Home

Achtergrond 1114 x bekeken 282 reacties

Veel agrariërs in financiële en psychische nood

Een kwart tot een derde van de boeren en tuinders zit financieel en psychisch in de problemen.

Ze willen graag anders ondernemen, maar kunnen vaak niet de noodzakelijke investeringen doen om hun bedrijf en hun leven weer vlot te trekken. Een vergelijkbaar deel heeft zorgen over de opvolging en voelt zich in de steek gelaten door de samenleving.

Dat blijkt uit een onderzoek van NCRV’s Rondom 10 onder ruim 3.000 boeren en tuinders, in samenwerking met LTO Noord, ZLTO en LLTB.
De financiële problemen zijn voor veel boeren en tuinders groot. Een kwart beschouwt zich als 'werkende arme'. Een derde kan niet rondkomen van alleen de inkomsten uit het agrarisch bedrijf. Ruim één op de vijf agrariërs heeft meer schulden dan ze zelf gezond vinden. Een zelfde aandeel heeft geen of weinig vertrouwen in een goede toekomst als agrarisch ondernemer.

De psychische nood is onder veel boeren en tuinders hoog. Bijna een kwart onderschrijft de stelling ‘'k lijd zelf onder de zorgen om mijn bedrijf'. Ruim twee op de vijf agrariërs zegt bovendien collega’s te kennen die psychisch in de knoop zitten vanwege de zorgen om hun bedrijf.

Lees ook: Meeste boeren willen voortploegen

Zaterdag 18 september 2010, om 21.05 uur op Nederland 2 een live-debat vanuit boerderij Zonnehoeve in Zeewolde over het verdriet van de boer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maak

  Tja, Gert. Vorig jaar waren de melkprijzen laag, nu zijn ze wat hoger dus einde probleem, zo denken ze bij LNV. Men zal niet op het idee komen dat zoiets nawerking heeft en dat de rest van de kosten ook weer gestegen zijn. Sowieso hoef je er niet op te rekenen dat LNV er is voor landbouw. Het staat alleen (nog) in de naam.

 • no-profile-image

  HANS

  Han die ZZP ers die worden nu ook aan alle kanten uit geknepen . Als voorbeeld in de bouw , als het regent laten ze ze wel komen op de bouw lokatie om vervolgens ze weer weg te sturen naar huis. Niet gewerkt geen geld over die dag . Wordt er te weinig gedaan op een dag of niet goed in de zin van de bazen kunnen ze zo een paar EURO minder verdienen en dit zijn gewoon de ware feiten . Gegroet HANS

 • no-profile-image

  gradus

  Ik denk dat het wel meevalt dat het financieel zo slecht gaat met de boeren, de vragen worden door de NCRV op verkeerde manier gesteld gesteld.

  soms zijn boeren net varkens: Ze worden al knorrend vet!!

 • no-profile-image

  domme albert

  Wijze woorden Akkerbouwer uit het Noorden.
  De psychische nood is groter dan menigeen denkt. Het is volgens mij in de landbouw eigenlijk taboe nr. 1. Dit i.c.m. met stoppen met je bedrijf. Maar ik denk dat het ergste taboe pas komt als je de moeilijke en dikwijls moedige stap om te stoppen eindelijk genomen hebt. De figuurlijke dolk die je in je rug krijgt van het merendeel van je zgn. collega's. Denk dat in het normale bedrijfsleven weinig takken zijn waar de business zo hard op de man gespeeld wordt!

 • no-profile-image

  Ineke

  @Hans: je zit in een moeilijke positie. Het beste wat je in zo`n situatie kunt doen is voor jezelf op papier zetten, in grote lijnen, wat je absoluut WEL wilt en daarnaast wat je absoluut NIET wilt met je bedrijf. Dat ten aanzien van ontwikkeling maar ook van de prijs die je voor je eigendommen wilt hebben om verder te kunnen gaan. Daarna een goede adviseur zoeken en samen de strategie vast stellen hoe je uit een negatieve ontwikkeling een positieve kunt krijgen. Dat maakt je sterker en ook om een sterke onderhandelingspartij te zijn voor DLG. Je moet dus van een afwachtende partij een actieve worden. Dat werkt voor je zelf al een stuk prettiger en geeft je kracht om verder te gaan. Heb je nodig bij die lui van DLG.Wens je veel succes.

 • no-profile-image

  Han

  @Jonge ondernemer. Profiat, met je besluit de deur te sluiten en adviseur te worden. Weet wel hoe minder boeren hoe minder adviseurs nodig anders wordt deo verhead voor de blijvers te groot.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Wil de laatste boer de megastal dichtdoen?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Toch wel vreemd dat ondanks die voortdurende schaalvergroting de boeren en tuinders er feitelijk niet op vooruit zijn gegaan. Nu wordt de boeren voorgehouden dat zij meer moeten gaan ondernemen. De meeste lezen dan helaas 'SCHAALVERGROTING'. Ze gaan van bv 60 koeien naar 150 koeien en denken dan dat zij dan wat voorstellen. Helaas.Ze blijven een speelballetje in een macaber economisch proces. De extra psychische druk van schaalvergroting wordt terzijde geschoven.Ook door boeren zelf......Dat bedrijven feitelijk straks niet meer door een opvolger zijn over tenemen legt nog eens extra druk op de schouders.....In dit kader is het toch vreemd dat de Rabobank op schaalvergroting blijft inzetten.Zie een artikel laatst in het Agd. ------Maar goed.Er zijn nu al veel reacties geplaatst over dit item. Vraag me af of die boeren en tuinders die psychische problemen hebben er wat mee zijn opgeschoten. Hopelijk zullen zij hulp zoeken en zich niet te groot voelen om dit te doen. Er moet hulp geboden worden maar de betreffende moeten ook geholpen WILLEN worden.

 • no-profile-image

  exact

  Kritische lezer, zo lang we niet massaal een front vormen zullen we speelbal van de politiek blijven. Als consumenten structureel te veel dreigen te moeten gaan betalen, grijpt de EU heus wel in. Ooit was het niet mogelijk voor de wereldmarkt te produceren, omdat intern de boel nog niet op orde was. Analoog aan wat Rusland nu doet. Het zal gewoon gebeuren, daar kunnen we ons het best nu al eensgezind druk over gaan maken.

 • no-profile-image

  HANS

  Spotvogel mijn bedrijf ligt buiten de EHS , maar de polder die aangekocht is door DLG ligt als een L vorm om mijn bedrijf en de toegangsweg ligt dwars door deze polder . Zelf ligt mijn bedrijf achter deze polder op een hoogte in het landschap maar weer tegen een natuurgebied aan . Deze polder moet ingericht worden als plasdras , hier en daar een petgat en de hogere delen die zijn ook nog tegen mijn landerijen gelegen willen ze afplaggen voor onkruidstoken zo noem ik ze maar die met westen en noorden winden over mijn bedrijf uitwaaien . Het waterpeil in deze polder wordt dan de friese boezem peil . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi Hans, als ik het zo bekijk dan is DLG dus kennelijk bezig om dat hele gebied aan te kopen om er natuurontwikkeling te gaan plegen? Maar als het geen N2000 of EHS-evidentie heeft dan wordt het lastig voor hen. Ik zou in ieder geval mijn poot stijf houden en intussen met een goede en betrouwbare adviseur (dus niet met LTO en heel voorzichtig zijn met het bankwezen) de hele zaak grondig bekijken en doorrekenen. Ineke schrijft ook al in deze trent en geeft je ook waardevolle tips. Houd altijd goed in het oog dat de ambtenarenn van DLG zich wel als grondmakelaars gedragen, maar dat zij met handen en voeten gebonden zijn aan bureaucratische (LNV)-beperkingen. Doe daar je voordeel mee!

 • no-profile-image

  jonge

  Even voor iedereen. Jonge ondernemer heeft varkensbedrijf gekocht, dus geen overname...dus ook geen misbedeelde familie zoals bij de meeste hier....Daarnaast is het zo dat een ondernemer een plan heeft.....de mijne was het dat ik rond mijn 40e financieel onafhankelijk ben ........ tja is toch niks mis mee.....gezien mijn opleidingen en ervaring in de loop der jaren kan ik mooi als adviseur dienen........getekend ING de jonge ondernemer

 • no-profile-image

  exact

  Ach, waar maken jullie je druk over. Gebrek aan kwaliteit wordt ongeacht welke titel altijd afgestraft. Die titel halen is relatief simpel, de jaren erna bepalen het gewicht ervan. Dat weet toch iedereen. Dat was in het verleden echt niet anders. Wat mij betreft zijn titels dan ook volslagen kolder. Het gaat erom wat je met je kennis doet. Vandaar dat ik het volstrekt belachelijk vind als mensen in fora of andere discussies graag hun titel toevoegen aan hun naam. Ik weet het, het mag, maar het mag nooit meewegen in beoordeling van bijdrages. Het wordt te vaak gebruikt als extra argument en dat is het NIET.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Han, LNV heeft zo'n 15 jaar geleden bedacht dat veterinaire ruimingen een veel makkelijker saneringsmethode zijn dan al die ruilverkavelingen- of landschappelijke herinrichtingen zoals ze later genoemd werden. Al die boeren die keer op keer weer hun bedrijf aanpasten en steeds dieper in de schulden kwamen, krijgen nu door megabedrijven de financiële nekslag. Weet je dat dr Roeffie Huting van het CBS al veerig jaar geleden heeft uitgerekend wat de kosten en baten van onze vrije natuur waren. Ook toen al is er op gewezen, dat inkomsten uit recreatie en toerisme als positief saldo op het conto van de natuur geschreven dienen te worden. Maar dat is tot op heden nog nooit gebeurd. Ik ben wel blij dat daar nu eindelijk werk van gemaakt gaat worden (zie forum 'wild levert maatschappij miljoenen op').

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. Ik denk dat alle plantaardige grondstoffen die nu in veevoer gaan straks niet in voedingsmiddelen verdwijnen maar in de >2de generatie< bio brandstoffen. Alle organische afval en restproducten zijn vrij eenvoudig via raffinage van TH Twente en BTG (http://www.btgworld.com/) in biofuell om te zetten. Dit systeem schijnt veel beter te zijn de huidige biovergisters.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik dank je voor je oprechtheid Spotvogel.

 • no-profile-image

  jonge

  @HAN, zie je verkeerd, jonge ondernemer heeft heel oud bedrijfje overgenomen tien jaar geploeterd en overal bijgebeunt en straks stopt ie met boeren en heeft ie er een leuk bedrijfje/huis buitenaf zonder enig vreemd vermogen...... en gaat ie als adviseur de rest even van informatie voorzien.........

 • no-profile-image

  Truus

  Boer Drijfzand, wat heb je zelf eigenlijk gedaan? Wat helpt het jou dat Schuttert in jouw ogen teveel verdient aan onze varkens? Het is veel, maar niets vergeleken bij De Heus, Nutreco, Agrifirm, Topigs/Rendac/VION. Moeten we van jou nu al deze bedrijven boycotten of is het pure jalouzie?

 • no-profile-image

  Frank

  @ Kritische Lezer,

  als ik jouw zo hoor zit de nederlandse staat achter deze 2 gigantische on overzienbare problemen?

 • no-profile-image

  Maak

  Hans, wij maken hier hetzelfde mee. Weliswaar als pachter maar met dezelfde smerigheid. Wij konden destijds onze grond niet kopen vanwege aanwijzing nieuwe natuur. Geprocedeerd tot aan de Raad van State, maar nee hoor; de specifieke natuurwaarden waren hier zodanig dat het persé hier moest gebeuren. Onze buurman (met vrijwel dezelfde grond en ook grenzend aan het bos, maar wat minder gunstig liggend) bood zijn land aan, hij wilde toch stoppen. Nee, ze moesten persé onze kavel hebben. Een vijftal nadelen die wij aanvoerden werden resoluut van tafel geveegd. Dat was allemaal niet zo. We waren stomverbaasd toen het streekplan uitkwam, waarin onze kavel als nieuwe natuur stond ingekleurd met als toevoeging dat dit zo kon worden aangepast, als er andere belangen om de hoek kwamen. De rechtsongelijkheid die wij aanvoerden bij de Raad van State (andere pachters konden hun land wèl kopen), werd ontkend; dat was geen rechtsongelijkheid, dan had je gewoon pech. Als we straks stoppen met boeren, sta je dus na 40 jaar 7 dagen in de week gewerkt te hebben met lege handen, want zelfs een vergoeding voor je pachtersinvesteringen kun je naar fluiten. KUTLAND waar mensen geen rechten hebben.

 • no-profile-image

  Maak

  Wil ik ook nog even vermelden: de procedure aanwijzing nieuwe natuur moest nog beginnen. Onze koopaanvraag was dus nog van voor die tijd.

 • no-profile-image

  Bertus

  Spotvogel, met die opmerking over schroot geef je zelf al aan dat soja NIET geteeld wordt voor veevoer, maar dat veevoer slechts gemaakt wordt van het afvalproduct, een van de stokpaardjes van je vriendjes haal je hiermee onderuit. En duurzaam telen? Telen is telen, hoe dan ook.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En papier is gelukkig geduldig. Zodoende kan het gebeuren dat uitgerekend op die plekken het nitraatgehalte hoog is/blijft. Dus aanscherpen die handel. Dat is toch wat je bedoelt neem ik aan. Ik zal je vertellen dat ik jaren geleden Gert-Jan Oplaat eens aan de telefoon heb gehad over de MINAS-wetgeving. De ziel snapte er natuurlijk geen hout van, maar had (in de wandelgangen) toch eens navraag gedaan bij Brinkhorst, die toen nog minister was. Antwoord van Brinkhorst: "sssstttt...mond houden, het is nog te vroeg". Je hoeft er dan niet veel fantasie voor te hebben om te snappen waar ze mee bezig zijn.

 • no-profile-image

  koetje

  Kritische Lezer 12.55,ik had het over ijskoud saneren/Ee Anjum,hoeveel boeren zouden zouden daar met hun bedrijf zijn gestopt denk je?Ik zit zelf met mijn bedrijf in het toezichtsgebied destijds(gescreend en wel)en ken heel wat boeren uit die hoek,zo'n beetje alle boeren hebben nieuw vee gekocht en zijn door gegaan.Die grond daar waar de EHS over heen moet is en was al grotendeels in het bezit van de overheid/natuurorg.Ik kan daarom ook niet echt meegaan in dit complotverhaal,wat de mestwet betreft wel.

 • no-profile-image

  Hans

  Spotvogel die mkz geval van begin 80 werd toch redelijk snel bekent als labaratoren kweek die ontsnapt was . Maar het was dus een doel bewuste actie van LNV dus .GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ineke, boer Drijfzand begint het zelf ook te snappen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Drijfzandboer, jij wou Ineke aan Schuttert koppelen en dat sloeg absoluut nergens op. Wat heeft een nadenkende Brabantse lady met een tamelijk rauwdouwende Tukkerse agri-kapitalist van doen? Leg dat eerst eens ff uit?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Natuurboer, misschien raken de zaken nog wel eens precies omgekeerd en gloort er licht aan de graanprijzentunnel. Want er zijn nu al heel smakelijke en voedzaam-gezonde vleesvervangers op basis van tarwe en soja. Wellicht lukt het binnenkort om zulke vleesvervangers louter uit granen en andere Nederlandse akkerbouwgewassen te gaan maken. Samen met de akkerbouwproductie voor bio-diesel konden de veeboeren dan nog wel eens het nakijken krijgen!

 • no-profile-image

  koetje

  Ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat die soja/tarwe burgers kosten per kilo,die lusten mijn koeien ook vast wel,net ouderwetse veekoekjes.Dus wat over de datum is,niet weggooien.De veeboeren weten er wel raad mee.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat klinkt veelbelovend Han. Ben benieuwd of de olie-industrie dit zomaar laat gebeuren. Want er staan natuurlijk wel grote belangen op het spel bij zo'n nieuwe vinding.

 • no-profile-image

  Ineke

  Sorry Drijfzand, heb niet gezegd dat ik voorstander was van de bouw van megastallen. Blijkbaar doel je op de man die in de uitzending was. Is geen bekende voor mij. Mij ging het erom dat ieder zijn mening mocht geven over het landbouwbedrijf van nu. Moet ik dan van elke deelnemer aan die discussie zijn cv na gaan trekken? Je lijkt me behoorlijk gefrustreerd en als je zelf in een knelpositie zit, is dat heel vervelend. Maar reageer aub wat minder denigrerend met je Truusje! Ook hier mag ieder zijn mening neerleggen, of je het daar nu mee eens bent of niet.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Bertus Boer jij hebt het dus eigenlijk over Sojaschroot. Dat zijn de lege peulen van de sojaboon. Die worden vermalen tot veevoer en natuurlijk NIET gebruikt om er vleesvervangers van te maken! En het lijkt me nogal wiedes dat die soja op duurzame wijze geteeld wordt. Koetje Boe, de sojaburgers kosten ca 8 euro per kilo. Ze lijken absoluut niet op ouderwetse veekoekjes en zijn op de keeper beschouwd ook nog veel gezonder dan een Big Mac. Zéker als je er in plaats van zwaar bespoten Greenery-grei gewoon sla uit eigen moestuin bij doet. Han, er wordt natuurlijk geen 2e keusgraan in die hoogwaardige producten verwerkt. En ik zei ook niet dat het graan dat nu in veevoer wordt verwerkt straks gebruikt zal gaan worden voor menselijke consumptie. Want bewust levende vleesminderaars, vleesverlaters of vegetariërs zijn natuurlijk geen kippen! Ik zie dat het al vrij laat is, dus voor degene die daarover weer een misplaatste virtuele kreet wil slaken: ik was vanavond in De Roode Hoed aan de Keizersgracht bij de discussie n.a.v. de film 'rotvos'. En daarna was het nog een roteind rijden naar huis. Zodoende!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Bertus Boer en Koetje Boe, blij dat jullie het licht zien, maar dat wist ik al 40 jaar geleden toen ik bij een sluis in de Zuidwillemsvaart een schipper sprak die met sojaschoot op weg was naar een veevoederfabriek in Veghel! Sojabonen worden uit de peulen gehaald en uit die sojabonen wordt sojaolie geperst. Wat er aan restafval overblijft noemen we Sojaschroot en dat gaat het veevoer in. Toch niet zo heel moeilijk te begrijpen hoop ik? De ellende met soja is, dat het massaal wordt geteeld op bodems waar het tropisch regenwoud is gekapt. Maar het is wis en waarachtig heel goed mogelijk om soja op duurzame wijze te verbouwen. Vergelijk die roofbouwteelten maar met onze vroegere boekweitteelt. Bertus, ik ben blij dat je in ruste bent. Houden zo!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe, zo bedoelde ik het niet want ik weet dat men jou niks hoeft te vertellen. En Bertus snapte de hoed en de rand over soja ook. Vandaar! Ik erger me altijd groen en geel aan feitenverdraaiers en ook over soja zijn de promotors van vegetarische producten jarenlang niet open en eerlijk geweest. Daarom heb ik mij altijd terughoudend opgesteld. Maar nogmaals: ik kan nu volkomen achter die genoemde producten staan, maar ik wil geen enkele boer het brood uit de mond stoten. Zoals Herkauwer al aangeeft: ook de ZLTO-man die met een groentenstand op de jaarmarkt stond beaamde, dat er een drastische koerswijziging in de dierhouderij t.b.v. de vleesproductie nodig is. Ik verzin ook niet dat ZLTO vorig jaar op het door hen georganiseerde Megastallensymposium te Den Bosch een tafel vol vegetarische gerechten serveerde. En we hebben daar toen evenmin iemand over horen klagen. Want ook het al dan niet appreciëren en met smaak consumeren van deze producten zit méér tussen de oren dan onder de smaakpapillen!

 • no-profile-image

  boer

  Aan Ineke, Brabant. Jij weet duidelijk niet over wie jij het hebt met die ondernemer met die plannen voor een stal van 5000 zeugen. Ik zal het eens aan jouw voor een deel uitleggen. 1 Hij wil bouwen in een L.O.G. gebied, deze gebieden zijn door de overheid aangewezen om knelgevallen in het land op te lossen. De praktijk is dus dat deze schaarse ruimte in Nederland wordt weggekaapt door een aantal miljonairs zoals deze Schuttert. Ik vindt dit sowieso asociaal gedrag, maar goed. 2 Iedereen zal het met mij eens zijn dat Nederland gezien de schaarse ruimte te klein is voor deze megastallen. Waarom gaat deze schuttert niet naar b.v. Polen of de Oekraïne? Er komt toch personeel op en dan kan hij nog veel groter gaan. Kan hij er dan niet mee pronken bij de mensen?3 Schuttert is handelaar in varkens en zoals alle boeren inmiddels wel weten stroomt het geld bij deze jongens binnen, zo erg dat er gebouwd moet worden om afschrijvingen te hebben en zo de belasting nog een beetje voor te blijven. Met normaal je brood verdienen heeft dit niks meer te maken. Nog een weetje voor jouw: hij heeft b.v enige jaren geleden een 230 ha grond gekocht á zeg maar 30000 Euro is toch maar even een slordige 7 miljoen. Prima, maar het is wel geld wat verkregen is uit de varkenshandel dus weggehaald bij de varkensboeren die nog geen droog brood hebben. Dus Truusje, eerst maar eens je huiswerk doen voordat je wat roept.

 • no-profile-image

  koetje

  Laat uw licht dan eens schijnen over de oorzaak van de MKZ uitbraak in Ee/Anjum Spotvogel.Ondanks alle "onderzoek"is men er nooit achter gekomen hoe dit virus hier terecht is gekomen.Met ijskoude sanering heeft het in dit veearme-gebied weinig van doen.Of was dit soms een afleidingsmanoeuvre?

