Home

Achtergrond 457 x bekeken

Verburg overlegt met LTO over vergoeding fokverbod

Minister Gerda Verburg gaat nog één keer overleggen met LTO over de hoogte van de vergoeding voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven, die zwaar worden getroffen door een levenslang fokverbod vanwege de Q-koorts.

Die toezegging deed de minister uiteindelijk in een voortzetting van het debat over de aanpak van de Q-koorts, vanochtend. Verburg kwam de Kamer daarmee enigszins tegemoet. Maar moties, van de SGP, om het fokverbod voor jonge geiten te versoepelen, wees de minister opnieuw van de hand.

Voor in ieder geval een van die moties, om het fokverbod op te heffen als geiten aantoonbaar tijdig en volledig zijn gevaccineerd vóór het bedrijf besmet is verklaard, is op voorhand een meerderheid. Niettemin lijkt het onwaarschijnlijk dat het kabinet de motie uitvoert.

Verburg zegde de Kamer verder toe om de te nemen maatregelen bij een nieuwe uitbraak nog eens toe te sturen. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vroeg hierom. Hij wil dat gerichte, snelle ruimingen deel uitmaken van zo’n maatregelenpakket. Verburg gaat ervan uit dat ruimingen bij handhaving van het fokverbod en vaccinatie niet meer nodig zijn. "Dat is een illusie", aldus Ormel.

De Kamer stemt later vandaag over de moties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.