Home

Achtergrond 335 x bekeken 15 reacties

Verburg stemt tegen sterkere producenten

Minister Gerda Verburg (LNV) stemde tijdens Europees overleg tegen vergroting van de armslag voor productentenorganisaties.

Dit terwijl Verburg zegt dat ze zoekt naar mogelijkheden voor de melkveehouderij om een beter en stabieler inkomen te verwerven.

Verburg deed dit samen met collega's uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Ook tijdens de informele landbouwraad in Brussel spraken zij zich al uit tegen vergroting van de macht van producentenorganisaties. Verburg verwees bij haar verzet volgens Brusselse bronnen naar mededingingstechnische problemen.

LTO Nederland ziet daar de hand van het ministerie van Economische Zaken achter. Voor vergroting van de armslag voor producentenorganisaties en coöperaties in de zuivel, met name om sterker te staan tegen het grootwinkelbedrijf en andere afnemers, is het namelijk nodig dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) minder consumentgericht wordt en daar wil Den Haag nog niet aan.

Het voorstel tot vergroting van de armslag voor de producentenorganisaties komt uit de koker van de High Level Group voor de toekomst van de melkveehouderij en is een advies aan de Europese Commissie. Een meerderheid van Europese lidstaten steunt dit advies. Ook in het zogenoemde rapport-Bové (genoemd naar de Franse boeren-activist José Bové) wordt gevraagd om meer armslag voor de producentenorganisaties.

De verwachting is dat Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos in november of december met een eigen advies komt, waarin hij er ook voor kiest om producentenorganisaties sterker te maken.

Het lijkt er op dat landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, misschien nog aangevuld door Zweden daar tegen stemmen, maar hun groep lijkt geen blokkerende minderheid te hebben. Uiteindelijk moet Nederland zich dan ook aanpassen aan de Europese regels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Aan Gerda is meer blond dan alleen dat lokje. Ga zo door CDA minister en uw partij komt nooit meer boven Jan!.

 • no-profile-image

  Speelbal

  Boeren hou u zelf eens een spiegel voor. De politiek heeft een groot belang bij voedselzekerheid en zolang boeren zo graag steeds meer voor steeds minder willen produceren en dat nog een beetje aangemoedigd met subsidie, zal de boer geen enkele macht op prijsvorming en regelgeving kunnen verkrijgen. Allen productiebeperking zal hier verandering in kunnen brengen.

 • no-profile-image

  vee

  Ik Weet niet Arend, Alblasserdam, volgensmij is dit juist door de rechtse ambtenaren ingegeven, juist de grote ondernemingen willen geen gote producentenorganisaties! ... eerst even nadenken ja

 • no-profile-image

  arend

  in denhaag enkel linkse ambtenaren parasieten en bloedzuigers welke met hun melkertbaan gesubsidueerde tijdverdrijf zakkenvullen over de rug van het bedrijfsleven of niet arend tiegelaar?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste lui, een beslissing, besluit of speech wordt door het korps der ambtenaren in elkaar gestoken en voorgekauwd. Zoals je in het artikel kunt lezen zit hier Economische zaken achter. En wie valt er ook onder Economische Zaken? Juist ja, de Nma. De spiedende club die zou moeten zorgen voor rechtvaardigheid in het speelveld van vraag en aanbod. Maar laat nou de grootste baas van de Nma (Pieter Kalbfleisch) voormalig huisadvocaat en commissaris van een/de supermarktketen zijn. En oude liefde roest niet. Snap je dan ook waarom via een achterdeur geprobeerd wordt marktmacht van producenten de kop in te drukken. Dit heeft niks te maken met het CDA, hoewel Maxime Verhagen uiteindelijke hiervoor we de verantwoording draagt. Lijkt me voor b.v. Ger Koopmans een geschikt onderwerp om kamervragen te stellen c.q. een onderzoekt te eisen v.w.b. de integriteit van de Nma.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zoals eerder gezegd: bij LNV staat landbouw alleen nog in de naam. Je schaamt je haast dat dit 'ministerie van landbouw' heet.

 • no-profile-image

  Maak

  Als je het zo bekijkt komt het gevaar zowel van links als van rechts.

 • no-profile-image

  Berend

  De bevestiging dat we het als landbouw in Nederland moeten hebben van onze
  Europese collega's en niet van onze eigen regering.

 • no-profile-image

  arend

  het zijn anders de LINKSE milieuridders en consumentenbelangen welke voorop lopen tegen megastallen...

 • no-profile-image

  gert

  boeren mogen van Gerda geen marktmacht hebben ,dat is voorbehouden aan de supermarkten

 • no-profile-image

  Patrick

  Het wordt steeds duidelijk het ware gezicht van Verburg. Puur multinational gericht, een duidelijker bewijs is er niet als dit. Het is nooit anders geweest met de CDA, veel geld van multinationals, veel baantje bij multinational en in alle lagen van politiek en samenleving, vroeger ging dat nog een beetje samen met het belang van boeren, echter in deze tijd juist niet meer. Ze worden steeds tegengestelder. Ik zou CDA personen als Ormel, Koopmans en Astma graag willen horen voor uitleg op dit besluit? Wat vindt de CDA en waarom? Ook van de VVD als Janneke Snijder-Hazelhoff, wat vindt zij nu? Je zult zien dat ze de kant van de multinational zullen kiezen! Wie gaat het ze even vragen?????

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik wens anders niet door deze lieden 'geholpen' te worden!

 • no-profile-image

  K.A.R.Bonade

  het is niet te geloven
  en dat blondje wil nog serieus genomen worden?????????????

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Echt CDA, in de troonrede zalvende woorden over de landbouw, maar achter je rug om schieten ze je in je rug.

 • no-profile-image

  A hamstra

  Z.L.T.O/L.T.O zijn de grote macht hebbers in zowel de produceerende als de werwerkende industrie, zolang dat niet gescheiden word zal de boer slaaf blijven.
  Kom uit de kast wolf met schaapskleren
  en geef openheid van zaken .Z.L.T.O/L.T.O
  Je mag hopen dat economise zaken
  deze wolf in schaaps kleren ontmanteld.
  Zodat ze gaan doen wat ze moeten doen boeren helpen , en niet hun eigen fabrieken spekken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.