 • no-profile-image

  HANS

  Jonas , dat je jaloers bent op die gene die uitgekocht worden mag je zijn . Mocht ik hier vertrekken C Q uitgekocht worden door DLG dan zal ik dat zeker met pijn in mijn hart doen . Ik zal dan op een nieuwe plek [waar dan ook] weer van vooraf aan weer moeten opbouwen en de nieuwe omstandigheden moeten wennen. Maar reken er maar op dat er zeker er geld bij moet voor deze nieuwe stek waar dan ook . Ik hoef er niet weg , maar er is 1 koper in de toekomst in dit gebied die er belang bij heeft . Mijn toekomstige opvolger heeft zijn bestaans recht er wel , maar als daar geen opvolger uitkomt zal het als nog naar de natuur gaan . Dit gebied is nu al besmet verklaard en een ander veehouder zal hier niet naar toe gaan . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Exact, ik heb natuurlijk ook de wijsheid niet in pacht, maar voor wat betreft de vleesvervangende voeding houdt het natuurlijk niet op bij soja en tarwe. Er zijn beslist ook vele andere veldteelten zoals bijvoorbeeld peulvruchten, knol- en bolgewassen of noten, die van zichzelf al een hoge voedingswaarde hebben en rijk zijn aan koolhydraten, vezels en vitaminen. Wanneer die kunnen worden gemodificeerd, 'omgebouwd' of samengevoegd tot vleesgelijkende producten, dan zouden daaruit wellicht hoogwaardige vleesvervangers kunnen ontstaan. Ik denk dat er ook met dierlijke eiwitten kwalitatief uitmuntende en substantiële nieuwe vegetarische "voedingslijnen" te ontwikkelen zijn. Dit lijkt een tegenstrijdigheid, maar de meeste vegetariërs die ik ken gebruiken bijvoorbeeld wél melkproducten en eieren en velen eten ook vis. Op basis van die ingrediënten en in samenstelling met plantaardige grondstoffen
  zijn beslist talloze nieuwe basale voedingsproducten te ontwikkelen, die nooit tot stand kwamen vanwege de geringe omvang van het vegetarische marktsegment op de winkelschappen. Uitgangspunt moet mijns inziens wel zijn dat de ingrediënten op een zo duurzaam mogelijke wijze verkregen worden en dat de calorische waarde, de hoeveelheid vitaminen, vezels en belangrijke sporenelementen of micronutriënten vergelijkbaar zijn met de in vlees - of in andere vleesvervangende artikelen - aanwezige waarden. Het biodiesel-aspect heeft beslist ook meerdere invalshoeken die terug te voeren zijn op een andere aanwending en toepassing van akkerbouwgewassen. Te denken valt natuurlijk aan koolzaadolie, raapolie, zonnebloemolie en andere gewassen die makkelijk in ons klimaat te verbouwen zijn. Maar ik vraag mij af of er ooit wel eens is onderzocht of het sap van bijv. de paardenbloem niet ook ingrediënten bevat die hierbij dienstig kunnen zijn. Wie weet er tegenwoordig nog dat begin vorige eeuw de grondstof voor heel de Russische rubberproductie werd verkregen uit immense paardenbloemteelten op de stalinistisch- leninistische sovchozen. Wellicht zijn er andere composieten die in hun sapstroom bestanddelen bevatten die bruikbaar zijn bij de raffinage van brandstoffen. Ik zit maar even hardop te denken, maar sluit niet uit dat er op korte termijn ontdekkingen gedaan zullen worden die ook op het gebeid van energievoorziening tot een ware revolutie zullen gaan leiden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Kritische Lezer, het is Exact zoals jij schrijft en dus, Koetje Boe, Boer, Frank, Hans, Maak 't effe en anderen, ga er even rustig voor zitten en lees wat er in wérkelijkheid aan de gang is. Want nét als de Varkenspest 1997 en de Vogelgriep 2003 was ook de Mkz 2001 een in het diepste geheim door LNV geregisseerde buitenparlementaire ijskoude sectorsanering! Dictatoriaal opgezet en totalitair uitgevoerd! Hoe dat met de Vogelgriep ging heb ik destijds van dag tot dag beschreven. Maar voor de Mkz wil ik eerst even terug naar begin jaren '80. Want zolang spelen de viraal/bacteriologische LNV-machinaties al. Ik werkte destijds bij een LNV-instituut en werd op een ijskoude januaridag gebeld aan mijn Arnhems bureau door een collega van het Rijks Instituut voor Diergeneeskunde in Lelystad. Er bleek aan het Wrakkenpad onder Creil in de NOP een uitbraak van Mkz te zijn en men zocht naar mogelijkheden om daarvan de wilde ganzen de schuld te geven. Ik heb dat toen weten te nuanceren en hoorde een paar jaar later in de wandelgangen dat het "een opzettelijke besmetting in een veehouderij-luw gebied" was geweest. Een proef!!! Dat verklaarde voor mij ook de nurkse reactie van die Lelystadse collega toen ik hem destijds adviseerde om eerst eens na te gaan of er 'niet een onvoorzichtige laborant slordig is geweest met het uitkloppen van lab-kleedjes aan de IJsselmeerdijk! In 1997 meende ik aanvankelijk dat de Varkenspestuitbraak bij Venhorst een gevolg was van mesttransporten vanuit de Gemertse Mestbank naar Oost Duitsland (expliciet uit eigen waarneming: Bauernhof Marienwerdt in de Friedlaender Grosse Wiesen dichtbij de Poolse grens, waar voor Wildschweinpest werd gewaarschuwd en Mestac-wagens van Kustjens Milsbeek heen en weer pendelden!) maar ik ben er nu wel van overtuigd dat toen ook de virale uitstrooihand van LNV aan het werk is geweest. Zéker werd dat in 2003 met de Vogelgriep en het ligt voor de hand dat ook de geitensector niet door middel van een onoplettende Sinterklaas aan de Q-koorts is gekomen. Inderdaad Kritische Lezer, ook de Mestwetgeving staat in directe relatie tot deze vuile LNV-spelletjes. En ik heb al eens eerder beschreven hoe ik door een gelukkig toeval in 2001/2002 kon meewerken aan de landelijke bodemwaterkartering op uitspoelingsgevoelige gronden. Ten behoeve van de nieuwe mestwetgeving! En ik heb ook al eens beschreven hoe ik meemaakte dat alle gebieden waarin ik die karteringen moest uitvoeren "toevallig" precies overeen bleken te komen met 'landschappelijke reconstructiegebieden' waarvoor enkele deuren vanaf mijn werkkamer een projectteam samengesteld werd. Dit is allemaal na te lezen in de dossiers 'de Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie'.

 • no-profile-image

  HANS

  De krachtvoer en ruwvoer prijzen lopen ook al op , maar ja dat zien ze niet in het haagse . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. De vinding van TH Twente is praktijk rijp en kan onder voorwaarden worden ingezet bij particulieren zo ik lees op de site van BGT. Ik zal me er eens naar verstaan.

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel voor zover ik begrepen heb, zijn er samenwerkingen gestart met Grote oliemaatschappijen. Deze (kunst) minerale olie kan eenvoudig via bestaande kanalen worden bewerkt en verwerkt tot in de auto tank. Als de berichtgeving in lokale kranten klopt wordt er een hele nieuwbouw wijk via dit systeem van energie voorzien doormiddel van snoeihout. De eerst >olie< fabrieken draaien al vele jaren en leveren houtskool (steenkool) de voorloper van olie. Het proces is niets anders dan het nabootsen van de natuur, alleen dan in enkele seconden.

 • no-profile-image

  gert

  Verburg vind het niet nodig om de toeslagen in Nederland eerder uit te betalen ondanks rondom tien !

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel, je idee over de giga bedrijven is niet deoplossing voor het voedsel vraagstuk. Zogauw ieder werker in de landbouw gehouden is aan een CAO worden de overuren (nu gratis) dubbel berekend. De verwerker en verkoper verdient zijn marge, de primaire landbouw niet. Ik heb tig russen gesproken die hun eigen primaire landbouw willen want van land tot bord is de winst goed. Alleen de winst komt pas n a het boerenerf en dat inzicht ontbreekt daar. In de westelijke wereld is dit fenomeen wel duidelijk dankzij de vele >planbureau's en statistekien over duidelijk. ik heb het gevoel dat de Giga bedrijven een kleine kostenwinst realiseren maar een grotere kostenpost aan infrastrctuur, milieu bescherming en bureaucratie. (Boer doet administratie op zondag oj 's avonds, bij Giga is het de secretaresse en boekhouder in werktijd. Om van al de boodschapjes die de gezinsleden er even bij doen, komen voor rekening van de overhead.) In Rusland is een apparte auto met man standby om bij pech op zoek te gaan naar onderdelen of medicijnen etc. Bedrijven te groot om in ieder dorp een dealer of veearst te hebben, dus naar de dealer al gauw 200 km karren. Zal elders in de grootschalige wereld niet anders zijn.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Verdorie mensen, dit forum moet niet weer gaan ontaarden in gezeur over hoge krachtvoer- of lage melkprijzen. Het is nou juist zo vreselijk belangrijk om met elkaar van gedachten te wisselen over de psychische impact die de hele financiële sores voor de boer en zijn gezin heeft. Liefst vanuit een opbouwende invalshoek, want er is al ruimschoots genoeg ellende!

 • no-profile-image

  pietermanknecht

  Ik als piet heb nog een tip het is bijna 5dec. Neem een ASBACH URALT 38 % VOL (is een tig keer GEDIS WIJN ui duitslan) daarna vol je je GOED >

 • no-profile-image

  onno

  Dus dan toch weer naar een nieuwe vorm van cooperatie gedachte waar de meeste prijs fluctuaties worden genivelleerd. En wat het ook doet, dat men meer open gaat discussieren over hoe het echt met iemands bedrijf gaat, niet meer het gevoel hebben dat men overal alleen voor staat..Hard van buiten, zacht van binnen. De ferrero rocher in de landbouw.

 • no-profile-image

  Han

  Teun was de kostprijs maar de leidraad, dan waren er minder boeren met stress. NEE de laagste kostprijs ergens op de wereld is >leidraad<. Hier wringt de schoen, als ik bereid ben mijn overchot te dumpen, dan is dat de prijs voor de hele wereld. Om nu de boeren aan het werk te houden, kwam de kreet >honger de wereld uit en daar kunt u als boer voor zorgen<. Dit is manpulatie en mentale onderdrukking.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Hoe zouden bij boeren financieële problemen kunnen onstaan? Laat ik proberen daar een voorbeeld van te geven aangaande de melkveehouderij. Stel er zijn twee identieke melkveehouders. Maar bij de ene liggen de bedrijfgebouwen mooi centraal tussen de weilanden die bij het bedrijf horen, en bij de ander liggen de bedrijfsgebouwen aan de rand van de bijbehorende weilanden. De afstanden die de "centrale" boer moet afleggen voor voederwinning en mestuitrijden is de helft korter dan bij de bij de "rand" boer. Met een schets op een A4tje is dat met lineaal simpel te berekenen. In de praktijk betekent dit dat de "centrale"boer veel minder tijd en kosten nodig heeft voor voederwinning en mestuitrijden dan de "rand" boer. (Scheelt een slok op een borrel) Vooral wanneer de werken door de loonwerker worden gedaan. De "centrale" boer heeft door de topografische ligging ten alle tijde een concurrentievoordeel op de "rand"boer. Zo heb je in de praktijk meteen een verschillende kostprijs berekening van twee identieke melkveehouders op papier....!!!!!
  In mijn omgeving zijn in levende lijve twee melkveehouders die aan mijn bovenstaande beschrijving voldoen. Bij de bedrijfsvoering van mijn bekende "centrale" melkveehouder gaat alles voortvarend, maar bij mijn bekende "rand"melkveehouder is het steeds hommeles met de bedrijfsvoering, opvolging etc. Zo zie je dat in de melkveehouderij de topografische ligging van bedrijfsgebouwen en weilanden invloed hebben op de financieële resultaten.
  Maar ja, beleidsmakers gaan alleen uit standaardboerenbedrijven op papier en houden geen rekening met praktijk omstandigheden qua topografische of zelfs geografische ligging. Er is dus geen staandaard boerenbedrijf bedrijf in de praktijk. En volgens de papieren is de "centrale" melkveehouder dan een betere ondernemer dan de "rand"melkveehouder. Terwijl dat in werkelijkheid best eens andersom kan zijn. (Vind ik zelf ook van de twee genoemde melkveehouders uit mijn omgeving) Gek genoeg raakt dus de "rand" melkveehouder door de topografische ligging in de financieële problemen, terwijl hij/zij daar niets aan kan doen. Om gek van te worden.

 • no-profile-image

  Han

  Exact. Mijn vader heeft mij vroeger ook ontraden boer te worden, toch ben ik begonnen en na 20 jaar werken en een kipper vol ervaring rijker, moest ik hem gelijk geven en ben opgestapt ondanks alle positieve berichten over wereld wijde vraag, die Wijffels rond stooide bij alle boeren, die horen wilden. Hij vergat te vertellen, dat al die vraag zonder geld zat en nog zit. Mijn advies zou dan ook zijn aan de jeugd zorg voor een brede opleiding kun je altijd nog boer worden maar ook iets anders. Adviseer de jeugd om de vreemde talen zeker in het pakket te stoppen. Bedrijfsleven schreeuwt om meer taligen, voor een boer maakt het de wereld ook opener.

 • no-profile-image

  Han

  George Soross. Als je doet als een ander, vergaat het je als de ander. Ja inderdaad ik wens tegen de stroom in te zwemmen, omdat ik niet wil verzuipen in de eerste de beste stroomversnelling. Ik zie eenvoudig dat de huidige weg een doodlopende steeg zal blijken te zijn. Mijn idee heeft niets te maken met kapitalistisch of socialistisch of wat dan ook, ik wil eenvoudig de landbouw uit de klauwen van grootkapitaal houden en het platteland leefbaar houden. Als we al niet the point of no return zijn gepasseerd.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Jonas, dit is toch een fantastische aanzet voor een diepergaande discussie! Hoe ervaart men deze zaken zélf? Hoe gaat men om met financiële tegenvallers? Hoe probeert men bedrijfsmatige tegenslagen op te vangen en te verwerken? Vanzelfsprekend komen ook in zaken die de psyche betreffen de wereldlijke 'dingen van alledag' op de voorgrond. Maar het gaat er vooral om de frictiepunten in het eigen leven te herkennen, te benoemen en hen een plaats te geven. Dan struikel je er niet meer zo gauw over en komt er ruimte om het blikveld wat breder te richten. Want het grootste gevaar van een psychische crisis is nu eenmaal, om totaal vereenzaamd in zichzelf gekeerd te verdwalen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jawel Kritische Lezer, maar psychische problemen lost men niet op door oeverloos de te lage prijzen, de te strenge regels, de ondeugdelijke wetgeving, de linkse kerk en wat al niet meer in de ruif te gooien. Daarvan is iedereen immers oververzadigd. Het moet er juist om gaan, uit die verstikkende impasse te komen want dat is namelijk een van de hoofdredenen waardoor boeren in een isolement komen waaruit ze geen andere weg terug meer zien dan de weg van zelfdoding. En het is vele malen zinvoller om in dit forum daarover te discussiëren dan telkenmale maar weer kruiwagens die gevuld zijn met dezelfde lading leeg te kieperen.

 • no-profile-image

  exact

  Effe dimmen Katja. Je bent een arrogant door te denken dat jij het allemaal wel even beter zal doen. Altijd geleerd dat hetgeen een mens uitkraamt aan scheldwoorden alles zegt over de innerlijke gesteldheid van zo iemand. Tijd voor een therapeut lijkt me! Ik hoef niet zonodig het CDA aan te hangen, maar je stukje is van een zelden waargenomen links simplisme.

 • no-profile-image

  HANS

  Katja ben gedeeltelijk met je eens , maar de banken crisis of debacle van ABN- FORTUS , ging daar woutertje bos niet over en is deze niet van de .... , regeerde wel de afgelopen regeerperiode als financieel directeur over geheel NEDERLAND . Verder doet jou verhaal in dit forum niet ter zake . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Monique Vos

  En wie is er beter dan een boer,
  Die van de wereld hoort,
  En hij ploegt niet, wat er al geschiedt
  Op deze akker voort.
  Zo menigeen lei de ploegstaart om,
  En deed het werk niet voort,
  Maar de leeuwerik zong hetzelfde lied,
  En de boer hij ploegde voort.
  Een stem sprak tot aarde, hemel en zee, en de boer heeft haar gehoord:
  "Ter wille van de boer die ploegt
  Besta de wereld voort!" (Uit de Ballade van de boer - J.W.F. Werumeus Buning, 1891-1958)

 • no-profile-image

  spotvogel

  George, ik kapittel helemaal niet, maar probeer gewoon wat lijn in de discussie te houden. Want er wordt door Nederlandse agrariërs veel te weinig inhoudelijk over de immateriële kanten van de zaak gepraat. Oké Koetje Boe, dan hebben wij het dus feitelijk over hetzelfde. Het almaar zwaardere (en duurdere) materieel vereist ook steeds zwaardere investeringen in de terreingesteldheid en maakt deel uit van het absurde 'veel is mooi en groot is prachtig-syndroom' waardoor onze Nederlandse landbouw en veehouderij al vanaf de jaren '60 bezwangerd is geraakt. En zo rijden er dus in natte veenweidegebieden, rivier- en beekdalen of op slotenrijke vette kleiakkers machines rond, die feitelijk ontworpen zijn voor eindeloos grote farms en ranches in Noord Amerika of voor Kol- en Sovchozen in het vroegere oostblok. Op onze, vaak letterlijk postzegelkleine, percelen doet dat ronduit idioot aan. Vervolgens moet de boer dus zijn kavels weer aan die nieuwe generatie machines gaan aanpassen. Want hij moet immers méé in de vaart der volkeren. Maar over wélke volkeren praten we dan eigenlijk? En wie betaalt uiteindelijk de rekening? Niet 'Wijffels', Verburg of de Jager, maar de boer!! En die boer moet zijn bedrijf runnen en zijn inkomen verdienen met het beetje contant geld dat hij, dankzij al die opgelegde mega-investeringen en de wurgende schuldenlast, nog heel diep uit zijn huishoudportemonnee kan oplepelen. Beste Han, ik denk dat het gros van de Nederlandse boeren anno 2010 dermate diep in de schulden is beland, dat zélfs de spreekwoordelijke broek die men aan de kont heeft nog van de Rabobank is. Want die bank wist van meet af aan precies waarmee men bezig was. Namelijk met het zich op termijn toe-eigenen van het ware kapitaal dat elke zelfstandige boer van huis uit bezat. Grond en gebouwen!

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, je kan de bank wel de schuld geven, maar ik zou niet weten hoe agrarisch NL er dan uit zou moeten zien. Het is niet de schuld van de bank dat loonlasten, machines en alle andere kosten hoog zijn opgelopen. Om verder te kunnen en een menswaardig bestaan te kunnen blijven behouden is er geen andere keuze dan investeren. Deels in vervangingen, in arbeid en in vernieuwingen. De bedrijven die niet meegingen in die race zijn reeds lang geleden afgehaakt. Globaal zie ik de loonlasten en de macht van grote toeleverende en verwerkende bedrijven als grootste boosdoeners, waardoor we wel genoodzaakt zijn om bij banken aan te kloppen. Een bank heeft mij nog nooit verplicht om te investeren, dus van mij zul je nooit een verwijt horen richting banken. Zij zijn oorzaak nummer 1 dat ik mijn fantastische beroep nog kan uitvoeren. Aan de ondernemer om geen stomme dingen te doen, maar dat is logisch.

 • no-profile-image

  koetje

  Net als een scheepsbouwer een hogere staalprijs doorberekend aan zijn klanten,een timmerman het hout en de spijkers,zo zouden boeren gestegen kosten moeten doorberekenen in de opbrengstprijzen.Die Canadezen hebben het niet zo slecht bedacht,kostprijs hoger,melkprijs hoger.Voor graan enz kun je dit ook bedenken.Maar zolang de EU voor de wereldmarkt wil gaan zal er niets veranderen,daarom de muren van Fort Europa veel hoger metselen.Tegen Brasil en die landen kunnen wij hier nooit op,al bouw je nog zulke grote veestallen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Natuurboer, jij schetst een heel helder beeld van de hele materie, dat veel stof tot nadenken kan geven. Jammer dat de Fryske boer weer met zo'n slikken of stikkenverhaal op de proppen komt. Want er zijn beslist andere mogelijkheden om de ratrace-impasse te doorbreken. Maar dat begint door er constructief over te brainstormen. Mensen die er maar van uitgaan dat alles toch wel zal blijven zoals het nu al veel te lang is, lijken dus eerder gebrainwashed te zijn dan dat zij de zaken nog in een helder perspectief bekijken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  William, ik zeg, denk of suggereer helemaal niet dat ik weet hoe jullie verder moeten boeren. Ik probeer alleen maar om enige richting en vorm aan de discussie te geven, omdat de ware problematiek altijd consequent verdrongen en verzwegen wordt. Ik was een van de eersten die de psychische nood van veel boeren zwart op wit beschreef en jij hoeft mij niet te schofferen omdat ik mij over heel veel boeren grote zorgen maak. Mogelijk biedt dit forum voor enkelen van hen aanknopingspunten waardoor zij hopeloos lijkende situaties in een iets ander perspectief gaan zien. Door er met collega's over te communiceren! Dan zou ik al heel erg blij zijn.

 • no-profile-image

  boer

  De oplossing is heel simpel: minder produceren. Eenvoudiger kan het niet. Overigens is dit landje toch al lang bankroet met een staatsschuld van een 400 miljard euro in 2013. En welk gezin kan tegenwoordig nog wel normaal rondkomen? Dus wanneer gaat de boel echt exploderen? Miep zit wel lekker in haar gouden koets te zwaaien, maar weet absoluut niet wat er zich afspeelt in de samenleving.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste William ik dramatiseer de hele sector absoluut niet. Maar doordat ik voor mijn werk letterlijk 'overal' kom en dan met heel veel boeren praat, meen ik toch wel een beetje kijk te hebben op hetgeen er onder de boerenstand speelt. Want na een eerste gekeuvel over koetjes en kalfjes weet ik het gesprek altijd op concrete zaken te brengen. En zo ontstaat dan een realistisch beeld van de hoed en de rand. Daar word ik vaak niet vrolijk van en daarom vind ik het belangrijk dat er een platform ontstaat waarop men zich- desnoods anoniem- uit kan spreken en met anderen over eigen of elkaars problemen en vragen van gedachten kan wisselen. Internet is daarvoor een prachtmedium! Vroeger kwam ik vaak in Kamerik Meijzijde en - Teijlingen en in de Kanis. Katholiek naast of tegenover gereformeerd. De boerderijen diep de polder in en ieder op zijn eigen eiland. Daar waren naaste buren die nooit kontakt met elkaar hadden! Gelukkig kan er nu gemakkelijk over zulke oude grenzen heen gecommuniceerd worden. Dat opent vele nieuwe vensters op de toekomst.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Voor ons is het ook geen uitgemaakte zaak dat de kinderen overnemen. Liever niet zelfs.

 • no-profile-image

  boerin

  Als dat zo is, Han, heb je volgens mij de oorzaak van de problemen beet. Boer worden, terwijl je er zelf niet achter staat, of om de verkeerde redenen, is volgens mij gedoemd te mislukken. Zodra bedrijf of gezin een keuze wordt, is er al iets mis, want dit kan heel goed gecombineerd worden.

 • no-profile-image

  Han

  Monique. Hier nog een literaire uitspraak nu van Staring. "De boer hij bouwde vleugels aan zijn stal. Hij bouwde vleugels aan zijn huis. Hoe goed dat alles vliegen zal".

