Home

Achtergrond 275 x bekeken

Voorlichting over bolontsmetting

Bolontsmetting staat vrijdag centraal bij Proeftuin Zwaagdijk. De bloembollenkweker legt hiermee de basis voor oogst 2011.

Een goede bolontsmetting vermindert virus, voorkomt schimmelaantastingen, verlaagt het percentage zuur en verbetert de huidkwaliteit. Daarmee vormt dit, naast andere maatregelen, een belangrijke basis voor een gezonde bollenteelt.

Al tientallen jaren worden de effecten van bolontsmettingsmiddelen onderzocht. Dat zal zo blijven omdat er middelen verdwijnen en erbij komen. Elk middel heeft een specifieke werking met sterke en minder sterke punten, zodat voor een goede bolontsmetting altijd een combinatie van middelen gebruikt moet worden. Hierbij speelt ook het risico van resistentie.

Afhankelijk van het teeltdoel kunnen er met verschillende middelen ook diverse goede ontsmettingsbaden worden gemaakt. Door de resultaten van de diverse baden naast elkaar te zien krijgen belangstellenden tijdens de open dag beter inzicht in de effecten van combinaties van middelen en in het effect van bolontsmetting in het algemeen.

Bollentelers kunnen zich tussen 13.00 en 17.00 uur laten bijpraten op de proeftuin in Zwaagdijk.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.