Home

Achtergrond 567 x bekeken 2 reacties

Verteringsproblemen vleeskuiken en -kalkoen

Vleeskuiken en –kalkoenhouders ondervinden in toenemende mate problemen met de vertering van het voer bij hun dieren.

Deze problemen waren in het verleden goed te verhelpen met adequate behandelingen. Een deel van de behandelingen heeft momenteel niet het beoogde effect. Daardoor houden de verteringsproblemen aan. Er lijkt sprake te zijn van virusinfecties volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Bij vleeskuikens gaat het vooral om koppels die in de tweede tot derde week na opzet last hebben van natte stallen door afwijkende mest en van wisselende groei. Dierenartsen geven aan dat deze koppels ook niet of nauwelijks reageren op de ingestelde antibioticabehandeling met als indicatie dysbacteriose. Vanaf drie tot vier weken leeftijd wordt de mestkwaliteit ook weer beter, neemt de groei weer toe en wordt tevens gelijkmatiger. Er lijkt geen relatie te zijn met een bepaalde regio, ras, voerleverancier of broederij.

De verwachting is dat er een combinatie van virussen is die de verteringsproblemen veroorzaken en elkaar daarin versterken. Daarnaast worden de verteringsproblemen nog eens verergerd door bacteriële infecties, ofwel een dysbacteriose. In dit stadium hebben de ingestelde antibiotica behandelingen pas effect. Het is nu nog niet mogelijk binnen de beschikbare testen om de exacte combinatie van virusinfecties aan te tonen. Daarom is er dringend behoefte aan testen en screening van voorkomen van de verschillende darmvirussen in de Nederlandse pluimveesector.

Ook in de vleeskalkoensector is melding gemaakt van verteringsproblemen waarbij tijdens sectie duidelijk een maag- en darmstoornis zijn aangetroffen. Darmonderzoek toonde duidelijke ontstekingsveranderingen aan die passen bij een recent doorgemaakte virusinfectie. Een belangrijke darmziekteverwekker in kalkoenen is Hemorrhagische Enteritis Virus. Ook andere virussen kunnen bij kalkoenen een rol spelen, waarbij te denken valt aan REO-, Astro-, Corona-, Adeno- en Rotavirus.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    natuurboer

    Gentech voer een mogelijke oorzaak?

  • no-profile-image

    kalkoenboer

    Het wordt echt tijd, dat diermeel weer wordt toegestaan in de kalkoen- en vleeskuikenhouderij!!! Dit is de beste remedie tegen de darmproblemen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.