 • no-profile-image

  HANS

  William , ik zou graag die 60 cent de liter willen hebben , dit betekend niet dat er dan een nieuwe stal zal komen voor bijvoorbeeld 199 koeien zeer zeker niet . De huidige omvang van 60 melkkoeien zal dan gewoon in stand blijven wij redden ons er prima mee. De oude melkstal en tanklokaal zal dan als eerste vernieuwd en gemoderniseerd worden. Trouwens de bouw vergunning is al binnen . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  fryske boer

  Han heeft wel wat gelijk in veel gezinnen werkt het zo. Ik heb zelf 2 jongens van bijna twintig en het zit er gewoon niet in dat ze het bedrijf overnemen. Trekkerrijden is leuk maar van vee of adminestratie moeten ze niks hebben. Ergens vind ik het wel jamer maar het is beter zo.Als je er niet 100% voor gaan wil gewoon niet aan beginnen en ik wil zelf niet tot mijn tachtigste de zaakjes voor hun regelen. Maar in omgeving en in familie word inderdaad vaak met onbegrip gereageerd. Een bedrijf zo klaar voor de toekomst en dan geen boer worden, Zij kiezen voor techniekkant en ik hoop dat zij daar gelukkig mee worden zo zie ik dat. Koetje boe falen doet iedereen wel eens ook ik mis wel kansen maar waar het mij om gaat dat een heleboel mensen dan overal excuses zoeken . Als het echt misgaat op tijd conclusie trekken en bedrijf beeindigen is geen schande als je maar eerlijk tegen jezelf blijft

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik lees veel belangrijke en verstandige dingen nu. Vroeger was boer worden vaak al van jongs af aan een uitgemaakte zaak op familiebedrijven. Het zat inderdaad letterlijk 'in de genen'. De zoon of zoons die het bedrijf voortzetten bezochten meestal de lagere-en/of middelbare land- of tuinbouwschool (een enkeling ook de hogere landbouwschool) en daar bleef het vaak bij. Nu tegenwoordig bedrijfsvoortzetting minder vanzelfsprekend is geworden dan het vroeger was, doet de jonge generatie er heel goed en verstandig aan om niet op één paard te wedden maar om, naast een agrarische scholing, ook van één of meerdere andere vakken diploma's of getuigschriften te behalen. Zeer belangrijk is daarbij het beheersen van vreemde talen. Want met alleen de moerstaal komt men tegenwoordig niet erg ver meer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han en Teun, ik ben het met jullie eens. Vroeger hoorde ik boeren nooit erover praten dat zij 'de wereld moesten voeden'. Dat is inderdaad aangeprate onzin. Boeren zijn ondernemers die op hun bedrijf voedsel van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren, dat vervolgens contractueel verzilverd of vrij verhandeld wordt. Daar houdt de verantwoordelijheid van de boer op! Honger in de Sahel of in Darfur is helemaal niet het pakkie-an van de boer. Hij/zij verkrijgt geld uit zelfgeproduceerde producten en het doet er niet toe of die 'om de hoek' danwel aan de andere kant van de wereld verkocht en opgegeten worden. Het enige wat er wél toe doet is, dat de boer/tuinder een onbesproken goede prijs voor zijn/haar producten dient te krijgen. Dus niet een kostendekkende fooi, maar een volwaardig inkomensbestandeel. En DAAR wringt hem de schoen al tientallen jaren! Dat is absoluut niet de schuld van de consument, maar van politiek en handel! Het is evident dat de bulk van het aantal psychische problemen bij de boerenstand een direct gevolg is van de wijze waarop de agrarische sector al jarenlang door politiek, banken en bedrijfsleven in een wurgende tang wordt gehouden. Daarop zou de discussie zich dus moeten toespitsen. Want in de tijd die ik nodig had om dit stuk te typen is er alweer ergens in ons land een boer doende om zijn bedrijf te beeindigen!

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. De mannen die steeds terug komen op >lage prijzen<, >stalgrootte per dier< of >mestbeleid< etc. Durft niet te zeggen dat ze balen van de slechte financieen en de geestelijke druk op het gezin en henzelf of het feit dat de opvolger er de brui aan geeft. Ze durven niet openlijk de problemen benoemen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Natuurboer, een prachtige uiteenzetting en een waardevolle aanzet tot een discussie over bedrijfsefficiëncy. Het valt mij nogal eens op dat er bij het grassen of maiskneuzen in de polder vaak wordt gekuild op een hoek van het perceel. Dat spaart natuurlijk veel heen en weer rijden bij het kuilwerk en ook scheelt het ruimte op of bij het erf, maar dit heeft wel als konsekwentie dat er dan in de winterdag heel vaak behoorlijk ver en vaak gereden moet worden om het voer naar de stal te halen. Hetzelfde geldt voor het in het land optassen van hooibalen. Op jaarbasis gaat er best veel tijd- en geld- zitten in al die ritjes de polder in.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank je Han en jij hebt ook weer groot gelijk. Boeren vliegen elkaar aldoor in de haren over zaken die feitelijk alleen maar in de marge horen te spelen. Daar wordt dan weer misbruik van gemaakt door lieden, bedrijven of organisaties die over de ruggen van de boerenstand het grote geld weggraaien. Dit forum kan een heel waardevol medium, vraagbaak én naslagwerk worden als iedereen er open en eerlijk de discussie in aangaat over zaken die er Wérkelijk toe doen. En daarbij speelt de prijs van nuchtere kalveren, uitgelegde hennen, vroeg gezaaide brouwgerst of laat gerooide suikerbieten geen enkele rol. Het gaat erom de dingen des levens te benoemen en te bespreken. Al die andere onderwerpen zijn immers al tienduizenden keren over tafel gegaan. Benoem jouw emotioneel-psychische hete hangijzers en bespreek die met lotgenoten. Dan komen we allemaal een stapje verder en wordt het leven voor een aantal medemensen wellicht wat draaglijker.

 • no-profile-image

  HANS

  Natuurboer, ik zou bijna denken dat je het over mijn bedrijf hebt . Maar het is gewoon geweldig als je het land rond het bedrijf hebt liggen . Als straks de mais er af gaat ,betekend ook dat ze binnen 1 minuut bij de bult zijn om te lossen . De hakselaar zal eigelijk bij ons nooit stilstaan . Deze zomer hielp een buurman mij bij het inkuilen met zijn wagen , hij wist niet wat hem over kwam zo vlot ging het . 4 vrachten in een uur is de normaalste zaak bij mij . Hij gaf aan als hij op het uiterste stuk land het gras er af moet halen er 2 vrachten zo'n 50 min over doet . Dit zelfde heb je ook met mest rijden . De dichts bij zijnde perselen kun je wel 5 tanken per uur doen . Voor mij is dit een ideale lokatie om te boeren. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  natuurboer

  Hans, mooi dat je bedrijf centraal in je weilanden en maisvelden ligt. Zit je goed met de kostprijs voor voederwinning en mestrijden. Alleen ik vrees dat het LEI de kostprijs van jouw voederwinning en mestrijden hanteert als een standaard kostprijs voor allle melkveehouders in Nederland. Volgens het LEI moet dan ook je buurman (met percelen verder weg) aan die standaard voldoen . Terwijl dat topografisch gezien niet kan. En wanneer kostprijs en melkprijs bij jouw in evenwicht zijn. Dan draait bij dezelfde melkprijs jouw buurman met verlies. Terwijl jullie beide dezelfde ondernemerskwaliteiten bezitten. Beleidsmakers gaan aan dit gegeven voorbij en hanteren op papier alleen standaardwaarden. Maar dan dreigt er wel één en ander scheef te lopen in de economie van de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  Maai de Vlegel

  Die grote machines zijn doorgaans van loonwerkers. Wel bij de les blijven Spotvogel. En daarnaast zijn er zat boeren die loonwerkers proberen uit te zuigen. Net als anderen boeren uitzuigen. Zo onschuldig zijn boeren niet. Ik ken de praktijk ook goed. Daar zit ook volk tussen dat een ander niets gunt. Die rekenen zich vaak wel tot de overblijvers. Praat me er niet van.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Dat die discusie hier nog steeds loopt ! Terwijl het zo simpel is Stoppen moeten wij vroeg of laat allemaal.En de opbrengst prijs sturen is nu eenmaal bijna onmogelijk,kostprijs verschillen blijven er altijd de een is gewoon slimmer dan de ander ,er zijn mensen die het met 40 koeien razend druk hebben terwijl een ander fluitend 150 verzorgd 40 koeien 20 ha akkerbouw 500 mestvarkens het zijn nu hobbyboeren dat is de tijd en die kun je niet terugdraaien en wie vooruit wil moet vaak geld lenen . nou ik kan je wel vertelen dat gaat volledig uit vrije wil , ik ben er nooit toe gedwongen. Als iemand niet mee wilin deze zgn ratrace staat dat hem vrij maar je word geheid een stopper. verder zou ik alle klagers willen zeggen denk er eens over na of je wilt ruilen met een ambtenaar of iemand in fabriek ik zou zeggen tel je zegeningen.

 • no-profile-image

  Han

  William Zegveld. Heb jij wel eens de documentaires uit Amerika gezien, het land met de in jouw ogen grootte en dus levensvatbare bedrijven? Hier was eind 20 ste eeuw een golf aan zelfmoorden en faillisementen onder boeren. Ik durf hier en aan het in eenstorten van de Oost Europese landbouw de conclusie verbinden dat er bij het huidige beleid >haal van het platteland,wat je kunt< geef ze een fooi en ze zijn tevreden. Hier zijn de reuze bedrijven in Oost Europa aan heen gegaan. Voor zover het groot kapitaal investeert in landbouw is het met de achterliggende gedachte >op termijn wordt deze waardeloze grond DUUR<. ze investeren voornamelijk in gebieden die nog ontgonnen moeten worden of waar de ontwikkleing op een zeer laag pijl staan en de kans op waarde stijging dan ook reeel is. Een andere groep investeerders zijn Chinesen en Olieboeren uit het Midden Oosten zij willen zelf supporting worden en niet afhankelijk zijn / blijven van de westerse landbouw.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Gedsie, kunnen jullie een beetje bij de les blijven svp. Het is hier geen datingside voor boeren die de grond onder de voeten kwijt zijn.

 • no-profile-image

  werken en stoppen en schaalvergroten

  wij hebben in iedere Gemeenten van nederland op dit moment nog 170 boerenbedrijven gemiddeld.Wij gaan er vanuit dat wij met beleid en alles op de goede weg zitten.Als je weet dat er dagelijks 7 stoppers zijn;dan zij er als dit in hetzelfde tempo zo doorgaat over 20 jaren nog 70 boeren bedrijven per grote Gemeente over.Als deze goed verdienen worde zij schatrijk .is dit wat wij willen?

 • no-profile-image

  william

  he drijfzandboer met wie bedoel je: usa is tever weg, spotvogel is te oud en met een fries ga ik natuurlijk niet samen wonen haha. bovendien heb ik al een geweldig leuk boerinnetje gevonden maar dat doet hier helemaal niet terzake.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  William, als ik ergens kotsmisselijk van word is het wel van de kreet 'van bedreigingen kansen maken'. De situatie die Koetje Boe schetst komt maar al te vaak voor. Feit is en blijft: als de overheid iets wil, dan zal zij daarvoor moeten betalen, PUNT!! Het gaat niet aan om de rekening bij de boer neer te leggen. Tenslotte is het inderdaad, zoals Koetje Boe al aangeeft "algemeen belang" (hoewel ik me weleens afvraag hoe algemeen dat belang is).

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, dank voor je mooie woorden. Toch is mij altijd voorgehouden dat we voeding moeten produceren om mensen te kunnen voeden. Mijn grootvader en vader maakten tijden mee dat voeding voor iedereen niet vanzelfsprekend was en zagen ons werk als heel belangrijk om die reden. Dat is me met de paplepel bij gebracht. Ik denk daar inmiddels toch wel wat anders over en ben het dus wel met je bijdrage eens. Ook Han slaat de spijker op zijn kop, maar wat in de wereld kunnen we ertegen ondernemen? Ik overweeg toch om mijn kinderen een andere beroepskeuze te adviseren, maar dat snijdt diep in mijn boerenhart. Goed, met ouder worden ga je misschien anders de wereld inkijken en eigenlijk hoop ik dat mijn kinderen mijn mening terzijde schuiven en vol enthousiasme verder willen doen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han en Koetje Boe we begrijpen elkaar verkeerd. Ik bedoel dat de overheid (LNV) het de boeren zo tégen maakt om er zoveel mogelijk te laten stoppen en zo ruimte te maken voor de mega- en gigabedrijven. Maar ik wilde het liever over de emotioneel- psychische kant voor boer en gezin hebben. Want daarover ging het artikel feitelijk ook.

 • no-profile-image

  fryske boer

  William uit Zegveld heeft goede kijk op de zaak. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en waar ik nou echt hekel aan heb is iedereen de schuld geven overal een complot zien en eigen falen niet willen zien.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Daardoor blijft de concurrentiedruk van buiten in de EU beperkt. Europa laat volgens Smit zonder liberaler, offensiever beleid, kansen liggen. Hoewel Europa weinig areaal meer kan winnen, kan met meer blootstelling aan buitenlandse importstromen een meer competitieve landbouw worden gestimuleerd. --------Dit artikel staat elders op het Agd. Dit artikel is geschreven door iemand van de Rabo.Eeen paar steek woorden:LIBRALER en COMPETITIEVER. Met andere woorden het moet nog scherper en goedkoper.Ik vraag me wel af voor wie dit beter zou moeten zijn. De coöperatie krijgt nog meer macht en haar leden ..? zij ploegen voort

 • no-profile-image

  william

  gelukkig weet onze spotvogel weer precies hoe wij verder moeten boeren. Laat iedereen lekker zijn eigen plan trekken dat houd het veelzijdig zodat we wat van elkaar kunnen leren. En het is in alle sectoren hetzelfde; degene met de laagste kostprijs blijven meestal over, dat heet marktwerking. En stel dat we nu opeens allemaal 60 cent voor de melk gaan krijgen en alle betaalde en onbetaalde kosten vergoed worden wat gaat er dan gebeuren denk je? hetzelfde als in 2009 waarschijnlijk toen iedereen gouden bergen dacht te zien. Nee boeren hebben een hekel aan een lage melkprijs maar een nog grotere hekel aan belasting betalen dus die ratrace van je gaat dan nog heel wat sneller. laat alles maar lekker bij het oude dan zijn we volgens mij het beste af. (ouderwets hé voor iemand van 27)

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je zegt het goed, Spotvogel: FORMEEL leven we in een vrij en democratisch land...

 • no-profile-image

  koetje

  Fryske boer,sommige boeren hebben alle redenen om het excuus ergens anders te zoeken.Het zal je maar gebeuren,bedrijf verplaatst naar een plek waarvan je denkt iets leuks op te bouwen,komt de overheid jaren later met leuke plannetjes om een groot deel van je huiskavel om te zetten in natuur.Of een nieuwe weg die je bedrijf doormidden klieft,gewoon zaken die je niet op voorhand kunt voorzien.De overheid speelt met boeren alsof ze strandballen zijn.

 • no-profile-image

  exact

  Nog wat over ZZP'ers. De schaalvergroting vergroot de behoefte aan extra personeel. In groeiscenario's is gaat men vaak van laagbetaalde krachten uit. Maar door de loonontwikkeling (incl. sociale lasten) die scheef loopt met de opbrengstprijzen gaat meestal daar de schoen wringen. Dus is er het fenomeen ZZP gekomen. Relatief goedkoop en geen molensteen waar kleine ondernemingen (want ook schaalvergrotende landbouwbedrijven blijven dat) aan kapot gaan. Want dat gaan ze, als werknemers vast zijn aangenomen en niet voldoen, dan wel een te hoog ziekteverzuim geven. En Hans, je hebt misschien gelijk in je constatering over de omgang met ZZP'ers, doch voor mij praat je (mens)visie. Leuk (OK, niet leuk) voor een keertje, maar op lange termijn kun je zo niet met mensen omgaan.

 • no-profile-image

  Regelmatig

  Ik wist dat er veel (Verborgen) leed is in de sector maar hier schrik ik toch echt wel van!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Jippie spotvogel is weer terug van vakantie en kan weer reklame maken voor zichzelf...Enz enz.

 • no-profile-image

  Han

  @Spotvogel. Ik ben het met je analyze eens. Ik zie de wijkers ook niet als loozers maar als ondernemers, die hun verantwoording nemen jegens hun gezin en hun eigen leven. Boeren is een pracht vak, maar zeker geen way of live maar een way of living. Al de boeren die vinden, dat het een way of live is en dat zij de wereld bevolking moeten voeden tegen elke prijs, verdienen niet meer dan ze nu krijgen van de koek. Naar mijn idee moeten de boeren mondiaal eens op komen voor hun belangen en zich niet langer tegen elkaar laten uitspelen. We spreken hier over de zelfdoding bij boeren, eind 20 ste eeuw was dit in Amerika al een erkend gegeven en werden er bij gedwongen verkopingen geen goederen gekocht voor een redelijke handels waarde. De collega's kochten alles voor afbraak prijzen en gaven het terug aan de boer, zodat hij met een schoon schip verder kon. Dit komt bij de Nederlandse boeren niet op, zij zien koopjes. De laatste berichten uit Amerika zijn, dat er bijna geen boer meer voor "dierenmishandeling" wegens persoonlijke problemen wordt aangeklaagd, de collega's nemen de dieren onder hun hoede en zorgen voor voer, water etc. Tot de eigenaar een oplossing heeft gevonden voor zijn probleem. Op deze wijze voorkomen dat DE landbouw aan de schandpaal komt. Kom hier eens om in het zgn. sociale Nederland waar je jaren dood op je bed kunt liggen zonder dat er iemand je mist.
  Terug naar de diepere oorzaak van het probleem, moeten we dat niet zoeken in het feit dat mondiaal de prijzen op een dramatisch laag niveau liggen, omdat we allemaal geloven dat onze collega / concurrent aan de andere kant van de aarde goedkoper kan dan wij. Ik kwam hier achter in de 70 er jaren in een gepsrek met Franse boeren, die werd voorgehouden, dat wij goedkoper produceerden dan zij en onze voormannen ons steeds voor hielden dat de Fransen door hun schaal grote goedkoper waren dan wij. Zie hier een deel van het landbouw probleem, valse voorlichting door foute uitgangspunten. We rekenen doorgaans onze kosten per ha en niet per kilo product. ik bedoel als de machine kosten door 2 x zoveel ha's 60 % zijn per ha zijn dan bij het kleien bedrijf, maar de opbrengst is door klimaat verschillen de helft dan zal de kilo prijs toch hoger uitkomen ondanks de grotere oppervlakte. Hier zit de grootste denk fout die iedere boer maakt. Groot is dus lang niet altijd goedkoper.

 • no-profile-image

  william

  Als dat tekort in werkelijkheid inderdaad lijkt mee te vallen dan zal de prijs oplopen, en dat gebeurd volgens mij momenteel ook. Maar we zijn hoe dan ook afhankelijk van de wereldmarkt, natuurlijk zit het grote geld bij de handelaren en niet bij de boer maar daar veranderen we met elkaar niets aan ben ik bang. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken en daarbij zul je denk ik moeten rekenen met prijzen zoals ze betaald worden. Spotvogel ik weet best wel dat sommige boeren zich heel lang gek hebben laten maken (en nog steeds) maar kun je dat ondernemersschap noemen? Die categorie boeren help je niet met een hogere melkprijs denk ik, die hebben andere hulp nodig.

 • no-profile-image

  william

  fryske boer ik ben het met je eens, de soep word niet zo heet gegeten als hij word opgediend denk ik. Ik ben nu 27 en melk dan toevallig geiten (nog geruimd ook maar goed) en ik ben er totaal niet bang voor dat ik zonder neventak een prima gezinsbedrijf kan blijven runnen nadat ik het bedrijf over een aantal jaar heb overgenomen. En als er zoveel stoppers zijn en de blijvers kunnen dat niet opvangen waar natuurboer bang voor is. Leg mij dan eens uit waarom er nog zoveel voor quotum en grond betaald word? Ik kan me trouwens de angst wel goed voorstellen als straks het quotum er af zou gaan en er niets voor terug komt. Als er voor die tijd niet boeren initiatief word genomen om de productie te sturen dan word het voor de supers nog makkelijker de boeren uit te knijpen, ik denk dat hier veel aandacht aan besteed moet worden de komende jaren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik ben het met Spotvogel eens. Van de (Z)LTO moet je het dus NIET hebben. Bovendien zijn we geen eiland, we kunnen met elkaar afspreken wat we willen, er komt genoeg uit het buitenland.

 • no-profile-image

  Hans

  Gert de landbouw organisaties laten je gewoon barsten . Zit sinds maandag avond na de raadsvergadering ingeklemd voor 85 % in de nieuwe natuurgebied . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  pietermanknecht

  Heb nog een bespaar tip zeg litmaatschap LTO of wat dan ook op.
  Kan je plus minus zo n 330 euro per jaar besparen .Zij zeggen met een grote muil dat er niks aan de hand is.Als 25 % van de huizen in brand staat is dat normaal.Ik wens deze klup gooie reis verder.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoe kom je daar nou weer bij Henk. Spotvogel is mijn pseudoniem, maar mijn naam staat duidelijk in het boek. Want ik hoef mij nergens achter te verschuilen. Alleen had ik een pakkende titel nodig om de geschiedenis van Veerman's walgelijke pluimveeruimingen in onder te brengen. En zo kwam ik eerst op Pestvogels en daarna bijna automatisch op Spotvogel. Maar ik haat anonimiteit en dus zorgde ik er meteen voor dat mijn echte naam ook in het boek kwam te staan. Bij het copyright. Je kunt me ook gewoon mailen: leovandenbergh@gmail.com Niks geheimzinnigs of achterbaks aan. Want IK heb niks te verbergen!

 • no-profile-image

  bioboer

  Ook de bedrijven die wel willen investeren komen in nood door de natuur maffioa.

 • no-profile-image

  A Hamstra

  L,T.O/Z.L.T.O boeren doen het goed.
  Dit kun je alleen beweren.
  Als je geen boeren hart hebt.
  Deze wolf in schaapskleren. hoort tot een soort, waar ik van ril.
  Boeren word wakker, laat je niet kapot maken, door Z.L.T.O/L.T.O,
  De tijd van produceren, en de handelaar zal er wel een markt voor hebben is voorbij. Dat heeft de kolenboer ook ondervonden.
  Er is altijd een grens aan de hoeveelheid
  die een consument op kan.
  De opkomende landen zoals China , produceren nu al vele malen meer dan
  ze aan hun eigen bevolking kwijt kunnen
  De over productie zal alleen maar stijgen.
  Ja helaas zijn er nog miljoenen mensen die honger lijden .ZONDER INKOMSTEN
  Als wij die willen voeden moeten we het gratis geven, Hoe komen die mensen aan geld . Door ze ook te laten produceren??. Nog meer over productie,
  Of is dat de reden dat we die landen tot
  NATUUR parken verklaren.
  Boeren , Investeren ,groeien ,een grotere tractor, machtig mooi. Kon vroeger, zonder de buurman kapot te maken, en daarmee zijn inkomen.
  Dit gaat zo ook in de industrie elke nieuwe fabriek of onderneming kan alleen
  nog groeien door een ander kapot te maken.Die ander zal onderhouden moeten worden zonder inkomen., Het is schandalig dat de ouderen in de poep luiers liggen,omdat wij niet voor ze willen betalen.Waar zijn we mee bezig.
  Groei moet gestuurd worden, Voor onbelemmerde groei is geen markt meer.
  Wel voor, beter ,mooier, schooner,makkelijker, betere prijzen.
  meer vrije tijd, Daar voor is nodig een vakbond die boeren belangen behartigt.
  Niet zoals het Z.L.T.O/L.T.O Een die alleen oog heeft voor zijn eigen zakken.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Net of er alleen in de landbouw stoppers zijn ....kijk in de bouw enz enz Wat is nu eigenlijk een goede melkprijs dan? Geef mij maar zoals wel gewent waren een konstate prijs daar kun je wat mee maar dat zal wel nooit meer gebeuren. Dus als het goed gaat verdienen de grote jongens veel maar als het slecht gaat moet er veel bij. En dat zal bij de kleinere vrij constanter zijn die er een neventak bij hebben.

