Home

Achtergrond 569 x bekeken

Waterschade in lelies

Door de vele regenval in de achterliggende periode, is een deel van de te velde staande lelies verzopen.

In een aantal teeltgebieden is op de percelen te zien dat zich zwart/blauwe plekken in het gewas bevinden, waar het water niet snel genoeg kon worden afgevoerd en de leliebollen daardoor onderwater kwamen te staan. De betreffende leliebollen moeten als verloren worden beschouwd. De totale omvang van de schade is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat de schade in zowel de Orientals, als de L.A. Hybriden en de Aziaten aan de orde is.

Voor een aantal kwekers is dan ook het moment aangebroken om de afnemers een brief te schrijven met de melding dat een levering geheel of gedeeltelijk niet kan worden gerealiseerd. Omdat de schade op uiteenlopende plaatsen in de percelen aan de orde is, betekent dit dat de kweker bij het rooien straks ook meer werk heeft. De schadeplekken moeten dan worden afgepaald en rond die plekken moet worden gerooid. Vanuit de handel wordt overigens ook opgemerkt dat voor zover men nu kan inschatten de schade geen invloed heeft op de prijzen van leliebollen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.