Home

Achtergrond 230 x bekeken

Toch geen meerderheid centrumrechts Zweden

De centrumrechtse regeringscoalitie in Zweden krijgt toch geen meerderheid in het nationale parlement.

Na een voorlopige hertelling van de verkiezingen zondag komen de partijen nog steeds twee zetels tekort, meldde de kiescommissie woensdag.

De regerende Alliantie voor Zweden, een samenwerkingsverband van vier centrumrechtse partijen, heeft volgens de voorlopige uitslag 173 van de 349 parlementszetels behaald. Dat is eentje meer dan bij de aanvankelijke uitslag, maar nog altijd niet genoeg om de meerderheid te behouden.

In enkele kiesdistricten moesten de stemmen worden herteld. In twee districten bleek dat de centrumrechtse coalitie slechts enkele stemmen tekort kwam om een zetel te winnen.

Doordat geen partij een meerderheid heeft gehaald, is nog niet duidelijk hoe de kabinetsformatie zal verlopen. De regeringscoalitie kan eventueel aanblijven met de gedoogsteun van de anti-immigratiepartij Zweden-Democraten, die voor het eerst werden verkozen in het parlement. Premier Fredrik Reinfeldt heeft dat echter van de hand gewezen. Hij hoopt de Groene Partij te kunnen losweken uit het linkse oppositieblok.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.