 • no-profile-image

  natuurboer

  William, waaruit blijkt dat er een overschot aan melk is. Het overschot bestaat alleen uit de melkpoeder die in pakhuizen ligt opgeslagen en voortdurend boven de melkmarkt hangt. Vandaag de dag is er eigenlijk geen overschot aan melkproductie. Alle melk wordt bij de melkveebedrijven wegggehaald zonder dat de hoeveelheid melkpoeder toeneemt dat in opslag ligt. Die opgeslagen melkpoeder dat boven de melkmarkt hangt is alleen een zoethoudertje om de melkprijs laag te houden. Met een op peil gehouden (van een zelfde) voorraad opgeslagen melkpoeder, kan er ieder jaar verkondigd worden dat er overproductie van melk is. En van marktwerking is dan geen sprake meer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste William en Drijfzandboer, ik hoorde al zo'n jaartje of 40 geleden met enige meewarigheid boeren aan, die zich er op voorstonden dat zij 'vrije ondernemers' waren. Het liep soms bijna op handgemeen uit als ik hen er dan op wees dat zélfs de onderbroek die ze droegen nog gefinancierd was. En dat zij zonder de kredieten van de 'Boerenleenbank' hun bedrijf per meteen zouden moeten sluiten. Heel veel boerenondernemers hebben dat in die tijd ook gedaan en zochten met grote weerzin een nieuwe toekomst als werknemer op een fabriek. Dat vond - en vind ik nog altijd - ontluisterend! Rond 1965 woonde ik tijdelijk bij zo'n uitgetreden boer in de gem. Apeldoorn. Hij had nog 2 koetjes en wat kleinvee op het lapje grond bij huis, maar hij werkte van ochtend tot avond in de papierfabriek! Daar verdiende hij het gezinsinkomen, maar van zijn vee wilde hij absoluut niet af! Een jaartje of 15 later ging mijn zelfstandige Grote Groep-kruidenier over op AH en vertelde mij besmuikt en met gene dat hij zijn bedrijf op franchise-basis voortzette, maar feitelijk geen greep meer had op de bedrijfsformule, het assortiment en de prijsstelling. Hij is inmiddels al jaren dood en van opvolging door zijn zoon is niks terecht gekomen. Nu loopt er een wezensvreemd kostuum met stropdas en gaatjesschoenen Telegraaflezend door de nieuwe XL-zaak! Maar momenteel zien we gelukkig dat er steeds meer initiatief wordt ontwikkeld om buiten de grote ketens om en dus kleinschaliger bedrijven op te zetten. Op die toer zouden boeren het ook moeten zoeken. Niet als slaaf van Campina, Vion, Friki, de Boed, Greenery et cetera, maar als zelfstandig ondernemer op een eigen Gemengd Bedrijf Nieuwe Stijl! Daarvoor zijn kleinschalige productie- en verkoopketens nodig. Als de retail, de groot- en tussenhandel én de grootwinkelbedrijven het nakijken krijgen, dan is er voor iedere boer en tuinder weer een menswaardig bestaan op te bouwen. Zeker en vast!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Strontboer, ik weet niet waar je dit vandaan tovert, maar het zijn niet mijn woorden. Ik zeg alleen dat de boerenstand werd en wordt leeggeplunderd door parasieten van CDA, LTO, Rabo en het agri-industriële complex. En ik zeg ook, dat dit eigen schuld dikke bult is! Voorbeeld? Ik heb verdomme mijn bloedige best gedaan om al het onrecht, door LNV de boerenstand aangedaan bij de vogelgriepcrisis, op eigen kosten en in eigen tijd op schrift te stellen en te publiceren. Voor agri-nederland als geheel ben ik alle respect intussen verloren. Want ik heb een hekel aan blind individualisme. Ik doe het nu alleen nog voor al de boeren die wél deugen. Want dat is nog steeds de zwijgende meerderheid!

 • no-profile-image

  Ineke

  Han, Rode Tomaat en Spotvogel: natuurlijk is er veel leed te bespeuren in de landbouw. Al jaren lang. Wil dat niet weerspreken. Maar feit is dat er ook een hele categorie ondernemers is, die wel een goede boterham verdient. Die door de jaren heen misschien net wat meer kansen hebben gekregen én gepakt (want daar gaat het om) maar vooral gezocht dan anderen. We weten allemaal dat de ene ondernemer de andere niet is. Dat geldt in alle sectoren, ook in industrie, middenstand of wat dan ook. Er zijn mijns inziens teveel landbouwbedrijven die er anno 2010 nog net zo uitzien als tien, twintig jaar geleden. Zelfde bouwplan, zelfde manier van werken, zelfde opbrengst, maar met een flink gestegen onkostenpost. De splitsing tussen stoppen of doorgaan wordt gemaakt door de kwaliteit van de ondernemer. Hoe komt het anders dat de goede bedrijven het in een slecht jaar beter doen de slechte in een goed jaar? Een bedrijf dat stilstaat in ontwikkeling holt achteruit. dat geldt voor de bakker, de slager, maar ook voor de boerenbedrijven.

 • no-profile-image

  alex

  "Veel agrariërs in financiële en psychische nood"
  Misschien een idee voor een nieuw TV programma....Boer zoekt touw....

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Han en Rode Tomaat, alles begint bij het onderkennen, het uitspreken en vooral bij het bespreekbaar maken van de problemen waarmee veel boeren worstelen. Als boeren ook buiten hun eigen huis en hof over andere problemen dan de vaste klaagzanglitanie zouden praten, dan merkten ze al heel gauw dat hun problemen door heel veel collega's gedeeld worden. En omdat gedeelde smart halve smart is, zou dat meteen een handvat kunnen zijn om er stevig tegenaan te gaan. Samen met de collega's, want eendracht maakt macht!

 • no-profile-image

  domme albert

  @jonge.......: hoe durf je dan het woordje ondernemer in de mond te nemen. Als ik het goed begrijp ben je gewoon de tijd van je anti-speculatie-beding aan het uitdienen. Familie-feestjes zullen ook gezelli worden!!:))

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Hier op de WUR is het vergeven van zulke nepwetenschappers met in de buitenlandse ramsj gekochte doctorsbullen. Het is een grof schandaal dat zoiets in dit land ongestraft kan blijven.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Spotvogel als ik de forums zo eens doorlees dan bennen al die WUR-instituten een pot nat. De Mestwet"onderbouwing" komt toch ook uit die koker? En de Oostvaardersplassen! En de Robuuste Verbindingszones! En de LOG's! Ik geef de regering een gratis advies. Opdoeken, afschaffen en opruimen die rotzooi. Liefst vandaag nog!

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. Ik ben het met je eens, maar of er bewust is aangestuurd op deze overname prolemen? Ik weet wel, dat als je de vraag naar onroerend goed (grond) opvoert en er steeds nog enkelen krediet mogelijkheden hebben, stuw je de waarde van het onroerend goed op. Via deze weg kan de bank >geld< genereren en de economie wordt hierme aangezwengeld. Het groeimodel, dat afgelopen jaren een deuk heeft opgelopen. Alleen jammer dat de politiek alleen de bonus graaiers de schuld geeft en liefst zo snel mogelijk weer de extra hypotheek mogelijkheden opvoerd. Bedekte inflatie aanwakkeren, geeft de leek het idee van economische groei. Kan spel van zelfstandigen harder laten werken om hun product goedkoper te houden dan mogelijk zou zijn bij CAO lonen. We zien immers in o.a. de bouw ook steeds meer ZZP ers verschijnen, goedkoper dan CAO medewerkers.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hans, zit jij daar in Friesland in of tegen een N2000 gebied? Of ligt jouw bedrijf in de EHS? Is er een ruilverkaveling geweest en liggen de percelen in een blok aan elkaar? Dat heeft natuurlijk allemaal invloed op de prijs. In ieder geval zul je die prijs met DLG moeten uithandelen en nooit zomaar een bod moeten accepteren. Want er wordt altijd veel te laag geboden. En als er natuurwetgeving met Zwaar Beheer van kracht is (of wordt) op het hele of gedeeltelijke bedrijfsoppervlak dan heeft dat ook weer zijn(negatieve) invloed op de prijs. Als jouw uitweg ook tevens de ontsluitingsweg tot de bedrijfspercelen is dan zou die weg aan het bedrijf toegerekend kunnen worden. Maar dat valt zo van veraf niet te bepalen natuurlijk. Het lijkt mij voor nu even verstandig om pas op de plaats te maken en niet eerder verder te gaan met investeren dan dat er duidelijkheid en zicht op de toekomst is. Laat je niet gek maken door DLG en houd voor ogen dat LNV binnenkort misschien ophoud te bestaan als zelfstandig ministerie. Want in dat geval komen de zaken waarschijnlijk toch weer anders te liggen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Han, ik werkte vanaf 1972 bij LNV en baseer me op feiten en niet op complottheorieën. De hele ruilverkavelingswet was er van meet op aan op gebaseerd, dat boeren hun erf maar met moeite verlaten (zeker destijds) en daarom was het zo met de stemming geregeld dat, wie niet ter stemming verscheen geacht werd voor te stemmen. Want volmachtstemmen bestonden niet en door niet te verschijnen tekende men dus als kleine boer letterlijk het eigen doodsvonnis! Dat was allemaal voorzien door de wetgever, die kleine bedrijven ook toen al als onnuttig en hinderlijk beschouwde. Door de agrarische gronden met gemeenschapsgelden modern in te rchten en te ontdoen van keuters en kleine krabbelaars werden de grondprijzen ook omhoog gestuwd. Nou ja: we weten allemaal waar dat intussen toe geleidt heeft.

 • no-profile-image

  HANS

  Ineke ik weet wat ik wil , alleen zal ik er een ander adviseur er bij moeten hebben als ik het zo bekijk van mijn kant en dit verder uitwerken met hem . In iedergeval bedankt voor de informatie en mocht er meer tips zijn graag zou ik dat willen weten voor strategie tegen deze lui.GEGROET HANS

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact, Exact! Zo is het precies!

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. Dat soja op ontgonnen oerwoud groeit ontken ik niet, maar er groeien ook miljoenen hektares soja in de Mid West produceert soja zoals veel grootschalige landbouw gebieden. Onze bio olie uit palmpitten is al net zo'n aanslag op het oerbos en daarmee op het milieu. Met 2de generatie biofuell bedoel de plantaardige olie, die wordt gewonnen met de uitvinding van de TH Twente en BGT. Ik bedoel te zeggen dat er straks een concurentie slag komt tussen bio brandstof en dierlijke productie om de grondstoffen en het afval van menselijke voedingsmiddelen. (over datum)
  De 2de generatie biobrandstof geeft bij gebruik van restwarmte een rendement dat de 90 % benadert en dan hebben warmte en dieselolie, zware stookolie of benzine. Kan via bestaande kanalen worden gedistribueerd en gebruikt in "normale" motoren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat noem je dan de Nederlandse staat? Je moet echt niet denken dat hier duizenden mensen van op de hoogte zijn gebracht. Maar bepaalde (ex) kopstukken van LNV, ja inderdaad. Met medewerking en medeweten van LTO.

 • no-profile-image

  Renske

  Bij een uitzending komt maar een klein gedeelte van de problemen uit de verf. Maar het probleem is ongekend groot! De ontwikkelingen in de samenleving zijn zo snel gegaan dat de meeste boeren dit niet bij heeft kunnen houden. De enorme stijging van de uurlonen zijn hier schuldig aan. Voor de consument moet het voedsel betaalbaar blijven. Dit gaat weer tenkoste van de producent (boeren en tuinders). De achterstand in opbrengstprijzen wordt steeds groter. De boeren moeten door kunnen ontwikkelen om het bedrijf gezond te houden. Daarom moeten er ook veel kleine bedrijven stoppen zodat ontwikkeling mogelijk is! Daarbij komt het grote probleem dat in Nederland natuur voorop staat, heel veel goede landbouwgrond is en wordt natuur, dit met heel hoge kosten gepaard gaand. Als je vergunningen aanvraagd om uittebreiden ben je een vermogen kwijtvoor dat pak papier en geestelijk ben je gemarteld. Dit door de wurgend regelgeving, de inkt is nog niet droog van de ene wet dan komt de andere er weer over heen. Het een nog onzinniger dan het ander, maar het kost ons klauwen geld! Het zijn feiten, gewonder dat de hard werkende boer en tuinders steen en been klagen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Hans, ik weet alleen wat mij in de LNV-wandelgangen destijds ter ore is gekomen. En dat is dat het een proef was geweest om meer over het mkz-virus te weten te komen. Maar ik heb dat verhaal nooit geloofd. Wellicht is dat laborantenverhaal bedacht omdat ik zoiets in het bewuste telefoongesprek als mogelijkheid had geopperd.

 • no-profile-image

  Bertus

  Soja?? Weet je wel hoeveel bomen daarvoor gekapt moeten worden Spotvogel?? Het afval van soja in veevoer is slecht en dan gaan ze wel soja gebruiken in vleesvervangers?? Vreemd!! Heel vreemd!!

 • no-profile-image

  Jonas

  Beste Ineke. Ja, ik ben jaloers op boeren die uitgekocht worden, dus ja, die kans zou ik ook pakken, en nee, dat zou mij geen betere ondernemer maken, terwijl dat wel zou lijken voor de buitenwereld.
  Als je vervolgens daardoor zelfverzekerd wordt over de kwaliteiten van je eigen bedrijf en je de kans krijgt om je eigen weg te banen, dan ligt arrogantie op de loer. Je succes komt dan niet voort uit goed ondernemerschap, maar uit een lot uit de loterij! Daar moeten die mensen zich bewust van blijven.

 • no-profile-image

  Bertus

  Die titels stellen in dit land toch geen mallemoer meer voor. Daar lopen er veel te veel van rond. In mijn tijd was dat wel anders. Toen hadden de weinige mensen met een titel een visie en waren kundig.

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, ik ben erg geïnteresseerd hoe we ons als individuele ondernemer alvast kunnen voorbereiden op genoemde omwenteling. Dat is niet negatief bedoeld, want we hebben het over ontwikkelingen waar ik de hoed en de rand niet van ken. Kun je zomaar wat denkrichtingen opdissen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han je hebt weer volkomen gelijk. Maar ik schreef vanmiddag om 13.01u toch dat soja heel goed duurzaam geteeld kan worden. Béter had ik misschien 'op de gangbare manier' kunnen schrijven. De ontwikkelingen met bio-brandstof gaan nu pijlsnel en zullen tot een ongekende omwenteling op het gebied van productie- en recycling gaan leiden. Het lijkt niet onverstandig om zich als ondernemer daar alvast op voor te bereiden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat zal gert worst zijn.

 • no-profile-image

  Jonas

  @spotvogel en Han, de emotioneel-psychische hete hangijzers zijn moeilijk in woorden om te zetten, ik kan er alleen van zeggen dat ze voortkomen uit financiele onzekerheid. Dus de oplossing is: zorgen voor financiele zekerheid. Die financiele problemen ga je proberen te tackelen door het technisch/financieel steeds beter te doen op je eigen bedrijf, en dan gaat de discussie dus al snel over de aardse zaken, want alleen daarvan kun je financieel wijzer worden. En daarmee je bedrijf proberen te redden en daarmee van je emotioneel/psychische hete hangijzers af te komen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Exact de oudere generatie, die de oorlog - en dan vooral de hongerwinter- bewust meemaakte, was en is doordrongen van die voedselproductietaak. Maar dan wel voor onze eigen binnenlandse en europese markt! Zoals Han al zegt: boeren werden en worden gemanipuleerd door die voedselproductieopdracht te verschuiven naar hopeloze mondiale rampgebieden in de bevolkingssmeltkroezen van Afrika en Azië. Maar daar is iedere ton agrarische productie van de nederlandse boer nog niet eens een nietig watermolecuul op een roodgloeiende plaat! Ik ben het met jou en Kritische Lezer eens dat het voor jongeren weinig aantrekkelijk is om het ouderlijke agrarische bedrijf voort te zetten. De overheid doet ook hogenaamd niets om jongeren te stimuleren en voert al vele jaren lang een ronduit agri-vijandig beleid. We weten allemaal waarom. Om ruim baan te maken voor de gigalandbouw en -veehouderij. Maar het is nu al wel zeker dat daar nog minder mensen gelukkig door zullen worden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Maar Han, het zijn toch juist (o.a) de lage prijzen, de stalgrootte per dier en het mestbeleid die de oorzaak zijn van de slechte financiën? Waar denk je anders dat het van komt? En geen opvolger hebben heeft daar grotendeels ook mee te maken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  George doe me een lol en lees eerst het artikel nog eens en dan de bijdragen in dit forum van afgelopen 12 uur. Wat jij schrijft heeft niks van doen met de emotionele en psychische nood van veel Nederlandse boeren. En met algemene prietpraat komen we geen steek verder.

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel jij wil terug naar de psychische kant. Mee eens alleen moeilijk om die te begrijpen als je niet zelf voor de keus hebt gestaan >doorgaan of stoppen< zeker als je van je vak houdt. Ik schreef reeds, dat ik bij de stoppers / afvallers heb gehoord (jaren geleden), uiteraard vraag je je af, is het mijn fout en zo ja wat is er fout gelopen. Gelukkig ben ik boer geworden met de gedachte >dit zal niet voor eeuwig zijn<. IK heb duidelijk mijn plan getrokken en op het moment, dat er weer eens de zoveelste lage prijzen ronde was geweest en de directie Rabo Nederland profeteerde, dat er een onnoemelijk grote vraag naar mijn product (pootgoed) was en dus uitbreiding (nieuwe loodsen) gerechtvaardigd was, had ik het gehad. Een overvoerde markt nog voller proppen om zo je bank omzet te vergroten. NOOIT. Jaren later waren er verschillende collega's jaloers, zij hadden wel de raad van Wijffels en de andere adviseurs opgevolgd en zaten nu klem in de Rabo tang. Ik weet wel stoppen moet je doen zolang je nog baas bent over je eigen bedrijf en je geld. Doe het bij volle bewust zijn en op een moment dat jer nog geld over is om opnieuw te beginnen of te gaan prepensioeneren. Ik vond het van belang om verlost te zijn van de financiele zorgen en meer tijd te hebben voor mijn gezin. Deze twee problemen maken denk ik de psychische druk groot voor veel kleine zelfstandigen met vergelijkbare problematiek als boeren.

 • no-profile-image

  juvenalis 2

  Het kostbaar land, de verre einder, de hooigeur en het wuivend graan, de melkmachien, de oude molen, hoe heeft het ooit kunnen bestaan, dat zélfs tot in het kleinste hoekje, van gans ons weidse polderland, er hier en nu in onze dagen, voortwoedt een monetaire brand? Was het de boer die in zijn ijver, men weet het wel, zo'n mens ploegt voort, tezaam met al die oude waarden, ook eigen toekomst heeft vermoord? Maar neen ziet aan, langs gindse dreven, dat volk daar in hun lakens pak, steeds zoekend om krediet te geven, aan boerenleed heeft men dan kak, wat maalt zo'n stropdas uit het stadse, om onze arme boerenstand, de poen verdwijnt diep in zijn pocket, de Zak is voor het platteland! (Forum Romanum Imperii Domitiani Declamatore Decimus Iunius Iuvenalis. Anno Domini 2010)

 • no-profile-image

  william

  kijk daar ben ik het nu weer eens volkomen mee eens! geniet toch gewoon van het geweldige vak dat we hebben dan hoeft niet ieder uur 20 euro op te brengen. En ja dat het niet uit kan om al je eigen vermogen te laten renderen dat is zo maar dat is dus iets waar driekwart van de boeren zich niet druk over maakt zoals uit dit artikel blijkt. Ik verdien ook graag meer en probeer mijn kostprijs laag te houden maar ach geluk is niet te koop en niet alles is te veranderen..... goed weekend allemaal

 • no-profile-image

  Han

  Jonas. Je hebt ten dele gelijk. Je storten op je bedrijf en hopen dat het beter gaat is één weg. Lukt het, dan is de voldoening groot, lukt het door omstandighedn niet, dan is psychische nood nog groter. Schuldgevoelens!! Er is een tweede weg en wel zie om je heen of er een andere manier van geld verdienen is, die naast meer zekerheid ook meer tijd biedt voor je gezin. Als je dit lukt geeft deze uitweg veel voldoening en verstertkt doogaans de gezinsband. Boer zijn is NIET het enig zaligmakene in de wereld. Voor mij is niet de boer verantwoordelijk voor de honger problematiek, maar de mensen die honger hebben zelf samen met hun leiders. Als boer heb je één hoofd verantwoording en dat is je GEZIN, je eigen LEVEN dus. Al die andere verantwoordingen zijn oons aangepraat, door mensen die van >afschuiven< houden en verantwoording nemen haten.

 • no-profile-image

  boerin

  Denk je dat echt, Han? Ik denk meer net zoals Boerin uit Drenthe: het zit in je genen, en dan maakt het je niet uit dat je misschien wat minder krijgt dan je toekomt.

 • no-profile-image

  william

  beste spotvogel, een zeer nobel streven van je om deze categorie boeren te willen steunen. Maar daarvoor hoef je toch niet de hele sector te dramatiseren?
  Het enige wat ik probeer duidelijk te maken is dat er heel veel boeren ondernemers zijn die er ondanks alles nog veel zin in hebben vergeet dat niet!

 • no-profile-image

  Han

  Boerin USA. Ik ben vrij zeker van mijn bewering, omdat ik mijn hele leven in landbouw rondloop, deels als boer, deels binnen het onderwijs. Het is immers de meest normale zaak dat één van de kinderen het bedrijf overneemt? De hele familie en de hele buurt neemt dit als normaal aan. Zeggt de jeugd dan NEE dank je, dan is de hele buurt teleur gesteld vooral als het een levens vatbaar bedrijf lijkt te zijn. Ik heb de overname gedaan, terwijl mijn vader het mij bijna verboden had. Zat het in mijn genen, NEE ik was eigenwijs en wou aantonen dat hij ongelijk had. Helaas had ik naast boeren nog de nodige hobby's, die tijd vroegen. De belangroijkste hiervan was (gelukkig) mijn gezin zeker nadat mijn vrouw (niet van boeren afkomst) mij en de boerderij vaarwel had gezegd. Dit is geen (aan)klacht, maar een verduidelijking van mijn visie. ik weet ook dat er naast het boeren nog heel veel leuke dingen te doen zijn binnen het vak, al is dit niet als zelfstandig ondernemer.

 • no-profile-image

  Teun

  Dat is ten dele waar Han. Het probleem is dat diegene die het bedrijfs belang voorop stellen vaak grootschalig bezig zijn. Het zijn jagers op kostprijs.......Ondernemers die hier in niet meegaan worden vaak als potentiele stoppers gezien.... zolang kostprijs al leidraad wordt genomen zie ik niet veel verbetering.

 • no-profile-image

  koetje

  Fantastisch mooi geschreven Spotvogel!!

 • no-profile-image

  boerin

  maakt het uit als je de kinderen adviseerd geen boer of juist wel boer te worden als het boeren in je genen zit dan doe je daar weinig aan. het is mijn man ook zo verschrikkelijk uit het hoofd gepraat om boer te worden maar zie daar nu zitten wij weer in het schuitje om onze kinderen te wijzen op de mooiekanten van andere beroepen en de onzekerheid en beperkingen van boer zijn
  toch zie ik het er van komen dat er weer een genetisch belast kind tussen zit. wat moet je daaraan doen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Piet, dat boek over het boerenleven in het Oldambt is een onbetwiste aanrader, maar op zondag 14 november 2004 zond VPRO's TEGENLICHT ook de documentaire 'De Graanrepubliek' uit. Ik was toen in oost-europa, maar kreeg daarvan een dvd toegestuurd door een vriendelijke dame uit het Westerkwartier. Een kostbaar document! Inderdaad Han, 'manipulatie en mentale onderdrukking', treffender had je het niet kunnen verwoorden. Er leven in 3e wereldlanden domweg véél te veel mensen in klimaatgebieden en op bodems waar godsonmogelijk voldoende voedsel geproduceerd kan worden voor zelfs maar een klein deel van die populaties. Wie meent dat 'het rijke westen' die nood duurzaam en effctief kan lenigen, die heeft nog erg veel realiteitsbesef bij te leren! Maar dit heeft natuurlijk hooguit slechts in de marge iets te maken met de financiële, geestelijke en psychische nood waarin veel agrarische ondernemers buiten hun schuld verkeren.

