Home

Achtergrond 335 x bekeken

WUR werkt aan nieuwe aanpak phytophthora

Onderzoeksinstituut WUR werkt aan een systeem voor de bestrijding van phytophthora dat rekening houdt met de mate waarin de aardappel resistent is tegen de ziekte. Volgens WUR is dit een wereldprimeur.

Het nieuwe beslissing ondersteunend systeem (BOS) wordt ontwikkeld door het Parapluplan Phytophthora. Volgens programmaleider Piet Boonekamp wordt nog overlegd met het ministerie van landbouw over de financiering voor volgend jaar. "Ons budget voor 2010 is gehalveerd naar 400.000 euro. Maar we hebben nog geld nodig voor volgend jaar. Dan is het nieuwe BOS voor de aanpak van phytophthora praktijkrijp."

WUR werkt via het programma DuRPh aan het resistent maken van aardappelen tegen phytophthora via cisgenese, waarbij gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen. Volgens Boonekamp vergt de inzet van resistente rassen om een nieuwe BOS. "Telers kunnen dan bladeren opsturen naar WUR. Wij beoordelen in hoeverre de phytophthora-isolaten in staat zijn de resistentie te doorbreken. Mocht dat bijna het geval zijn, dan geeft het BOS een spuitadvies. Daardoor duurt het langer voor de resistentiegenen zijn doorbroken, die dan langer mee gaan. WUR is de eerste ter wereld die zo’n BOS ontwikkelt."

Boonekamp verwacht dat als dit systeem bij phytophthora een succes wordt dat het dan uit te breiden is naar andere ziekten. "Maar daar zijn we nog niet mee bezig. Eerst maken we zo’n BOS voor gebruik bij phytophthora-resistente aardappelen. We hopen dat het ministerie hier nog voor één jaar geld beschikbaar stelt. Dan hebben we het BOS af."

Dat de overheid is gestopt met de overige financiering van het programma lag volgens Boonekamp in de lijn der verwachting. "Het Parapluplan Phytophthora is in 1999 gestart. Het doel was om in 10 jaar de milieubelasting met 75 procent te verminderen. Dat doel is gehaald. De voorlichting aan de telers loopt via het Masterplan Phytophthora dat wordt gefinancierd door het Productschap Akkerbouw. Het DuRPh-programma wordt betaald via de FES-gelden. Dat loopt tot 2015."

Of registreer je om te kunnen reageren.