang worden.

Al met al, oogt de situatie in het kooisegment dus redelijk positief en is die bij scharreleieren, zeker qua prijsontwikkeling, wat minder goed in kaart te brengen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.