 • no-profile-image

  koetje

  Daar worden zat mensen gelukkig van Spotvogel,alleen NIET de boeren.Wel de agri-industrie,machine fabrikanten;hoe groter hoe beter hoe duurder.Maar is de agri-sector nu zo'n uitzondering?Als je die berichten hoort over dat Franse telecom-bedrijf met medewerkers die de hand aan zich zelf slaan,daar wordt je ook niet vrolijk van.Zolang het recht van de sterkste blijft bestaan zal er niet veel veranderen,welkom in de jungle.

 • no-profile-image

  George Soros

  Zolang het merendeel van de boeren op deze aardbol het veel slechter hebben dan de boeren in Nederland zal er niets veranderen. Integendeel. Het zal nog moeilijker worden. Zolang de productie factor"mens"uitgepierd kan worden zal dit ook gebeuren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Perrrcies Natuurboer! Jij begrijpt helemaal hoe het werkt. Doe mij en jezelf eens een lol en blader er hoofdstukken 93 "Rationeel", 102 "Sluw en listig" en 103 "Mestronde" van mijn dossier 'Wachten op de Pandemie' eens op na. Dan krijg je een helder zicht op mijn kijk op het LEI. En je weet inmiddels hoop ik, dat ik me altijd op Feiten baseer. Dat LEI kan hooguit nog dienstig zijn als vluchtig ruige mest op percelen met loodzwaar beheer. Opdoeken, fermenteren en uitrijden die handel. Geheel in de geest van de verordonneerde Rijksbezuinigingen. En conform de emissiegrenzen van de Mestwetgeving. Want wat er niet in zit, kan er ook niet uit komen!

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Boer op Drijfzand, dit land is inderdaad bankroet. Dankzij jarenlange geldsmijterijen aan Betuwelijn, HSL, Noord-Zuidlijn (ik zit nu al op 250 miljard exclusief renteverlies) en de Banksteun-debacles (doe er nog maar 100 miljard-nominaal bij want wat je aan een bankier uitleent komt nooit meer retour). En dan vergeet ik nog de peperdure flaters in allerlei rijksbouwprojecten zoals de Swalmtunnel (100 miljoen) en veel meer van dat soort canards. Wat kostten die volkenrechtelijke onwettige strijdbijlacties in Irak en Uruzgan bijvoorbeeld? Beslist ook meerdere miljarden! Je ziet het: schoonheidstherapeute Oudshoorn gevestigd op de Zuidas, kan vannacht nog een nieuwe miljardennota opstellen! Op de toilettafel! Want ik zit nu ook al ruimschoots op die verzwegen 400 miljard, waarmee Balkenende ons land naar de verdoemenis heeft gewerkt. Onbegrijpelijk dat zulke arogante doch volkomen impotente runderen als Rutte en Verhagen het gore lef hebben om dit land nog verder naar de kloten te gaan helpen. Want na bijna 10 jaar CDA-mismanagement kan 'links' deze ramp moeilijk in de schoenen geschoven worden. Toch?

 • no-profile-image

  koetje

  Wanneer faalt een boer dan Fryske collega?

 • no-profile-image

  william

  spotvogel ik moet je compimenteren; je bent wel van alle markten thuis merk ik. ook bij mij in de buurt speelt de afstand waar je op doelt maar gelukkig word deze kloof steeds kleiner maar daar gaat deze discussie niet over. Hans ik ben blij dat jij er zo over denkt maar ik ben gewoon bang dat heel veel boeren in dat geval wel enorm zullen gaan uitbreiden. fryske boer bedankt voor je compliment.

 • no-profile-image

  william

  en wat is jou bijdrage dan wel katja? moet het allemaal wat linkser soms?

 • no-profile-image

  william

  Ben het met je eens Koetje boe, je weet waar je over praat zo te horen en dat maakt je sterk, succes ermee!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe ik zei het vrijdag aan Hans en ik herhaal het hier nog eens: stel jouw eigen keiharde voorwaarden en eisen, blijf daarbij en geef geen krimp. Want het is jouw eigen bedrijf, jouw eigen kapitaal. jouw eigen leven en jouw eigen toekomst. En we leven hier formeel nog altijd in een vrij en democratisch land! Mocht men met ambtelijke spitvondigheden komen om jou de loef af te steken, schakel dan onmiddellijk de Nationale Ombudsman in. En breng het in de regionale en/of landelijke media!

 • no-profile-image

  George

  Wie ben jij om mij te kapittelen Spotvogel? Dat menselijke waarden, zoals psychisch leed ,geen feitelijke rol speelt in onze economie is de grondslag voor de problematiek in jouw land. En echt neem nou maar aan dat jullie er daar nog lang niet zijn. De shake out moet nog beginnen. De gevolgen zullen kil zijn. Zeker met het kabinet wat daar nu op stapel staat.

 • no-profile-image

  william

  sorry met 2009 bedoel ik natuurlijk de periode waarin de melkprijs 50 cent was in 2008

 • no-profile-image

  william

  klinkt allemaal heel indrukwekkend en mijn kennis hiervan is waarschijnlijk veel lager dan dat van jou maar we hebben een misverstand; waar heb je mij zien schrijven dat ik een voorstander ben van deze zeer grote landbouw? het enige wat ik wil zeggen is dat iedereen het beste zijn eigen plan kan maken en dit is dus niet alleen een grotere stal of trekker dan de buurman willen hebben......

 • no-profile-image

  boer

  Het begint wel erg klef te worden hier, gatverdamme. Wanneer gaan jullie samenwonen?

 • no-profile-image

  Han

  @Boerin USA. Jij vindt dat bedrijf en gezin gecombineerd kunnen worden, vind ik ook. Helaas bij een gezin is nog één hoofdspeler betrokken afgezien van kindertjes. Als zij het om welke reden dan ook niet ziet zitten moet je kiezen. Veelal is de keus al gemaakt door de ander, zodat en je huwelijk en op termijn je bedrijf fini is. Alleen een bedrijf runnen zonder steun is nagenoeg onmogelijk als zelfstandig ondernemer.
  @Spotvogel. Naast een gedegen opleidng zou ik de >education permanent< willen aanmoedigen, blijf breed georienteerd, geeft meer kansen als je bedrijf niet lukt.
  Vreemde talen maken je wereld groter en geven je meer kans op informatie anders dan voorgebakken door Boerderij of Nieuwe Oogst en DLV.
  Tot slot toen ik in 1990 een Cooperatieve boerderij bezocht in OOst Duitsland waar de oude boeren van voor de LPG vorming aan het hoofd stonden, vertelde de directeur mij >ik ben zo blij dat mijn jongens het bedrijf niet in willen. maar hoe vertel ik dit de leden vergadering<. Hier gold kennelijk ook nog, dat de zoons in de voetsporen van papa verder gingen.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Opvolgingsproblemen waren bij ons al een jaar of tien geleden het gesprek aan de keukentafel. Toen vroegen wij ons al af waarom boerenbedrijven in Nederland zo rigoureus omgevormd moesten worden. En dan tot een boerenbedrijf waarvan aannemelijk of zelfs vaststond dat ze moeilijk, zo niet onmogelijk door een jonge boer over te nemen zouden zijn. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, dat geldt ook voor boeren. Voorheen werdt met overdracht van kennis en ervaring van de oude boer het boerenbedrijf door een jonge boer voortgezet. Door de snelle veranderingen in het tegenwoordige boerenbedrijf is overdracht van kennis, en vooral ervaring, van de oude op jonge boer in de knel gekomen. En is overname van een boerenbedrijf voor een jonge boer meer een sprong in het diepe geworden. Het is nu dus de vraag of er genoeg jeugd zal zijn, die boerenbedrijven willen of kunnen voortzetten, zoals we die tegenwoordig voor ogen hebben.

 • no-profile-image

  Han

  William. Als ik je verkeerd begrepen heb, hiervoor mijn excuus.

 • no-profile-image

  william

  koetje boe en fryske boer ik ben het met jullie beiden eens, een goed plan is de basis maar zonder geluk vaart niemand wel. Het belangrijkste is om in zulke omstandigheden in kansen te denken in plaats van bedreigingen en daar ligt dan weer de uitdaging voor de ondernemer. Hoe moeilijk dat kan zijn weet ik zelf inmiddels helaas ook sinds de Q-koorts. Maar als ik verder wil met ons bedrijf (en dat wil ik!) zullen we de neus naar voren moeten richten en vooral goede afwegingen maken die je het liefst met degelijke berekeningen kunt onderbouwen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe, over dat 'maatschappelijk belang' valt wél erg heftig te discussiëren als er, zoals in jouw geval, kostbare en productieve landbouwgrond gaat worden omgezet in rotzooi met distels en brandnetels, zoals overal in ons land gebeurd. En als er dan ook nog een omstreden weg, zoals door de Walden en Dongeradiel, doorheen moet worden gerauscht, dan kan men zich met recht en rede afvragen wélk belang hier feitelijk mee gediend is. Die weg is ook heel goed aan te passen door enkele omleidingen rond bebouwde kommen te realiseren. Dat spaart tientallen of honderden miljoenen en is gigaveel béter voor boer, natuur en landschap!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt volkomen gelijk Teun en als tuinder ben je waarschijnlijk ook op de hoogte van de idiotie met de nieuwe 'glazen stad' in de Wieringermeer. Daar financiert de Rabobank gigaglastuinbouwprojecten die te krankzinnig zijn om over te praten. Ik zie dat als het failliet van de magaland- en tuinbouw. Eerst moedwillig alle kleine en middelgrote bedrijven kapot maken en vervolgens zich genadeloos in eigen vraatzucht verslikken. En stikken! Daar kunnen we met ons allen op wachten!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is heel simpel, Exact. Als er teveel is dan betaalt de producent, als er tekort is betaalt de consument. Die tekorten komen er echt wel, daar hoef je niet bang voor te zijn. Dus dan ligt de macht, zoals jij dat noemt bij de producent.

 • no-profile-image

  Teun

  Precies Exact. Het probleem zit echt niet alleen bij de banken. Boeren en tuinders moeten zelf ook eens goed nadenken wat zij willen maar ook vooral kunnen.----Hier zit hem nou net de kneep. Voortdurend wordt hen voorgehouden dat schaalvergroting de beste oplossing is. Daarbij kunnen de banken het meeste geld uitzetten. Ik ben nog maar weinig tegen gekomen dat een bank zegt: boer of tuinder laat die stal of kas nog maar even staan want dat is beter voor U. Dit laatse met een hoofdletter geschreven. Nee. Je hoort dan niet bij de doelgroep die de Rabo ook voor ogen heeft. Je MOET geld lenen anders TEL je niet mee bij banken. Daarnaast zullen de vertegenwoordigers van de land en tuinbouw inzetten op modernisering.Op zich begrijpelijk. Echter wat heb je aan moderne land en tuinbouw als er geen positief rendement uitkomt?

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. Je ruilverkavelings theorie klopt. De kleintjes opruimen en wie toen groot was, zit nu in de opruim fase. Het blijkt goedkoper te kunnen via koude sanering dan via ruilverkavelingen. De volgende stap lijkt mij de wildschade vergoeding, die nou niet direct is om over naar huis te schrijven en de schade zal alleen maar verergeren als we het hele land vrij geven voor groot wild. Door dit soort zaken zal de psychische nood bij boer en tuinder niet afnemen.
  Hans, Sud fryslan. Dat ZZP-ers het moeilijk hebben klopt. Het blijkt echter dat door de EU regels o.a. de Poolse ZZP-ers hier voor Poolse tarieven mogen werken en dat ook doen, waardoor de door de overheid in het zadel geholpen ZZP-ers nog geen droog brood verdienen. (Polen ca. 50 % van minimaal nederlands tarief, nodig om een cao loon over te houden) Naar mijn mening stinkt de hele promitie campagne voor ZZP ondernemingen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hartelijk dank CDA, is dit nu het gevolg van het beleid van normen en waarden waar u de mond vol van heeft ?

 • no-profile-image

  natuurboer

  Schokkend dit te moeten vernemen. We praten dan wel over ca 20.000 boeren. Moeten we nu ook verbaasd zijn? Het uitgangspunt van het huidige landbouwbeleid is, dat de ene boer de andere boer zoveel mogelijk in de problemen moet brengen. Opdat de consument daardoor een zo goedkoop mogelijk voedsel pakket kan krijgen. De gevolgen zijn dus nu wel bekend. En om andere boeren niet in de problemen te brengen heb ik zelf al besloten om niet aan deze "ratrace" mee te doen.

 • no-profile-image

  Boer

  Tijdens een tel.interview ruim een jaar geleden met mensen v.d. Boerderij beantwoordde ik de vraag of ik wist of in mijn omgeving mensen waren die in psychische nood zaten, dat ik er zo enigen kon opnoemen. Reactie? Verbazing. Dit is dus een al lang bestaand probleem. Vooral boeren zonder partner, maar zij absoluut niet alleen, hebben het moeilijk. Niemand om z.g. tegen aan te praten, te overleggen.
  En een maand is gauw om, rente- en aflossingsbetalingen en alle andere rekeningen een steeds terugkomend probleem. Is het niet humaner dat banken niet zolang geld blijven uitlenen en eerder hulp bieden om bedrijf te beeindigen? Een boer is nu z.g. een zelfstandige, maar de groep "weters" blijft dagelijks groeien, ieder wil inspraak hebben. Boeren, zo kun je in de vakbladen lezen, is eigenlijk een tijdrovende hobby, geld moet je verdienen uit een echte baan.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Ja, ja Spotvogel , maar je bent anoniem en dat maakt je verhaal alleen maar zwakker.

 • no-profile-image

  Han

  @Willem. Het groter worden voor de buren. Meer ten koste van de buren (buurmans land is maar 1 x te koop). Het is veel meer doen wat de zgn. wetenschap als overlevings mogelijkheid aandragen >groter<. Overleven wil iedere ondernemer. De vraag is alleen of een boer aan de primaire eis van een ondernemer voldoet nl. >een ondernemer bepaald zijn prijs<. Kijken over de heg en zie hoe groot Amerikaanse bedrijven zijn en zie hoe minuscuul het percentage opvolgers is. Dit moet je als ondernemer te denken geven. Laat ik duidelijk zijn er is in West Europa geen boer die kan wet ijveren met de Rssen als het gaat over grootte, er zijn eigenaren al daar met >1.000.000 ha of ze rendabel zijn, daar heb ik mijn bedenkingen bij. Bedrijven van meer dan 10.000 ha is heel gewoon, varkens bedrijven van 30.000 is ook niet abnormaal. Helaas de verdienste wordt niet gemaakt op het land en in de stal maar in de volgende schakels die deze mensen doorgaans ook beheersen. De meesten hebben hun kapitaal verdient buiten de landbouw, winkelketen, utilliteitsbouw etc. en daarna geinvesteerd in primaire voedselproductie. Hier zal wel één of ander voordeel aanzitten of er ligt de hoop aan ten grondslag, dat de grond op temijn duur wordt. Dan is niet de landbouw productie het doel maar het kapitaal veiligstellen doormiddel van grond eigendom.

 • no-profile-image

  boer

  Programma gezien vanavond. Weinig nieuws, alles blijft natuurlijk weer bij het oude. Opmerking: Schuttert wil een megastal bouwen. 1 Een L.O.G. gebied is bedoeld om knelgevallen in het land op te lossen door die bedrijven te verplaatsen. Schuttert hoort volgens mijn bescheiden mening niet onder een knelgeval. 2 Ik heb dit al eens eerder genoemd, maar wordt er nu door hem zoveel aan ons varkensboeren verdient dat hij dit allemaal kan doen, en zo ja, wie buit wie dan uit?

 • no-profile-image

  Han

  @Hamster. De door jouw gesignaleerde overproductie betekent niet alleen dat de goedkoopste overleeft, maar is tevens een aanslag op de natuurlijke grondstoffen en een aanslag op het milieu door afval en vernieitging van het overschot. Wat duurzame economie???
  @Onno. Je slaat de spijker op de kop. Dat het LEI een rekentruk heeft om bedrijven te vergelijken O.K. maar dat de boeren voormannen, dat zonder enig commentaar overnemen als waar het Bijbel, de Waarheid. Daar komt nog bij dat het beleid decennia uitgaat van het gegeven dat >wie onder het gemiddelde ligt afvalt<. Dit resulteer in één overblijver >de gemiddelde< dit heet Monopolie.
  @Piet Sl. Toen de Zelfhulp groep Stoppers is opgericht hebben de boeren organisaites hier enige hand en span diensten aan verleend. Ze konden om politieke redenen deze mensen niet laten stikken. Helaas hebben de door deze mensen aangevoerde ervaringen en gevoelens naast zich neer gelegd, >zij< zijn voor de boer van de toekomst, de blijver de stopper is in hun ogen en loozer niet relevant. Ze zullen dit nooit hard op zeggen maar ze handelen wel zo. Ik heb de eer gehad de nodige tijd als jonge boer mee te praten in de provinciale landb. org. , hier werden al onze (jonge boeren) opmerkingen af gedaan met >later gegrijp je wel waarom het moet zoals voorgesteld< Klapte je mee met de oudjes was je een toekomstige opvolger in het bestuur. Regelmatig commentaar weg pluche. Later bij de Zelfhulp groep mee gedaan, zelfde verhaal, de ervaringen van stoppers was niet van belang voor het beleid, het groei model. Je moet groter om net als onze grote broeders in USA failliet te gaan, en je een loozer voelen en denken aan zelfdoding.
  Het pluche is nog net zo arrogant als in de Middeleeuwen ten tijde van de Schout en de Schepenen.

 • no-profile-image

  william

  ik snap alle druktes wel in de discussie die ik op tv zag maar er was maar één man die durfde te zeggen dat we gewoon weg teveel produceren. Wie teveel produceerd kan daar geen prijs aan hangen hij moet afwachten wat de koper ervoor overheeft, wie de afzet niet in eigen beheer doet heeft daar geen invloed op. Voor de rest van de boeren; reken nu gewoon eens zelf uit op welke manier jij het best kunt boeren, lukt het op geen enkele manier dan is stoppen de (pijnlijke) goede keuze. Je kunt toch niet van de maatschappij verwachten dat noodlijdende bedrijven in stand gehouden worden terwijl we vijf keer meer produceren dan we in dit land nodig hebben???? Als je groot wil boeren doe je het groot wil je het klein dan doe je het klein maar ik weet zeker dat de gezonde bedrijven altijd zullen overleven. Het gezinsbedrijf zal dan ook zeker niet verdwijnen. Groei kan gunstig zijn maar zorg dat je je zaakjes eerst voor elkaar hebt, groeien is geen oplossing om je bedrijf gezond te maken het kan alleen een middel zijn om een gezond bedrijf nog sterker te maken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han en Onno, jullie hebben allebei een heel heldere kijk op de zaak. Jammer dat de goede nadenkers het over onze grenzen zijn gaan zoeken! Ik blijf het idioot vinden dat boeren er bijv. genoegen mee nemen dat de melkprijs in een halve eeuw nauwelijks fatsoenlijk is meegegroeid met de maatschappelijke ontwikkelingen, de inflatie, de wereldhandel en de gepleegde bedrijfsinvesteringen. Ik heb het al eens eerder geschreven: rond 1970 kreeg de boer zo'n 55 -60 oude hollandse centen per liter melk en nu moet men genoegen nemen met 35 -36 eurocent. Ga dat eens in een redelijk monetair perspectief bekijken en er de prijzen tegenover zetten die de retail en de werkelijk grote 'cooperaties' zoals Friesland-Campina per kilo zuivelproduct toucheren. Dan is de boer gewoon de slaaf van het grootkapitaal! Ik heb het verhaal 'Arme Trommel' destijds opgetekend uit de mond van een al wat oudere mens die zijn leven lang geboerd had bij Riel (onder Tilburg) en een paar jaar tevoren dat melkveebedrijf onder Ijsselsteijn/Griendtsveen had gekocht. Toen hij de koop sloot was het een droge periode en betaalde hij een goede grondprijs, maar het volgende jaar viel er erg veel regen en "verzoop hij in de klare water en moer", zoals hij het zelf uitdrukte. Het land bleek nauwelijks af te wateren en hij heeft het gras en hooi met de kruiwagen binnen moeten halen. Daarom was hij in arren moede maar gestopt met zijn melkkoeien en overgestapt op vrijlopende kippen en vleesvee. Maar ook daar bleek het te nat voor. En niemand had hem daarvoor gewaarschuwd! Van agri-solidariteit gesproken! Ik tekende die geschiedenis op in februari 1989 en toen was de éllend die veel boeren in wanhoop tot zelfdoding dreef, dus al jarenlang in volle gang. Het wordt onderhand dus tijd dat agrarisch Nederland de waarheid eens onder ogen gaat zien. En in aktie komt!

 • no-profile-image

  spotvogel

  William, je doet wel erg laatdunkend en neerbuigend over jouw collega-boeren. Erg veel van die mensen dreven en drijven op het kompas van landbouwvoorlichters en financiële bedrijfsdeskundingen. Die dan doorgaans alleen maar het liedje van het grootkapitaal in een wat eenvoudiger versie blijken voor te zingen! Met een woordkeus die zodanig is, dat er helemaal niet wordt gezegd wat er feitelijk bedoeld wordt! Ik vind het niet zo vreemd dat erg veel boeren aldoor in die doortrapte val blijven lopen.

 • no-profile-image

  william

  Het is zeker niet mijn bedoeling om neerbuigend over te komen; ik stel alleen mijn mening redelijk bot in mijn reactie. Je hebt gelijk en ik begrijp ook best wel dat er boeren in die val zijn gelopen en blijven lopen en waar vind je onafhankelijk goed advies, dat is inderdaad een groot probleem. Het belangrijkste is dat iedereen vanuit zijn eigen kracht denkt, niet uitbreiden is dan ook ondernemen zolang je maar weet waarom je iets wel of niet doet, dat is heel belangrijk.

 • no-profile-image

  exact

  Tekort of overschot, zal ik daar eens wat van zeggen? Het zijn relatieve begrippen. Zo lang niks wordt weggegooid is er klaarblijkelijk geen overschot. Dat is de situatie waar heel de primaire productie het meest mee moet handelen; er wordt een rad voor ogen gedraaid over overschotten, wij geloven het en de prijzen komen onder druk en gaan onderuit. In de winkel als vers product of verwerkt tot eindproduct zie je geen substantiële verschillen in prijs met tekortjaren. Waar echt overschot van is en niet voor consumptie gebruikt wordt, daar hoor je zelden over. Soms eens een tomatenbergje of uienbergje, maar dat is het dan, sporadisch. We zitten gewoon fijngeknepen door de macht van mastodonten in de keten. Daar ligt het probleem, daar moet op ingegrepen worden. Eerlijke verdeling van de marge. Is dat eenmaal een feit, dan weet ik gewoon zeker dat artikelen als dit niet meer geschreven zullen worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Natuurboer, zoals meestal ben ik het helemaal met jou eens. Stoppen moet voor de ware boer geen optie zijn. Maar de vicueuze cirkel waarin overheid, standsorganisaties, industrie, retail en groothandel de boer klem gezet hebben, moet zo snel mogelijk doorbroken worden. Pas dan gloort er weer levenslicht aan het einde van deze tunnel.

