Home

Achtergrond 229 x bekeken

Tuinbouw verwacht minder subsidie

Het subsidiestelsel en toegang tot financiering zullen de komende jaren nadrukkelijk minder aantrekkelijk worden voor de glastuinbouw.

Dat schrijft LEI in het rapport Concurrentiemonitor Glastuinbouw. De sector verwacht vooral dat het lastiger wordt aan subsidies te komen de komende tien jaar. Van de verwachte ontwikkelingen in de sector wordt hieraan het meeste belang gehecht.

Ook de toegang tot financiën zal verslechteren, verwachten experts. De sector verwacht een verdere professionalisering. Groot belang wordt gehecht aan ondernemerschap en samenwerking. Deze zaken worden als belangrijkste factoren gezien om de concurrentiekracht in de toekomst te versterken.

Het LEI signaleert in het rapport verder dat volledige aanbodsbundeling uitblijft in Nederland. Eerder ontstaat op middenlange termijn een afzetstructuur met vier of vijf grotere partijen Ook aan de belangenbehartiging schort het aan eenheid, concludeert het LEI. De sector moet op meer punten met één mond spreken. Het LEI lijkt de visie van de Rabobank te ondersteunen. Bij komkommer verliest Nederland marktaandeel. Enige sanering lijkt volgens het LEI onvermijdelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.