Home

Achtergrond 295 x bekeken

WNF slaat alarm over rivierdolfijn

Het Wereld Natuur Fonds slaat alarm over de rivierdolfijnen in Azië en Zuid-Amerika.

Alle soorten rivierdolfijnen kampen met een schrikbarende teruggang door de slechte toestand van de rivieren waarin ze leven. Van de Chinese vlagdolfijn is al jaren geen exemplaar meer waargenomen. De Ganges-rivierdolfijn is bedreigd door de aanleg van dammen. De Amazonedolfijn kampt met vervuiling door kwik uit de goudmijnen.

"Veel mensen hebben geen weet van het bestaan van deze dieren, laat staan dat er zoveel soorten zijn'', zegt Esther Blom, hoofd waterprogramma van het WNF. ,,Het zijn net zulke bijzondere en intelligente dieren als de veel bekendere zeedolfijnen. Ze zijn alleen afhankelijk van beperkte zoetwatervoorraden in de rivieren. Net als miljoenen mensen.''

Het WNF presenteerde donderdag een rapport bij de Wereld Water Week in Zweden. De organisatie bepleit dat de rivierdolfijn een indicatorsoort wordt voor de kwaliteit van rivierwater. Het WNF werkt met overheden en boeren aan waterbesparende teeltmethodes, waarmee voor dorstige gewassen zoals katoen tot 50 procent aan water wordt bespaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.