 • no-profile-image

  boer

  Aan spotvogel, Maas en Waal. Dat is nu net het probleem van deze maatschappij. Kleine beginnende ondernemers hebben geen schijn van kans meer om iets te beginnen. Tegen de grote jongens kun je niet meer op. Enkele voorbeelden: Een beginnende varkenshandelaar die natuurlijk de eerste jaren weinig aantallen heeft, wordt door de slachterij ook het minste betaald, dus zijn klanten ook. Een slachterij heeft liever 10 grote leveranciers dan 100 kleinere. Een beginnende ondernemer in b.v. doe het zelf artikelen, kan nooit tegen een Doeland of Gamma op. Op zijn inkoop alleen al verliest hij de strijd, en dan begint het pas. Het inkoop probleem speelt b.v. ook bij een beginnende ondernemer in witgoed. Tegen de mediamarkt of een Expert die gigantische inkoopkortingen krijgen door de hoge afname is niet tegen aan te werken, en het werk wat je door een betere service krijgt blijft kruimelwerk. Een beginnende autodealer van b.v. Pon uit Leusden heeft geen schijn van kans omdat een dealer gelijk een megapand moet hebben met een enorme omzet. Verder zal je zelf ook nog wel voorbeelden hebben. Gevolg van dit alles is natuurlijk een enorme concentratie van marktmacht. Dit is dus het tegenwoordige probleem.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Beste William, dat quotum en grond nog duur zijn wordt mede door de banken in stand gehouden. De banken vrezen net als mij voor massaal stoppen. Ter voorbeeld: Er zijn nu al een aantal grote tuinbouwbedrijven die technisch failliet zijn maar door de banken draaiende worden gehouden onder het mom van "to big to fail". Waarmee de banken een negatief sneeuwbaleffect in de tuinbouw proberen te voorkomen. En voor de tuinbouw geldt dan hetzelfde als voor de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  gert

  Toch wel schokkend ,anderszijds was dit bij ingewijden wel bekend !

 • no-profile-image

  Leen

  Ook Gerda.

 • no-profile-image

  gert

  Wat doen de landbouworganisaties hiermee ?

 • no-profile-image

  Van Ede

  Zelf ben ik niet werkzaam in de agro sektor. Maar ik ben wel van mening dat en ieder zijn/haar brood moet kunnen verdienen in dit land. Deze sector laat zich veel te veel beetnemen door de overheid en door de retail. Als jullie voor een deel toch om dreigen te komen, verenig je dan eens echt allemaal. en maak een groot front tegen deze bobo's Ik wed als jullie enige tijd allemaal ja werkelijk allemaal tijdelijk stoppen met leveren, dan zullen ze je wel moeten gaan waarderen. Laat je niet de wet voorlezen door allerlei links gedachten goed. Al die mileu groeperingen weten nog subsidie los te peuten en vervolgens gaan ze dwars liggen voor alle boeren hier in het land. We gaan met z'n allen naar de knoppen als dit zo doorgaat. Duurzaam vlees, bio vlees, CO2 vrije productie, groene stroom laat je toch niet gek maken. Links gedachtengoed!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Helemaal mee eens, van Ede. Wij boeren laten ons door de overheid uit elkaar spelen. Kijk nu ook maar weer op het forum "EU verkoopt alle interventiegraan". Ik waarschuw hier al heel lang voor. De leugens van de overheid kunnen zo mooi in stand blijven, daarbij geholpen door de (Z)LTO. De verschillende sectoren kunnen niet zonder elkaar. Maar wat er eerst moet gebeuren is de leugens van de overheid aanpakken. Het gekke is dat boeren zelf ook wel weten dat ze worden belazerd, maar om (voor mij) onduidelijke redenen laten ze dat maar zo.

 • no-profile-image

  hoofd

  Weet een ieder wel waar de groene stroom vadaan komt???
  Hiervoor worden vele vele hectare bos omgekapt op deze aarde. Alle hout wat er vanaf komt word ter plekke in een grote fabriek verwerkt tot korrels. deze worden met grote schepen naar Nederland gehaald. Hiermee stoken onze elektrischiteitscentrales hun installaties en dat noemt men dat groene stroom. Hoezo word je hier beduveld!!!!!!!
  Ook links wil zakken vol geld hebben, maar naar buiten toe zijn ze het braafste jongetje van de klas. snoepreisjes naar een klimaattop in Mexico. Schaam je, nee hoor het zijn zakkenvullers en ladenlichters. Ze schreeuwen het hardst in onze regering. Agrarisch Nederland wacht niet leidzaam af. Verenig je en lever een poosje niets meer uit. dan zal Albert Heyn en zijn companen wel eens anders gaan denken over ons.

 • no-profile-image

  anne

  Het is makkelijk om overheid of wie dan ook de schuld te geven, maar zeg nu eerlijk. Is het de afgelopen 200 jaar ooit anders geweest dan dat een kwart van de boeren het verrekte lastig heeft. Volgens mij is dit bijna een economische wet. Niet voor niks neemt al honderden jaren het aantal boeren ieder jaar met zo'n 4% af, terwijl de omzet ieder jaar weer stijgt. Ik hoop wel dat de inzet is dit op sociale wijze te laten verlopen !!!!.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Kritische Lezer, Boer sgtum, Natuurboer, melkveehouder, Gert, Henk Mol en anderen, dit probleem bestaat al tientallen jaren maar wordt structureel doodgezwegen. Want boeren praten sowieso al nauwelijks met iemand anders over hun problemen en op spreken over zelfdoding rust al helemaal een taboe! Het is ronduit vunzig dat er in dit forum lieden zijn die het onbetamelijke onfatsoen hebben om de schuld voor de vreselijke zelfdodingellende bij links te leggen. Want het zijn vrijwel uitsluitend de rechtse machinaties van CDA, LTO en vooral van het agri-financiële machtsblok rondom spin in het web RABO, waardoor boeren volcontinu worden gedwongen om zichzelf almaar weer dieper in de schulden te steken. Dat er afgelopen 13 jaar (als virale/bacteriële hulp bij geplande ijskoude saneringen) viermaal veterinaire ziekten werden uitgezet door LNV, waarvan onnoemelijk veel boeren de dupe werden, heeft geen spat met links te maken. Want die nekslag kwam louter en alleen van rechts! Ik heb mijn uiterste best gedaan om de gang van zaken rond de pluimveeruimingen in 2003 van dag tot dag te beschrijven en heb dat in het dossier 'de Pestvogels van Veerman' opgetekend. Ook over het heikele thema 'ZELFDODING' heb ik als een van de zeer weinigen keiharde feiten op papier gezet. In mijn dossier "Wachten op de Pandemie" staat namelijk het hoofdstuk 'Arme Trommel', waarin uit de mond van een zwager de ellendige laatste fase wordt opgetekend van een kleine boer in de Peelstreek rond Deurne-Venray- IJsselsteijn. Ik begrijp nog steeds niet waarom ik in deze fora zovéél weerstand en vijandigheid heb ontmoet dat ik mij tenslotte genoodzaakt voelde om mijn medewerking aan de discussies te staken. Boeren schijnen nog altijd niet te beseffen wie hun ware vrienden en vijanden zijn. En dat is heel zorgelijk!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Eerlijk, ik ben NIET terug van vakantie en ik maak uitdrukkelijk GEEN reclame! Ik wijs er alleen nog maar eens op dat ik alle virale en bacteriologische vuiligheden die LNV de veehouders heeft aangedaan en dat nog dagelijks doet, al uitgebreid beschreven heb en ook aan het pijnlijke onderwerp ZELFDODING aandacht besteedde. Of en hoelang ik mee blijf doen hangt af van de gedragingen van posters in de fora.

 • no-profile-image

  willem

  Hebben ook niet veel agrariers zichzelf in de nesten gewerkt om maar steeds groter en groter te willen zijn voor het oog van de buurman ? Dus Overgefinanciert wat ze nu niet kunnen afbetalen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hallo Han, fijn om weer met jou online te zijn. Om alles te begrijpen moeten we wel veertig jaar terug in de tijd. De tijd dus, waarin de overheid aan de banken carte-blanche gaf om AL het salaris en de spaartegoeden van werkend Nederland te gaan beheren. Via de toen bijna bij wet verordonneerde privé-BANKREKENING. Dat gaf banken een enorme - doch volstrekt onverdiende - monetaire ausdauer en in het geval van de agrarische wereld werd de Cooperatieve Boerenleenbank ineens dermate oppermachtig dat er gemakshalve maar over alle grenzen heen gekeken werd. Dus men bekeek boeren ook niet langer als mensen, maar als kapitaaleigenaren. Want zelfs de kleinste keuter bezat GOUD. In de vorm van GROND!!! Dit wetende en de stijgende grondprijzen voorziende, was het logisch dat Rabo met alle boerengroeiplannen meeging. Met fikse kredieten. Wetende dat ingeval van boerentegenslag, altijd het almaar in waarde toenemende onderpand verkocht kon worden. Kassa! En zo is het- in kort bestek geschetst- immers ook gegaan. Terwijl- op z'n hollands gezegd'- de boer in wanhoop naar de hanenbalken klimt- schaft de directeur van de plaatselijke Rabobank nog even de nieuwste SUV aan en laat zich een Van Gilsmaatpak aanmeten! Ik zie dat écht al tientallen jaren gebeuren en de maat moet eindelijk eens een keertje vol zijn. De verliezers zijn mijn helden en absoluut geen losers. Dat wilde ik maar even kwijt!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Eerlijk gezegd ben ik geschrokken toen ik las over dit nieuws/ondezoek!!!... Dit geeft te denken!!!... En de vraag is hier iets aan te doen???... Op voorhand denk ik dat boeren en tuinders de koppen bij elkaar moeten steken en in samenwerking met hun organisatie's werken/praten moeten om een beter doel na te streven!!!... Elkaar de loef afsteken heeft geen enkele zin, vroeg of laat komen wij onzelf toch tegen!!!!!.....

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Inderdaad Gert, de LTO werkt zelf enthousiast mee aan de ondergang van veel bedrijven. Zij zijn onderdeel van LNV. Als je zelf helpt het beleid mee te ontwikkelen, kun je daarna niet met kritiek komen. Dat volk laat zich betalen om boeren uit te roken.

 • no-profile-image

  we moeten verder kijken dan onze neus lang is

  zouden wij lnv kunnen missen?.of zouden er dan nog meer boeren in de problemen komen na de opsplitsing ?
  Wij zoeken geen veroorzakers maar wij zoeken inkomen.En een club die zich dat destijds als eigen lijfspreuk had(nmv) wordt steeds door degesettelde vergruisd en uiteengespleten.waar zitten toch de drijfveren om het platteland van boeren(geld) te ontdoen?.En zou dat wel door het gros van de maatschapij zo bedoeld zijn?

 • no-profile-image

  pieter p

  @piet, dat is nu net het probleem in Nederland. De boeren zijn totaal niet solidair. Iedereen probeert zo groot mogelijk te worden en ziet de buurman liever verdwijnen. Neem maar een voorbeeld als Frankrijk, daar wordt wel een eenheid gevormd als het nodig is

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Pieter P. De agrarische sector in NL kan nog héél véél leren van hun agrarische medestrijders uit Frankrijk!!!... Ten eerste saamhorigheid!!!... Niet tegen elkaar, maar voor elkaar!!!... In NL kan schaalvergroting zelfs averechts werken!!!... In het bijzonder bij lage prijzen die door de be-eindiging van de quotering in een neerwaardse stroomversnelling kunnen komen!!!!!.....

 • no-profile-image

  Maak 't

  Richt er een op dan, Hamstra. Ik ben de eerste die zich bij je aansluit. Ik ben het met je eens dat we zo snel mogelijk van de LTO af moeten. Ik vraag me ook af of de LTO nog wel de vereiste 50% vertegenwoordigt. Ik denk dat ze hier al lang ver onder zitten. Transparantie daarover is ook ver te zoeken.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Han de maatschappij is enkel geïnteresseerd in afvallers als er avonden tv mee gevuld kunnen worden. Solidariteit in grotendeels vervangen door geldzucht. Onderlinge solidariteit bij boeren en tuinders is ook bijna verdwenen. Onze maatschappij schreeuwt om keiharde concurrentie. Dat door grote problemen op menselijk vlak ontstaan is een trivialiteit. Op gezweept door allerlei instanties en pure hebzucht ,van de boeren en tuinders zelf, leidt tot dit soort menselijke tragedies. In onze economie is de geldelijke waarde veel belangrijker dan de menselijke waarde.Dat zie je op elk vlak. Het lijkt er op dat dit pas gaat stoppen op het moment dat we ons zelf en de aarde uit geput hebben.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Stoppen is inderdaad van alle tijden, evenals schaalvergroting. Als dat een gevolg is van pure marktwerking, zul je mij daar ook niet over horen. Maar als de overheid ism de LTO daarbij een handje gaat "helpen", teneinde hun eigen doelen te realiseren, dan hebben we toch wel een rare situatie.

 • no-profile-image

  Han

  @Tuinder. Dat de wereld is zo als jij hem ziet, klopt. Maar dat wil niet zeggen, dat hij zo goed is. voor mij het altijd een grote vraag geweest hoe zich sociaal noemende regeringen dit hebben kunnen laten voortwoekeren of beter gezegd dit hebben kunnen promoten. Hoe socialistischer de regeringen hoe minder >sociaal< het beleid wordt. hun sociale beleid is gericht op de grote zielige onbekende in een verweg land. De misstanden op hun eigen stoep springen ze over heen en kijken niet meer om. de laatse jaren geldt in Den Haag hoe meer zelfstandig ondernemers hoe minder uitkerings gerechtigden als de werkgelegenheid tegen zit en hoe goedkoper de bouw kan worden door veel aanbod arbeid buiten CAO om. In landbouw krijgen op we termijn het tegen over gestelde, weinig arbeid aanbod en weinig ondernemers, maar ondernemers die wel in de kruiwagen blijven en wel overleggen over productie en prijsstelling. De banken zien het met genoegen tegemoet, hoe meer kapitaal in landbouw, hoe meer grond indirect en direct in handen van de banken. Dit geeft mogelijkheden om geld te genereren door de grondprijs te manipuleren, net als afgelopen jaren de hypotheek markt werd gemanipuleerd en leidde tot de crisis. Meer zgn. geld in omloop dan er waarde was.

 • no-profile-image

  william

  mooi verhaal spotvogel, maar die melkprijs gaat niet omhoog zolang er een overschot is, er komt vanzelf weer een keer een tekort dus degene die de buffer hebben om dit op te vangen gaan hier dan weer van profiteren, gewoon marktwerking. Degene die die buffer niet hebben kunnen toch ook gewoon stoppen zonder zichzelf op te hangen>volgens mij is er dan namelijk wel meer aan de hand dan alleen een slecht renderend bedrijf! Als je trots wil zijn op agrarisch nederland zul je er genoegen mee moeten nemen dat alleen gezonde bedrijven renderen..........dat is in alle sectoren zo en opzich best redelijk. Hier hoort dan uiteraard wel een verstandige overheid bij en daar ontbreekt het hier wel eens aan.

 • no-profile-image

  boer

  Stoppen is van alle tijden.... een belangrijke zin want je kunt met deze zin alle problemen steeds onder het vloerkleed schuiven. Echter het tempo van stoppers en de hoeveelheid wordt steeds groter. En deze: Het is een gegeven die voor alle sectoren geldt...... ook weer waar. De Rabo zei jaren terug eens tegen mij dat het geen schande is om de varkens op contract te hebben, want zei hij wanneer je door een willekeurige winkelstraat loopt van een (middel)grote stad dan zijn 99% van de winkeliers franchise werknemers. Ja, dat kan wel zo zijn maar of dit gezond is, is een tweede. Ook de consument is uiteindelijk de verliezer want je hebt maar een paar aanbieders meer, die ondertussen in het geheim prijsafspraken maken. Esso, shell, B.P. Rabo,Ing, A.B.N. Ahold, Aldi, Tesco. Dus er zijn over 50 jaar nog maar een 100 varkensboeren over, die wanner ze slim zijn productie en dus prijsafspraken maken. Tot die tijd zullen er nog vele tienduizenden sneuvelen. Dat er een monopolie positie ontstaat, voor zo ver die er al voor bepaalde sectoren niet al bestaat, is een ramp voor de consument, alleen zijn die nog steeds te dom om dit te doorzien. De echte concurrentie vervalt dus volledig. Dan kom je op het punt of ons systeem van het heilig verklaarde kapitalisme ons heeft gebracht wat wij verwacht hadden. Nee, dus. Het systeem heeft dus gefaald, en wat dan?

 • no-profile-image

  Han

  @Spotvogel. Je bent nog erg lief voor de adviseurs. Mijn ervaring is dat ze het verhaal zo verwoorden als de boer (de blijver) het wil horen. Je kent het al denk ik. investeer in groter, beter want er is vraag op de wereld, hij vertelt niet dat de vrager geen geld heeft. Dus denkt de boer, die op de kruizing stond, verder of afhaken, zie je wel er is ruimte in de markt ik ga er tegen aan. Gevolg bekent, dalende prijzen en inderdaad het CBS komt met een export stijging en met een inkomens daling. Ra Ra hoe kan dat? Rabo komt met een positief verhaal over nieuwe investeringen in landbouw, een duidelijk beeld van verbetering t.o.v. ?? Ja van wat??

 • no-profile-image

  fryske boer

  Wat een negatieve geluiden hier, ik heb toch het idee dat wij een normaal bedrijf hebben en vrij duur overgenomen en ook fiks uitgebreid o.k het is hard werken maar wij kunnen er goed van leven zonder neveninkomsten. Conclusie moet geloof ik zijn dat we het goed doen . Of is dat ook alweer een verkeerde uitspraak kom op zeg je bent ondernemer of niet en inderdaad stoppen of iets anders gaan doen kan een hele goede ondernemers beslising zijn.

 • no-profile-image

  lachwekkende

  Triest, eenieder kreeg zijn gelijk en daarom een lachwekkende vertoning. Helaas zal mega uiteindelijk winnen en veel boerengeluk zal verloren gaan. De BOERKES krijgen weer tranen in hun ogen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste drijfzandboer, je hebt niet zomaar gelijk, maar jouw bijdrage is volkomen recht in de roos! Het wordt erg moeilijk om die machtsspiraal te doorbreken maar dat zal wél noodzakelijk zijn. Omdat er anders over enkele tientallen jaren geen agrarische sector meer bestaat. Kijk maar naar William, die er zélfs anno NU nog nooit van gehoord heeft dat de meeste melkveehouders vandaag de dag allang blij zijn als ze hun dure melk tegen niet renderende kostprijs in de rijdende koeltanks van Frisia-Campina of Doc-kaas kunnen laten pompen. Zij worden beroofd en uitgeplunderd en verdienen er per saldo geen sou aan! Dat moge dan in Zegveld 'gezonde bedrijfsresultaten' heten, ik noem dat onbeschaamde uitbuiting!

 • no-profile-image

  Veehouder

  We missen de eenheid om een vuist te maken. Eenheid maakt macht, dit is het enige wat nodig is. De boeren moeten met elkaar de afspraak maken dat de productie de vraag niet overschrijt. En een prijs afspreken die kosten dekkend is. Dit is de enige en eerlijke manier om te overleven en een goed sosiaal leven voor je zelf en gezin. Dan kun je ook personeel aannemen die graag dit mooie werk doen! De cooperaties hebben dit nagelaten, als je dit niet door hebt kun je beter meteen stoppen! De boeren vakbonden zijn er niet voor niets gekomen, zijn hebben al veel goed werk gedaan. Deze zijn van en voor boeren en door boeren bestuurd. Als zij het niet winnen is het zeker in Nederland snel afgelopen met de voedsel productie!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Alex, lekker respectloos ben je!

 • no-profile-image

  Han

  Ik vond inderdaad dat de boeren weer duidelijk uitng gaven aan hun kikergedrag en de retailer duidelijk niet wenste te luisteren naar de boeren insteek m.b.t. dit probleem. Vb. ging het over 50 % verhoging graan prijs, leidde in zijn optiek tot een gelijke verhoging van de brood prijs vanwege de toegevoegde waarde. Onzin natuurlijk de toegevoegde waarde aan "handling" energie etc. is nu reeds betaald, dus wat rest is de extra vijf cent voor het graan, een verhoging van max. 5 % (bij de prijsvechter). Al met al een programma dat weinig nieuws had en al helemaal geen hart onder de riem stak bij de mensen met de gesignaleerde nood.
  Ik denk dat de nood vele malen kleiner wordt, als de betreffende boeren zich niet langer schamen voor hun (uitzichtsloze) situatie maar het gewoon bepreekbaar maken bij een ieder die het horen wil. Ik verzeker dat, dat er maar weinig zijn, want dan worden de luisteraars zich bewust van hun eigen situatie.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Precies Boer Reeuwijk, als boer maar gewoon boer zijn. Het is maar net vanuit welk oogpunt je het boerenbedrijf wilt runnen. Met behulp van de signalen die je uit de natuur opvangt of met behulp van de signalen die je uit de Nederlandse media opvangt. Ik kies voor het eerste.

 • no-profile-image

  jonge

  Hey Ineke, je praat over de glastuinbouw, maar als al die failliete glastuinbouwers eerst eens hun hypotheek bij de Rabo afbetalen, dan kan de rabo bij ons weer met lagere rentes werken.

 • no-profile-image

  Handenuitdemouw

  Ik heb enige ervaring met het werken bij boeren (melkveehouders Salland).
  En houd op zijn tijd van flinke lichamelijke werkzaamheden op een boerderij: stallen uitmesten, dieren verzorgen, erf aanvegen.
  Omdat dit op mij geestelijk heel positief doorwerkt, ook door contact met de dieren en op mijn boertenwortels.
  Ik heb gemerkt en dit onderzoek bevestigt dat mijns inziens, dat veel boeren best dergelijke hulp kunnen gebruiken.
  Ik heb gemerkt, dat er een beste kloof is tussen het boerderijleven en het dorps-en stadsleven.
  M/i is het voor beide partijen (boeren en dorpelingen/stedelingen) een goede zaak, als die kloof versmald gaat worden.
  Ik wil pleiten voor het oprichten van een organisatie, die burgers, die graag de handen uit de mouwen willen steken op een boerderij, in contact kunnen komen of worden gebracht met boeren, die om dergelijke hulp verlegen zitten.
  Ik heb het hier trouwens niet over het fenomeen zorgboerderij, nee, het gaat hier om burgers, die voldoende op eigen benen kunnen staan.
  En denken: ik kan wel gaan joggen of naar de sportschool op zo'n lopende band lopen of gewichten omhoog duwen, maar ik kan ook wat uurtjes per week een stal gaan uitmesten: dan zweet ik het er evengoed uit enzovoorts en heb nog mooie natuur-en dierbeleving ook.
  Waar ik een ander ook nog eens en plezier mee doe.
  Om het maar niet te hebben over lekker (plat) praten met de boer/boerin en zo wat boerennuchterheid binnen te krijgen. :)

 • no-profile-image

  handen

  Ineke zegt eigenlijk, de helft van de boeren onderneemt, de andere helft zit in de keuken (achter internet).

