Home

Achtergrond 359 x bekeken

VWA ontdekt nieuw geval van runder-tbc

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft opnieuw een geval van runder-tbc ontdekt. Het besmette dier is afkomstig van één van de zeven aanvoerbedrijven van het Friese melkveebedrijf in Exmorra waar eind juli 29 runderen zijn geruimd in verband met runder-tbc.

Nog eens tien rundveebedrijven worden op runder-tbc gecontroleerd. De VWA wil niet zeggen in welke plaats het dier is gevonden. Direct na de ontdekking en blokkade van het bedrijf in Friesland is de VWA begonnen met het opsporen van contactbedrijven. Dieren bleken te zijn aangevoerd van zeven veebedrijven in Nederland. Op één van de zeven aanvoerbedrijven zijn na een eerste test vier dieren geruimd. Na sectie bleek een van de vier runderen besmet met runder-tbc. Het gaat volgens de VWA om een rund dat eerder aangekocht was van het Friese melkveebedrijf. Behalve dat het nieuwe besmette bedrijf dieren heeft aangevoerd, heeft het ook dieren ontvangen van het melkveebedrijf in Friesland.

Geslacht

Sinds 1 januari 2009 heeft het Friese melkveebedrijf vee verkocht aan 41 bedrijven. Het bleek in 26 gevallen te gaan om vleeskalverbedrijven. De meeste kalveren zijn al geslacht en dus niet meer te controleren door de VWA. Op de 15 overige melkveebedrijven werden geen met runder-tbc besmette dieren gevonden.

Omdat de VWA nog geen bronbedrijf heeft gevonden is de termijn voor het terugtraceren verruimd van 1 januari 2009 naar 1 januari 2007. Daardoor worden ook nog eens vier aanvoerbedrijven op runder-tbc gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.