Home

Achtergrond 253 x bekeken

Veel hogere tarweprijzen in Australië

De Australian Wheat Board (AWB) heeft de poolprijzen voor tarwe opnieuw verhoogd.

Het Australische graanhandelsbedrijf verwacht dat zachte tarwe dit seizoen in de pool van West-Australië gemiddeld 353 dollar (257 euro) per ton gaat opbrengen en harde tarwe 373 dollar (272 euro). Voor de tarwepool van Oost-Australië verwacht de AWB over dit seizoen 2010/2011 gemiddeld 345 dollar (251 euro) per ton te kunnen betalen.

In mei heeft de AWB de eerste prognoses voor de tarwepoolprijzen gepubliceerd. Sindsdien zijn in West-Australië de verwachte poolprijzen voor zachte tarwe met 29 procent gestegen en die voor harde tarwe met 43 procent. In de Oost-Australische gemengde pool is de tarweprijs sinds mei met 41 procent gestegen.

AWB-directeur Mitch Morison schrijft de stijging toe aan de kleinere tarweoogsten in de EU en in de landen rond de Zwarte Zee. "Daardoor is er veel vraag naar tarwe uit Australië. We denken dat de graantelers een goed seizoen krijgen." Volgens het nationale bureau voor de statistiek heeft Australië in juli 1,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 52 procent meer dan in juli vorig jaar.

Analysebureau FO Licht constateert dat de tarwe in Oost- en Zuid-Australië erg goed groeit. In West-Australië heeft het gewas last van droogte. Het bureau verwacht een oogst van 22,5 miljoen ton dit seizoen. Vorig seizoen is 21,7 miljoen ton tarwe geoogst. FO Licht stelt dat de Australische graansector zich heeft hersteld van de droogtejaren 2006/2007 en 2007/2008 toen het land respectievelijk 10,8 miljoen en 13 miljoen ton tarwe heeft geoogst.

De Australian Crop Forecasters (ACF) is optimistischer over de tarweoogst dan FO Licht. Het Australische analysebureau verwacht een tarweoogst van 23,4 miljoen ton. Volgens ACF is dat de grootste tarweoogst sinds 2005/2006 en betekent een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van vorig seizoen.

Australië is de vierde exporteur ter wereld van tarwe na de VS, de EU en Canada. De tarwe wordt vooral uitgevoerd vanuit West-Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.