 • no-profile-image

  Boer

  De uitzending vond ik niet positief voor het imago van de boeren. De boeren waren veel te verdeeld, teveel geklaag (hoe pijnlijk het ook is om te stoppen) en er was te weinig respect voor elkaar: verbreder versus 'megaboer' versus biologisch versus stopper en versus tuinder.

 • no-profile-image

  De Boer

  En wederom on deze uitzending het oeverloze gezwam van mensen dat we moeten verbreden, allemaal kaasjes maken voor toeristen, allemaal een boerencamping, allemaal een zorgtak........
  Men vergeet dat 80 % van de boeren gewoon BOER is, en daar zijn handen aan vol heeft, daar zijn brood mee wil verdienen en nergens op zit te wachten!!
  Dat vereist speciale gaven, die niet iedereen heeft, ook ik niet....

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Inderdaad Han.De meeste boeren houden niet zo van dit soort programma `s. Dit zou hun aan hun eigen situatie kunnen doen denken.......

 • no-profile-image

  Struis de Vogel

  Sommige steken de handen uit de mouwen maar tegelijker tijd de kop in het zand.......

 • no-profile-image

  HANS

  Ineke ben het eens met je , de ontwikkeling van menig bedrijf staat stil . De bedrijfs gebouwen zullen op een gegeven moment vernieuwd moeten worden en dit is bij mij net zo . Dit zou eigelijk vorig jaar al gebeuren maar het zal nu toch van komen , ondertussen wordt je van alle kanten bedreigd door de natuur plannen die ze hier hebben . Zit nu wel mooi ingeklemd voor 85 % in deze natuur bende . Heb nu wel een bod gekregen van DLG maar die is naar mijn mening te laag mede om de toegangsweg waar ik eigenaar van ben , en daar wil men niets voor geven . Nu zit je in een twee spalk wat moet je doen . Door gaan met de verbouwing en door boeren of toegeven en vertrekken onder druk van DLG . Wat is wijsheid . Wie durft hier een antwoord op te geven. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Han

  @Handen uit de mouwen. Jouw idee spreekt me aan. Ik heb een blog onderweg in deze richitng, die nog iets verder gaat om het platteland nog leefbaarder te houden, dan jij voor ogen hebt. Het gaat immers over wegnemen over aanbod arbeid bij de boer maar ook het kweken van wederzijds begrip. @Domme Albert. Jonge ondernemer soliciteert naar het predikaat >agrariër in financiele en spychische nood< op termijn. Binnenkort levert de Rabo naast GELD ook (verplichte) verzekering voor GEESTELIJKE HULP met combi korting. Alle andere verplichte verzekeringen lopen reeds via Rabo.

 • no-profile-image

  koetje

  ....en LTO is gestart met een rechtsbijstandsverzekering......kwaliteit op maat.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Kijk dat bedoel ik nou. Nog effe en dan slaan Albert en Jonge ondernemer mekaar de hersens in. Hé jonges, eerst naar LTO voor een rechtsbijstandsverzekering en dan via de Rabo de rest afronden. Als jelui dat goed doen, dan hoef je vanzelf ook helemaal niet langs bij LTO. Wél zo makkelijk!

 • no-profile-image

  a.kkerbouwer

  Ik heb de uitzending nog niet gezien, maar kan me het goed voorstellen dat er zoveel problemen zijn. Groter en verbreden zijn altijd de toverwoorden geweest en degene die (veel) ging aflossen en stuurt op kostprijs (lees: oude trekkers e.d.) was geen ondernemer. Alle groeperingen rond de boeren lieten dit altijd doorschemeren, behalve misschien een enkele goede boekhouder. Wij als boeren kunnen zelf te weining bepalen wat betreft de financiele opbrengsten, anders dan wat in de marge van de wereldmarkt en de kostenkant. Als boer zou je moeten accepteren dat de omgeving door anderen bepaald wordt en dat je er net zoals het weer geen vat op heb. Als je dat kan accepteren hoef je ook niet anderen de schuld te geven voor problemen in je eigen bedrijfsvoering. En een boer is niets anders dan de dorpskruidenier, je moet bedenken waar je over 5 jaar wil staan en dat stoppen ook ondernemen is en vooral dat je eigen gezondheid bovenaan moet staan.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Spotvogel, het lijkt mij veel moeilijker om een fatsoenlijke hap in elkaar te zetten voor veganisten. Ik vind trouwens dat ook erg veel vegetariërs er ongezond uitzien. Soms herken je ze al vanaf honderden meters. Ik denk dat veel van die lieden zo beknepen leven dat ze allerlei belangrijke vezels, vitaminen en mineralen te kort komen. Principes zijn mooi, maar een gezond lijf is nog veel mooier!

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. BGFT heeft reeds in de tachtiger jaren een studie gedaan naar de energie waarde van al ons groenafval (hout, bermen etc.) en is aan de hand daarvan gaan zoeken naar een rendabele manier van verwereken. Dit resuteerde in een (houts)kool fabriek en dat is nu dus de olie raffinage geworden.
  Voor mij blijft dan de vraag waarom werken jullie als advies bureuas langs en naast elkaar doch zonder elkaar. Waarom had de BGT rapporten al op mijn bureua toen Wageningen nog moest beginnen te denken over groen afval anders dan compost?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Han, in de zogenaamde Kenniseconomie werkt men lievert tégen dan mét elkaar. Dat snoeihoutgeval is maar één voorbeeldje, want ik bekeek ook mogelijkheden voor ruimte-efficiënte plaatsing van zonnepanelen, betere benutting van waterkracht en functionele koppeling van water-windenergie. Ook daar werd nooit meer iets van vernomen! Ik ben eind 2004 weggegaan bij dat instituut, want daar werd ik aleen maar depri van alle onbenul en idiotie. Ik hoop dat dit én verwante WUR-clubs door de nieuwe regering snel aan de kant geschoven gaan worden. Want beter géén adviesbureau dan een fout adviesbureau!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Jan, je hebt helemaal gelijk en er gaan zich nu zeker mogelijkheden voordoen om daaraan voor eens en altijd een einde te maken! Om te beginnen zal LNV een heel aantal octaven lager moeten gaan zingen, zodat het wellicht mogelijk wordt om met succes de Mestwetgeving juridisch aan te gaan vechten. Het is wel al duidelijk dat de PVV er op zal staan dat er per direct begonnen zal worden met bijvoedering van gehouden dieren in omrasterde natuurterreinen en dat de aan krankzinnigheid grenzende Robuuste Hoofdstructuur onmiddellijk als bestuurlijke dwaling in de parlementaire geschiedschrijving zal worden opgenomen. Het moge ook duidelijk zijn dat het doorvoeren van de LOG-plannen vanaf heden Alpenhoge hobbels op haar pad zal vinden. Met de winter voor de deur brengt dit fikse politieke slippartijen in het vooruitzicht!

 • no-profile-image

  twan thunnissen

  Goed nieuws dat die Robuuste Hoofdstructuur geschrapt wordt. Die idioten waren van plan om zwijnen en herten door het dal van de Maas en de Niers naar Duitsland te laten lopen. Niet alleen maar naar de Reichswalden, maar naar de Eiffel en het Zwarte Woud. Gekkenwerk!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Natuurboer en Han, ik denk dat er al tientallen jaren een opzettelijk demotiveringsbeleid wordt gevoerd om de traditionele bedrijfsvoortzettingen en -overnamen van vader op zoon te doorbreken en ervoor te zorgen dat zoiets onaantrekkelijk of zelfs financieel onmogelijk wordt gemaakt. Dat werd aanvankelijk vorm gegeven door de ruilverkavelingen, die oorspronkelijk het nobele doel van efficiëntere bedrijfsvoering dienden, maar in de jaren '70 ontaardden in regelrechte saneringsoperaties. De boeren pikten en slikten dat (daarom Kritische lezer spreek ik ook van dat we Formeel in een democratie leven) en zo kwamen de ideaalbeelden van de mega-ondernemers steeds realistischer in beeld. Maar daarmee werden de toekomstperspectieven voor de kleine boerenbedrijven almaar slechter. Banken waarschuwden daar niet voor, terwijl zij anderzijds wél druk doende waren om de mega-agri industrie te financieren. Dat dit op een boze dag volkomen fout zou lopen is indertijd al voorspelt, maar we zien het nu werkelijk gebeuren. Het ene na het andere kleine - of middelgrote bedrijf valt gedwongen om en stopt en hun plaatsen worden vraatlustig ingenomen door steeds gulziger groeiende pyrrhaniaondernemers. Hoe dat gaat aflopen is nu al te voorspellen aan The Continuing Story of Willy van Bakel and the Vreba Hoff Disaster! Maar vergis je niet, want het treft echt niet uitsluitend de melkveesector. Ook in akkerbouw en glastuinbouw is het leed vaak al niet meer te overzien. En dit is nog slechts het prille begin!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ferroro rocher is wat te subtiel Onno, ik zou kiezen voor een Bon-bon-Bloque. Want het moet natuurlijk wel te behappen blijven! Maar alle gekheid op een stokje: als men - anoniem of niet - maar eens open en eerlijk de eigen (bedrijfs)problemen op tafel gooit. Dan valt er tenminste over substantiële zaken te discussiëren. En ik denk dat zoiets ertoe zal bijdragen dat men dan ook makkelijker over de andere problemen naar buiten gaat treden. Want dat gebeurde tot dusverre nauwelijks of niet. Met alle gevolgen van dien!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Exact, ik zou ze toch maar adviseren géén boer te worden. Sterker nog, ik heb mijn kinderen geadviseerd "zodra je de kans krijgt, maak dat je wegkomt uit dit land". Iedereen die een beetje na kan denken snapt immers dat dit land een zinkend schip is.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niet alleen door het Maas- en Niersdal Twan. Ze waren van plan om die Robuuste Rotzooi vanaf de Oostvaardersplassen door Flevoland en Veluwemeer, over Veluwe, Rijn en Waal naar jouw streken te laten gaan. Dat krijgen we ervan als er serieus naar plannen van geesteszieke besefgestoorden geluisterd wordt!

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Geld maakt niet gelukkig,maar als je te kort verdient wordt je wel ongelukkig!

 • no-profile-image

  koetje

  Ik denk dat we elkaar heel goed begrijpen Spotvogel,ik ben het namelijk met Natuurboer eens dat de afgelopen decennia
  de nadruk veel te veel heeft gelegen op de kostprijs en niet op de opbrengstprijs,vandaar ook mijn opmerking over die giga machines die om de twee jaar groter worden.Er zijn zat boeren in dit land die hun grond niet kunnen draineren en nog veel grond hebben met greppels(ik ook),daar verongeluk je met die grote machines,maar ja die bepalen wel mede de kostprijs.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Exact, vroeger was de Rabo-bank nog een echte Cooperatieve Boerenleenbank. Van en voor de boeren dus. Toen in of rond 1970 het automatische betalingsverkeer werd ingevoerd, in eerste instantie vooral als middel om af te komen van het omslachtige cash-loonsysteem met loonstrookjes en dat soort soesa, waren er in de bebouwde kommen op het platteland nauwelijks banken. Maar al snel zat er zélfs in het kleinste gehucht een vestiging van de Rabobank. Want iedere in Nederland werkende arbeider of uitkeringsgerechtigde moest van de ene op de andere dag een bankrekening hebben om het loon te kunnen ontvangen. Daar begon dus de verwording van het - oorspronkelijk agrarische - cooperatieve bankwezen. En ook de enorme kapitaalmacht van de Rabobank! Door de ruilverkavelingswet kon de overheid vanaf de jaren zestig heel agrarisch Nederland in een wurgende herinrichtingstang nemen en tot bedrijfsvernieuwing of - beëindiging dwingen. En daarvan profiteerde voornamelijk de Rabobank! Het heeft geen zin om over Schuld te gaan kissebissen, want dat valt toch niet meer terug te draaien. Maar net zo min als LTO een ware vakorganisatie ten behoeve van de leden is, net zo min heeft de Rabo nog iets met het coperatieve element van doen. En dat dus al ruim 40 jaar!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Exact, het zijn juist de ongeremde en ongebreidelde investeringen in de landbouw die de landbouweconomie uit evenwicht brengen. Iedere investering die een boer pleegt verhoogt de kostprijs. Niet alleen van de boer zelf die de investering doet, maar ook de kostprijs van zijn buurman die (nog) niet investeerd. Een economisch gegeven. Je brengt bij een investering immers nieuw geld in omloop. Je spreekt van hogere loonlasten, machinekosten en alle ander kosten die hoog oplopen. En de verhoging van al die genoemde kosten zijn weer mede veroorzaakt door al die investeringen die de laatste jaren in de landbouw plaats hebben gevonden.
  Economisch verklaarbaar. Terwijl daar tegenover staat dat de opbrengstprijzen van de landbouwproducten de laatste decennia gelijk zijn gebleven. Zoals de laatste decennia het landbouwbeleid rond investeringen in de landbouw gestalte heeft gekregen zijn de boeren in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Mede omdat van beleidsmakers het flankerend beleid rond investeringen vrijwel ontbreekt. Het credo is nu, dat er steeds opnieuw in de landbouw geïnvesteerd moet worden om de kostprijs voor te blijven. Terwijl elke gepleegde investering de kostprijs weer opnieuw opdrijft. Opdat er dan maar weer opnieuw geïnvesteerd moet worden met als gevolg alweer een kostprijsverhoging. Zo onstaat een economische "ratrace" waar boeren heden ten dage mee geconfronteerd worden. Redelijkerwijs zou iedere boer maar dan ook ieder boer in Nederland gelijkmatig moeten investeren voor de toekomst. Alleen wanneer iedere boer zolas nu ongeremd en ongebreideld zou mogen investeren, krijg je door al dat nieuwe geld dat in omloop wordt gebracht een torenhoge inflatie die we niet willen. Dus investeren in de landbouw is, economisch gezien, voorbehouden aan een beperkte groep tot de helft van boeren. En de rest van de boeren mogen dan toekijken of afhaken, zowel in binnen- als in buitenland. Banken hebben dus wel degelijk invloed op welke boer, welke investering mag doen. Het zijn ook de banken die boeren kunnen laten stoppen door de geldkraan dicht te draaien. Ons eigen bedrijf draait met eigen geld en zonder € 1,00 schuld bij de bank en we draaien nog steeds. En ik ben ook niet van plan om andere boeren met een "ratrace" op te zadelen.

 • no-profile-image

  Han

  Koetje Boe. De politiek heeft eens op >democratische< wijze besloten ,dat de boer net als iedere andere werker de inflatie gecorrigeerd krijgt, alleen met dien verstande de boer dient eerst zijn productie stijging in mindering brengen. Dit komt dus neer op nauwelijks inflatie correctie, ergo nooit een duidelijke inkomens verbetering. Nee relatief een achteruitgang. Sinds de prijs afspraken niet meer van kracht zijn, is de boeren prijs afhankelijk van de goedkoopste aanbieder op de aarde. Alweer een >democratisch< genoemen besluit. Resultaat zie dit blog.

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. De mogelijkheid om je gal eens te spugen is er in de vorm van de Zelfhulp Organisatie voor Bedrijfsbeeindigers. Hier kan annoniem gebeld worden en gepraat. De "medewerkers"zijn doorgaans vrijwillegers die zelf ook tot de stoppers hoorden.

 • no-profile-image

  koetje

  Algemeen belang of niet hier kun je over discussiëren tot je ons weegt,boeren die voor industrie of woningbouw worden uitgekocht,komen op de A-locaties terecht,De rest moet zich met stevig bij financieren zien te redden.Ik moet zeggen dat je van tegenslag wel sterker wordt,ik maak idd van de bedreiging een kans,met een stukje privé-natuurterrein,SBB krijgt geen M2 grond.Ben hier al een tijdje mee bezig,en het puzzeltje krijgt steeds meer vorm.Laat je nooit onder de tafel praten of onder druk zetten door welke commissie,waterschap of provincie dan ook.

 • no-profile-image

  HANS

  Spotvogel , de nieuwe adviseur die is vandaag geweest , dat heeft een verhelderende inzicht gegeven . Met de eerste gegeven die nu vergaard zijn zal DLG waarschijnlijk niet zo blij zijn . Volgende week zal er verder de boel uit gewerkt worden. Ben in ieder geval een stuk wijzer geworden mede door ineke en jou advies . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  koetje

  Hier heb je groot gelijk in William,het maakt financieel alleen een enorm verschil als een boer voor een industrieterrein of woningbouw wordt uitgekocht of voor natuur of wegen.Terwijl je al die zaken onder maatschappelijk belang kunt onderbrengen en uit planvorming van de overheid voortkomen.

 • no-profile-image

  Piet

  Even los van mijn eigen mening, is het heel interessant om de Graanrepubliek van Frans Westerman te lezen. De ontwikkeling in de gangbare visie op de agrarische sector is onnavolgbaar beschreven.

 • no-profile-image

  George Soros

  Han.Ben jij nou echt bezig om het kapitalisme van een menselijk kantje te voor zien ? Je roeit zwaar tegen de stroom in. Zelf de overheden zijn in Europa zwaar kapitalistisch geworden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hartstikke tof Hans. Geen krimp geven en de boel strak onder spanning houden nu. Als DLG merkt dat het je menens is dan wordt de toon vanzelf anders en dan komen de kaarten er hopelijk ook beter voor te liggen. Succes en ik hoor wel hoe het verder verloopt.

 • no-profile-image

  Han

  Frieskeboer. Ik ben het met je eens, dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn doen en laten. Helaas speelt in veel boerengezinnen noch steeds het idee, dat één van de kinderen de zaak moet overnemen. Ja er wordt in veel gevallen een psychische druk gelegd op de potentiele opvolger. We beginnen reeds op zeer jeugdige leeftijd met trekkertjes mesttankjes, hakselaartjes, overalletje etc. als speelgoed te geven aan zoonlief.
  Wie neemt de beslissing als de beroepskeuze daar is? Papa, mamma of de potentiele opvolger? Ik denk, dat deze beslissing in veel gevallen wordt ingegeven door het verleden en de loyaliteit aan de ouders.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik ben bang dat je gelijk hebt, George. We zijn hier in een korte tijd van een fatsoenlijk, welvarend land verworden tot een bananenrepubliek waar het recht van de sterkste geldt en waar grijpers en graaiers de dienst uitmaken. Niet iets om trots op te zijn. En het ergste moet inderdaad nog komen.

 • no-profile-image

  william

  koetje boe; jou (kleine) kans zou dus kunnen zitten in bijv het onderhandelen zoals spotvogel aangeeft, natuurlijk word je liever door industrie uitgekocht maar dat is nu eenmaal niet zo (zie het als de factor geluk die hier ontbreekt). En kritische lezer hetgeen wat ik probeer duidelijk te maken is dat zeuren geen zin heeft; als je een bedreiging tegen komt zul je daar zo goed mogelijk op in moeten spelen alleen daar help je jezelf mee. Ik zeg dus niet dat je alles moet accepteren wat op je pad komt dat is een ander verhaal. Ter vergelijking: Ik accepteer mijn fokverbod ook niet en heb er nog steeds veel verdriet van maar ik zal toch mijn best moeten doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan......

 • no-profile-image

  boerin

  Je vrees is helemaal terecht, William. Ook ik heb graag een goede melkprijs, maar 60 cent is vragen om moeilijkheden. NL is geen eiland, en er zijn er genoeg die voor minder dan de helft kunnen en willen melken.

 • no-profile-image

  exact

  Teun, ik snap de strekking van je verhaal. Toch moeten we ons wel realiseren dat we ten allen tijde zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen beslissingen. Ik zie persoonlijk vaak dingen gebeuren qua schaalvergroting waar ik mijn hart bij vast houd. Als ondernemer kun je veel beslissingen nemen en ik vind dat een ieder zich er zelf bewust van moet zijn wat de consequenties kunnen zijn. Dat banken daarin mee willen gaan heb ik zelf niet altijd als vanzelfsprekend ervaren. Er moet toch een aardig doortimmerd plan klaarliggen vooraleer je financiering rond krijgt. Het is niet zoveel anders als voor tweeverdieners die een te duur huis willen kopen. Ook daar kan psychische nood toeslaan als de toekomst niet brengt wat men verwacht. Niemand verplicht echter om schaal te vergroten of te duur te wonen. Als ondernemer moet je ook gewoon je gezond verstand gebruiken, soms wars zijn van voorgestelde nieuwe ontwikkelingen en de consequenties kunnen overzien. Het doemscenario moet je voor jezelf vooraf inzichtelijk maken, naast het goede scenario natuurlijk. Mijn eigen ervaring met in mijn geval Rabobank is wat dat betreft zeker niet negatief. In het verleden hebben ze me met goede plannen mooi verder geholpen en heel duidelijk kanttekeningen geplaatst. Die gingen echt wel verder dan risico-afweging. De sociale kant bij eventuele negatieve ontwikkelingen kwam ruimschoots aan de orde. Het is aan ons zelf om ons gezond verstand te gebruiken. Dat kan inhouden dat we inzetten op schaalvergroting of gewoon op iets nieuws of op niks nieuws. Daar ben je ondernemer voor. Voor meer relatieve zekerheid kun je er ook voor kiezen om vast werk te zoeken. Ik vind trouwens ook dat we er als ondernemers niet op vooruit zijn gegaan met de schaalvergroting, maar kanttekening is wel dat velen noodgedwongen hadden moeten stoppen als er niks was ondernomen. Het is de harde realiteit, waar wel iets aan gedaan kan worden middels een gegarandeerde kostprijsplusbenadering met grenzen stellen aan schaalvergroting. Maar dat kan alleen in sprookjesland vrees ik, inzet zal ten alle tijde zijn dat voor de massa voedsel goedkoop moet zijn om de sociale rust intact te houden. De macht heeft werkelijk nog nooit gelegen bij de producent. Ik zie dat niet gauw veranderen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Exact, bedoel je dat we toch wel blijven produceren, hoe laag de prijzen ook worden? Ik denk dat het wel een keer ophoudt. Opvolgers hebben hier al geen trek meer in. Of praten we nu langs elkaar heen?

 • no-profile-image

  L

  Geachte van Ede
  wij mogen geen vuist c.q.blok vormen dan kregen we NMA achter op ons dak, hebben de groentetelers laatst ook geprobeerd.
  Dat zou ten nadele van de consument zijn.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Willem, je hebt gelijk dat boeren niet voor elkaar onder willen doen en dat daarvan grof misbruik werd en wordt gemaakt. Maar daarop was immers ook de ruilverkavelingswet gebaseerd. Wie niet kwam stemmen werd geacht voor te stemmen. Want de overheid wist dat de meeste boeren niet graag hun erf verlaten: zeker niet in de jaren '50, '60 en '70. Zo werden allen Rvk's voor gestemd en moesten de boeren het zich laten welgevallen dat al hun eigen bezittingen feitelijk door overheid en banken werden overgenomen en ten koste van megakapitalen her- ingericht. In de meeste gevallen tégen hun eigen vrije keuze in. Daarna restte hen nog slechts de niet te zuinige RVK-rente en alle opgelegde en aangewreven investeringen op investeringen op investeringen etc. Vaak letterlijk tot de dood er op volgde!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Precies Natuurboer. Jaren geleden was ik voor mijn werk in Tunesië en verbaasde me erover dat er daar zulke goeie melk te koop was. Daarover maakte ik opmerkingen en er werd aanvankelijk wat lacherig over gedaan. En toen bleek dat die melk als poeder uit Nederland kwam en in Tunis werd aangelengd met Tunesisch drinkwater. Maar op de verpakking was daarvan niks terug te vinden! Op die manier kan er nog steeds veel melkpoeder worden weggesluisd naar buiten de EU. Zodat de interventievoorrraden op hetzelfde niveau blijven en de veel te lage inkoopprijs bij de producent-melkveehouders in stand gehouden wordt.

 • no-profile-image

  Veehouder,

  Als een rode draad loopt telkens een te lage opbrengstprijs door deze discussie. Zolang we echter geen Canadees quoteringsysteem hebben zullen we moeten accepteren dat de opbrengstprijzen worden bepaald door de verwerkende industrie. Ons ondernemers rest niets dan de kosten in de hand te houden. Kijk naar je buurman en zorg dat je het beter doet!
  Alleen zo kun je overleven.

 • no-profile-image

  william

  beste natuurboer dat deze bedrijven overeind gehouden worden is omdat de banken hun geld er niet uit kunnen halen, dit is iets waar ze zich in de melkveehouderij geen zorgen om hoeven maken. Ik vind deze vergelijking dan ook niet terecht, er zijn gewoon veel boeren in Nederland die wel hun brood kunnen verdienen met melkkoeien dus ik vind het niet goed om te doen alsof het alleen maar kommer en kwel is.
  Echter als je een sterke eenheid wil vormen om meer zeggenschap te hebben over de prijzen zeg ik; succes met dit zeer nobele streven maar dit zal niet meevallen.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Al eerder hebben wij een golf van ellende over ons heen gehad, die hadden tot gevolg dat agrariers zich van het leven beroven. Dat staat straks ook weer te gebeuren en dan wordt er door de samenleving gezegd , dat hebben wij niet zien aankomen. Kijk dat is de praktijk. Al jaren staat bij velen het water tot aan de lippen, deze mensen moeten geholpen worden. Tip: Rabobank steek eens wat geld in het begeleiden van bedrijfsbeeindiging, dan heeft u eindelijk uw verantwoordelijkheid getoond jengens deze mensen.

 • no-profile-image

  van ede

  Beste (kritische) lezer. Deze sector bestaat te veel uit erg volgzame ondernemers. zitten er in hun branchorganisaties misschien mensen die te veel luisteren naar verkeerde mensen (lees: links).het is toch te zot voor woorden wat er in deze sector gebeurt. Moet je eens lezen waar de groen stroom van gemaakt word. prachtig commercieel verhaal. Ook de regering zal er wel weten. Ze hebben een plaat voor hun hoofd. Welke boer neemt het voortouw en schud zijn collega's wakker. Of gaan ze zo allemaal langzaam ten onder en word Nederland een grote kinderboerderij en camping.

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel. Je hebt volkomen gelijk als je stelt, dat dit probleem al jaren speelt. Rond 1990 zijn de Zelfhelp groepn op gericht om de gedwongen stoppers te helpen in te zien, dat het stoppen meer een gevolg is van het beleid en omstandigheden, dan van mis management van de boer. Velen hebben via deze praatgroepen een nieuw bestaan weten op te bouwen en hun schuld gevoelens afgeschud. Nu 20 jaar later is het probleem nog steeds aanwezig en geen beleidsmaker maakt zich druk over deze zgn. >lozeers<. Ik als wijker (zo heette dat toen) vraag me af wie de loozers zijn de wijkers of de blijvers, die de stoppende bedrijven overnemen met hulp van Rabo en daarna geen andere weg hebben dan doorgaan om de relatie manager te pleasen (zijn bonus hangt er van af). Gelukkig was aflossen niet meer nodig bij de Rabo, dus bleef er net genoeg over om te kunnen eten, maar als de tijd van stoppen komt is er nog steeds geen fatsoenlijk vermogen opgebouwd om als pensioen te dienen en om de opvolger op het paard te tillen. Voor mij was en is er nog een heel leven na het boeren, dat de moeite waard is om te leven.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat is zo pieter. Het is zo makkelijk om dat wat echt belangrijk is uit het oog te verliezen als je zorgen hebt. Je gezondheid, een goed inkomen en genoeg tijd om daarvan te genieten met het hele gezin is donders belangrijk. Met ons gaat het nu voor de wind. Dat is wel eens heel anders geweest. Ik herken mezelf als de persoon waar dit artikel over gaat en weet maar al te goed hoe zwaar dat is. Daarom blijf ik er op hameren dat boeren zich niet bij de neus moeten laten nemen door organisaties die het beste met je voor zeggen te hebben zoals LTO. De belofte van onbeperkte productie is aantrekkelijk maar je hebt er niks aan als je door de overproductie zonder inkomen komt te zitten. Houd vast aan het quotum! Geef het niet af want dan zal het door de tegenpartij tegen je gebruikt worden. Wees slim. Ga voor het saldo en niet voor het volume.

 • no-profile-image

  onno

  We moeten mijns inziens niet altijd de schuld leggen bij schaalvergroting. In elke bedrijfstak is de efficientie gestegen en ook zo in de landbouw. Rekensommetje is heel eenvoudig, elke familie moet een 30.000-40.000 euro per jaar hebben om een beetje fatsoenlijk te leven. Als de bedrijfskosten omhoog gaan, moet je groter, de marges worden immers kleiner.
  Maar zolang de landbouwer heel vaak zijn kostprijs niet kent, het LEI met idiote boekhoudkundige berekeningen komt, gaan de meeste landbouwers maar door in de tredmolen.
  Het besluit om te stoppen getuigt net zo goed van goed ondernemerschap als door investeren.
  De Rabobank heeft hierbij natuurlijk een groot aandeel. Een stelletje bandieten dat zijn weerga niet kent. Moet je maar eens kijken wat ze de afgelopen 20 jaar hebben verkondigd en op dit moment doen. Het beleid waait met alle winden mee. Het heeft absoluut niets met bedrijfseconomie te maken, alleen maar met eigen portemonnee. Men moet zich eens realiseren dat banken ook zakenmensen zijn en alleen voor hun eigen belangen opkomen. En de agrarier is eraan over geleverd als hij/zij graag zijn vak wil blijven uitoefenen.

 • no-profile-image

  kijker,

  Stoppen is van alle tijden. Als de melkprijs nu structureel naar 50 cent stijgt, loopt de grondprijs op naar € 70.000,= en heb je over 5 jaar dezelfde discussie.

 • no-profile-image

  spotvogel

  William, die slag is al jaren geleden door de boeren verloren. Op het moment dat zij werden gedwongen om van 30 naar 60 beesten te gaan en hun nek daarvoor bij de Rabo levenslang in de strop moesten stoppen, hadden zijn massaal voor redelijke prijzen (dus niet alléén maar kostendekkende, maar wérkelijk reëele kiloprijzen)in actie moeten komen. Hoe? Via hun stadsorganisaties, die echter van meet af aan handjeklap speelden met het agri- establishment! Jouw opmerkingen over collega's die in uiterste vertwijfeling de hand aan zichzelf sloegen getuigt van een weinig doortimmert realiteitsbesef. Je lijkt me nog jong en hebt waarschijnlijk niet meegemaakt hoe boeren vanaf de jaren '60 juist vanuit hun drive om trots op hun 'eigen' bedrijf te kunnen zijn, zich lieten misbruiken door de overheid en het agri-financieële complex. Met helemaal voorop de Rabobank! En die drive hield men ook toen er jaar na jaar nieuwe uitbreidingen en schaalvergrotingen nodig bleken om het financiële hoofd boven het monetaire maaiveld te kunnen houden. Ik ben geen boer, maar heb hier wél begrip voor. En daarom heb ik die nood dus al meer dan 20 jaar geleden op schrift gesteld!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Boer Drijzand geeft ook al aan dat stoppen van alle tijden is. Wanneer echter het tempo van ca 3000 boeren per jaar doorgaat zoals van de laatste decennia. En de blijvers kapitaalkrchtig genoeg zijn om de bedrijven van de wijkers over te nemen, dan zal dat geen probleem zijn. Maar met de ca 20.000 boeren die nu in de problemen zitten zal dat dan een jaar of zeven gaan duren. Te langdurig naar mijn mening. Maar wat zal er gaan gebeuren wanneer morgen die 20.000 boeren in één keer besluiten om er mee te stoppen. Dan komen er een dalende grondprijzen met grote gevolgen. Dan is de kans reëel aanwezig dat de blijvers door de massale wijkers mede naar de afgrond worden gesleurd. Het geeft mij in ieder geval geen gerust gevoel . Er zijn mij momenteel te veel boeren die in de problemen zitten en massale wijkers dreigen te worden. En dat hangt als een zwaard van Damocles boven de blijvers

 • no-profile-image

  spotvogel

  Veehouder Brabant, excusé moi? Waar héb je het over beste mens. B o e r e n v a k bo n d e n ? Bedoel je dan dubbelhartige graaiergenootschappen als LTO en ZLTO? En die zouden het voor jullie opnemen? Man wordt toch eindelijk eens wakker, want ge wordt genaaid waar ge zelf bij bent! Ooit erbij stil gestaan dat ZLTO grootaandeelhouder is van Rendac, die aan ieder landelijk agri-kadaver haar vette tienden verdient. Die door haar eigen leden-aandeelhouders moeten worden opgehoest! Je begon jouw bijdrage goed, maar van de rest word ik dus erg depri!

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Het ging in dit programma over de psychische nood bij boeren en tuinders. Ik weet van dicht bij dat dit probleem groter is dan menigheen denkt. Dat dit soort problemen een negatieve inslag hebben mag duidelijk zijn. Beetje moeilijk om hier een happy feeling programma van te maken Ineke. De problematiek onder de tafel schuiven is al lang genoeg gedaan. Maar ja. De marketingspriester van de LTO zullen wel adviseren dit soort items niet aan te kaarten.....is slecht voor de geweldige uitstraling van de sector en misschien wel slecht voor de subsidies en handel..

 • no-profile-image

  stront

  Nou nou zeg, die mentaliteit van de huidige boeren is nog erger dan dat ik ene stront boer ben. BOERENHULP, ja natuurlijk ,dat de buurman maar zo snel mogelijk naar het dorp moet verdwijnen, liefst in een huurhuis. BAH BAH en nog eens BAH BAH.

 • no-profile-image

  Ineke

  De uitzending van Rondom 10 is precies geworden waar wij bang voor waren: enkel negatieve geluiden vanuit de landbouw. Wat ook jammer was dat het grootste deel van de uitzending toch weer uitging naar de melkveehouderij en het trieste verhaal van een stopper. Jammer ook dat de enige enthousiaste ondernemer die er was, de man van de megastal, zo aangevallen werd en weinig kans kreeg om zijn visie uit te leggen. Had niets te maken met groot, groter, grootst, maar met ondernemerschap. Daar draait het om, nu en in de toekomst: een boer moet ondernemer zijn, manager van zijn bedrijf. En dat kan ook gewoon bij goede gezinsbedrijven. Waarom deze uitzending geen enkel woord over de vooruitzichten op een toekomst als voedselproducent voor de akkerbouw? Waarom kwam de oh zo belangrijke glastuinbouw niet aan het woord? Nee, het ging hier enkel over twee stoppers: een champignonteler en een melkveehouder. De rest mocht er wat omheen draaien maar niets kwam concreet uit de verf. Een zware gemiste kans! Wie heeft hier in deze uitzending gestuurd? ZLTO soms?

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  De Rabo heb nou ook "Agri-All in pakketten" in hun aanbiedingsportefuille zien ik. Daar zit niet alleen die Geestelijke Hulp in, maar ook het benodigde henneptouw en de kosten voor overschotverwijdering. Zo bennen boeren bij Rabo van wieg tot graf vanzelf in goede handen! Eventueel tegen kwantumkorting!

 • no-profile-image

  Han

  Sorry Spotvogel een type fout BGFT moet zijn BGT.

 • no-profile-image

  Han

  Natuurboer. Ik kan je vraag niet met zekerheid beantwoorden. Ik kan alleen putten uit ervaringen uit andere landen, waar steeds meer bedrijven ter overname worden aangeboden. Bv. Frankrijk (laatste helft vorige eeuw), Canada, Denemarken, Noorwegen, USA. Bij mij reist dan de vraag; "Waarom zijn daar geen opvolgers?"

 • no-profile-image

  domme albert

  @jonge ondernemer: wat heb je toch al een grote broek aan! Zit je op termijn niet in hetzelfde schuitje als die glastuinders? Mag je je eigenlijk wel ondernemer noemen? Als je ouders, broers en zusjes niet zo goed waren geweest om je een paar miljoen te schenken was je vermoedelijk ook maar ergens gewoon loonslaaf geweest.

 • no-profile-image

  FRANK

  het besluit tot bedrijfsstaking is OOK ondernemen! wie dat onzin vindt is zelf een gigantisch dom varken

 • no-profile-image

  Jonas

  Behoorlijk arrogante houding heb je Ineke. Ben je toevallig de vrouw van Jan Schuttert, die zijn geld ook niet met varkenshouden heeft verdiend, maar met de neventakken daarvan. Of een bedrijf het wel of niet redt heeft vaak niets met de kwaliteit van de ondernemer te maken, maar meer met zijn/haar leeftijd (dus moment van instappen in de varkenssector), of het feit dat iemand weggekocht is voor woningbouw e.d. (de nieuwe rijken) of dat er een neventak is waar meer aan verdiend wordt dan aan de varkenshouderij op zich.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is dat Bertus. Vroeger stelde het sowieso veel meer voor als men 'scholing had genoten'. Dat is vanaf de jaren '70 totaal verworden tot inhoudsloze massaproductie op de USA-toer. Daar kon men trouwens altijd al academische titels kopen. Let op mijn woorden: straks opent Aalt Dijkhuizen in Wageningen een heuse WUR-marktkraam waar tegen afbraakprijzen doctorstitels te koop zijn. Tegen geringe meerprijs zelfs compleet met fake-dis en doctorsbul!

 • no-profile-image

  koetje

  Even de info er bij gepakt van de vleeswijzer.nl.Staat letterlijk:Varkens krijgen milieuonvriendelijk krachtvoer, gemaakt van soja.Klopt dus voor geen meter,sojaschroot is een afvalproduct afkomstig van de sojaolie productie.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Ineke en Excuustruus, jullie hebben prima bijdragen aan het forum geleverd en helaas komen daar dan ook reacties op zoals die van Drijfzandboer en Jonas. Gelukkig heeft Jonas later wel toegegeven dat bij hem ook jaloezie een rol speelt. Op zich is een gezonde dosis jaloezie in ondernemersland natuurlijk niet verkeerd, want het kan er toe aanzetten om ook zelf beter te gaan presteren en zo'n drive kan dus een heel positieve werking hebben. Zélf kreeg is afgelopen voorjaar dermate veel negatieve, afkrakende en zelfs bedreigende (anonieme) reacties op mijn medewerking aan de fora dat ik er uiteindelijk maar mee stopte om mijn mening te geven en mijn ervaring te delen. Dat is erg jammer, want ik kan op veel punten de zaken toch wat beter overzien dan de meeste boeren Bijvoorbeeld over de met verdachte regelmaat optredende veterinaire ziekteuitbraken, die botweg ten doel hebben om buitenparlementair ijskoude saneringen door te kunnen voeren. Zoals ik dat in de dossiers 'de pestvogels van veerman' en 'wachten op de pandemie' uitvoerig beschreven heb.

 • no-profile-image

  Boer

  Als het waar is wat Kritische Lezer zegt en ik vind het niet echt ondenkbaar, omdat bij belangbehartiging meestal met dubbele agenda's wordt gewerkt. Dan is het treurig gesteld met Nederland.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe, het is met de veterinaire ziekten in hoofdlijnen gegaan zoals ik het beschreven heb. Dat er plaatselijk kinken in kabels kwamen door politieke mutaties of tegenvallende lokale omstandigheden is logisch bij zo'n landsomvattend en bovendien heimelijk project. In jouw 'geval Anjum' ken ik toevallig de plaatselijke situatie redelijk. De eendenkooi met omliggende terreinen in 'de Kolken' is van it Gea en de Ezumakeeg van SBB. Ze zullen wel van plan zijn om dat allemaal samen te voegen met de Bantpolder en de Paesenserlannen en dat dan weer op een of ander manier te schakelen aan it Noorderleeg (waar ik trouwens ook nog grond heb liggen). Ik heb ook ergens opgevangen dat 'de Kolken' met de Jouswierpolder geschakeld moeten worden om een groot greidevogelbeheergebied te krijgen. Maar daar weet ik het fijne niet van. Het Jouswierpoldertje stikt van de Tsjirkjes en Skriezen en er zitten ook nog flink wat kluten en ander gevogelte. Ook in De Mieden tussen Tibma en Engwierum liggen nog wel belangrijke weidevogelstukken. Ik kan me levendig voorstellen dat het niet makkelijk is om daar alle boeren uit te kopen of weg te pesten. En dat moet ook niet, want zonder boeren geen greidevogels! Kritische Lezer, Oplaat begrijpt van zulke dingen helemaal niks. Achter die mestwetgeving zaten lieden van het kaliber van DG Kalden(een veterinair) en SG Joustra (een jurist). Jozias van Aartsen wist, toen hij op LNV kwam, nog niet eens wat mest was en nadat hijzelf in de shit van de varkenspestruimingen had gezeten drong er nog steeds geen stanklucht tot hem door! Hajo Apotheker was veel beter op de materie ingeschoten en niet bereid om aan vuile spelletjes mee te werken, maar moest wijken voor dreigementen. En Brinkhorst..........? Die zou qua sneaky onbetrouwbaarheid een eeneiige drielingbroer van Kalden en Joustra kunnen zijn! Al is dat qua leeftijd biologisch onmogelijk!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Exact, hoe zullen boeren één front kunnen vormen. Neem het graanbeleid. Productie van graan is voor akkerbouwers belangrijk aan de inkomstenkant, maar voor veehouders daarentegen belangrijk als kostenpost. Qua graanbeleid staan akkerbouwers en veehouders ( van nature) dus recht tegenover elkaar. En wie bepaald dan de standpunten rond het graanbeleid voor de Nederlandse omstandigheden.? Democratisch gezien kunnen akkerbouwers dat niet alleen doen, evenals veehouders dat alleen kunnen doen. Dus zal er voor graanbeleid een compromis tussen akkerbouwers en veehouders uit de bus moeten rollen. En dat doen we tegenwoordig wél op democratische wijze. Maar ja, er zijn in Nederland 4x zoveel veehouders dan akkerbouwers . ( CBS gegevens) En dan is de meerderheid van stemmen gauw bekend. Waar uit volgt dat de veehouders dus enkelvoudig het Nederlandse standpunt omtrent graanbeleid bepalen en de akkerbouwers aan de zijlijn mogen blijven staan. Van nature hebben de Nederlandse boeren dus al een dilemma om op democratische wijze diverse standpunten inzake landbouwbeleid in te nemen. Veehouders zijn in Nederland veruit in de meerderheid. Dus via LTO krijgen akkerbouwers en tuinders dan een Nederlands landbouwbeleid door de strot geduwt dat stoelt op een visie vanuit de veehouderij. Alsof de Nederlandse veehouders wel even zouden weten hoe groot het Nederlandse suikerbietenquotum mag zijn. Daar komt het dan op neer. Inzake de diverse standpunt bepalingen van Nederlands landbouwbeleid worden met het toepassen van democratie, de Nederlandse akkerbouwers en tuinders voortdurend overstemd door de Nederlandse veehouders. We willen graag democratie aangaande standpuntbepaling van het Nederlandse landbouwbeleid, maar dat pakt in de praktijk dus heel anders uit zoals we dat voor ogen hebben. Willen we toch als boeren één front vormen dan zal de Nederlandse landbouw de democratie ter zijde moeten schuiven. Zodat er dan Nederlands landbouwbeleid gemaakt kan worden, dat enkel stoelt op argumenten. Hoe het anders zou moeten? Zeg het maar.

 • no-profile-image

  Ineke

  @ Jonas: waarom meteen schrijven dat ik arrogant zou zijn? Mensen als jij hebben dit stempel altijd meteen klaar voor iemand die een andere mening heeft over ondernemen. kijk je buiten het gangbare boerenpatroon en ben je zelfverzekerd over de kwaliteiten van je eigen bedrijf en baan je je eigen weg dan ben je volgens jou arrogant. Bovendien: hans vroeg om een mening en die mag ik geven toch? Waarom dan meteen dat commentaar over uitkopen en bijverdiensten en zgn nieuwe rijken? Bespeur ik daar jaloezie? Door nieuwbouwontwikkelingen worden er inderdaad mensen rijk, maar wat wil je dan? Dat ze voor een appel en een ei van hun bedrijf gezet worden? Die kans zou jij ook pakken denk ik.

 • no-profile-image

  koetje

  Dat licht had ik allang gezien maar het schijnt toch dat het voor een heleboel moeilijk is te begrijpen,zie de film Meat the Truth,het stokpaardje van vega-aanhangers.Discussie over het wel of niet eten van vlees is prima maar dan wel graag op basis van feiten die op waarheid berusten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Koetje Boe, heb jij nooit die kaarten gezien van de nieuw aan te leggen natuur (natte as)? Het hele gebied (MKZ-driehoek) lag daarin, vanaf de ijssel via de Wieden en Weerribben, langs de Friese meren tot aan de Waddenzee. Daar liggen Anjum en Ee nog net bij in. En laat er nu juist op deze plaatsen MKZ uitbreken! Dit heeft niets met ijskoude sanering van doen, denk je? En dat men er nooit achter is gekomen HOE MKZ daar terecht kwam is niet zo vreemd. Wie "zocht" dat ook alweer uit? Ik heb het jaren geleden al gehoord uit zeer betrouwbare bron: Dierziektes en een mestprobleem moesten er komen. En zo geschiedde....

 • no-profile-image

  boer

  Aan Ineke Brabant: Dus wanneer iemand de waarheid zegt, dan is zo'n iemand in jouw ogen gefrustreerd. Vreemd.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Han, ik werkte tot 2004 bij Alterra en heb toen al een toekomstgerichte nota geschreven waarin ik er op wees dat er met al het snoeihout dat in ons land op jaarbasis ter plaatse wordt verbrand, versnipperd of via het gft wordt afgevoerd, met gemak een houtgestookte energiecentrale kan draaien. Ik had ook de verzamel- en transportmethoden uitgewerkt. Nooit meer iets van gehoord! Er zijn legio manieren om energie op te wekken met grondstoffen of materialen die nu doelloos verdwijnen. Dat verhaal over de minerale olieën bewijst dat de hegemonie van de fossiele brandstoffen doorbroken kan worden.

 • no-profile-image

  Han

  @Spotvogel. Deze keer deel ik je mening voor 200 %. Door de bank genoemen hebben de meeste boeren en tuinders gezinnen een erg zware werkdruk en geestelijke druk t.b.v. de rest van de bevolking. Het moet goedkoop. de productie moet zo netjes dat de dieren en planten het beter hebben dan de bloemen in de tuin of de huishond in het flatje. En nog wordt de druk tot verbetering opgevoerd door de overheden, met alle bijbehorende sancties. Laten we op dit forum eens proberen nieuwe wegen te vinden al discussierend en daar horen geen krachtvoer prijzen te hoog zijn, want dan geef je aan dat je buurman akkerbouwer te veel vangt. Boeren spelen elkaar uit in de hoop er beter van te worden! Zinloos.

Laad alle reacties (278)

Of registreer je om te kunnen reageren.